Hoće li se nastaviti blamaža Liverpula, da li je Totenhem opravdano favorit i šta je sredina, a šta dno tabele (NAJAVA)

Autor: Pavle Knežević
utorak 30.01.2018.
14:24
Izvor: Sportske.net

Imamo jedan derbi u ovom kolu, gledaće se kako će Liverpul reagovati posle skorašnjih brukanja, a čekaju se debiji Sančeza i Mhitarjana u novim klubovima.

Beta/Peter Byrne/PA via AP
Beta/Peter Byrne/PA via AP

Povezane vesti

Prethodno kolo FA Kupa bilo je ispunjeno uzbuđenjima i ponekim iznenađenjima, a u utorak se nastavlja i Premijer liga. Na redu je 25. kolo, koje ima jedan derbi u vrhu i nekoliko važnih utakmica…sad, teško je reći da li na sredini tabele ili u borbi za opstanak. Razlika u bodovima među klubovima od 10. do poslednjeg mesta je samo šest bodova, što u Premijer ligi ne predstavlja mnogo.

U utorak su na programu tri utakmice, a u sredu preostalih sedam. Osim samog fudbala, u centru pažnje biće potencijalni debiji dvojice igrača u velikim transferima – Aleksisa Sančeza u Mančester junajtedu i Henriha Mhitarjana u Arsenalu.

Derbi se igra na Vembliju, gde Totenhem dočekuje Junajted. Šta nas čeka večeras?

Arsenal je u prošlom kolu prekinuo niz od tri meča bez pobede kada je bio ubedljiv protiv Kristal palasa 4:1, a sada ide u goste Svonsiju. Ta utakmica može da bude problematična za njega, jer je Svonsi u prošlom kolu ostvario neverovatnu pobedu nad Liverpulom, i to nakon što su "crveni" uspeli da nanesu prvi prvenstveni poraz Mančester sitiju. Ipak, Arsenal je po kvalitetu daleko iznad "labudova" i njegova pobeda ne bi trebalo da dolazi u pitanje. Osim debija "Mikija", ovde možemo očekivati i goleadu.

Arsenal Granit Dzaka

Liverpul je opet onaj stari, ekipu čije utakmice manje-više svi vole osim njegovih navijača. "Crveni" pobeđuju najbolje, pa gube od najgorih. Sada mu je situacija ovakva: napravio je epski podvig, onda se "izblamirao", pa obrukao. Drugim rečima, Sitiju je naneo prvi poraz u sezoni, pa je izgubio od "fenjeraša" Svonsija, a taj rezultat je "potvrdio" ispadanjem iz FA Kupa od VBA.

Liverpul sada mora da pobedi Hadersfild ako ne želi da ugrozi četvrto mesto, jer ima dva boda više od Totenhema, dok zaostaje tri za Čelsijem. Hadersfild je 14. na tabeli, ali ima samo dva boda više od Sautemptona i nalazi se u velikoj grupi timova koje malo toga deli od sredine do dna tabele. Ko bi smeo da prognozira šta će se večeras desiti?

Vest Hem je u seriji od pet mečeva bez poraza u Premijer ligi, tako da se sada popeo na 11. mesto, sa 26 bodova, četiri više od Sautemptona, prvog tima "ispod crte". Serija "čekićara" okrnjena je porazom od nižerazrednog Vigana u FA Kupu, doduše. Palas je u prošlom kolu izgubio od Arsenala i to mu je drugi prvenstveni poraz od "tobdžija" u poslednjih pet kola, ali i tako ima bod manje od Vest Hem. Oba tima imaju brdo povreda i ne zna se kako će izgledati sastavi.

Šampion Čelsi je posle dva vezana remija "uništio" Brajton 4:0, a onda je u kupu bio siguran protiv Njukasla 3:0, tako da se pitanje pobednika u duelu sa Bornmutom sutra praktično i ne postavlja. To je tako uprkos dobrim rezultatima "trešnjica", koji su vezali pet utakmica bez poraza i sada su 12. na tabeli, sa istim brojem bodova kao Kristal palas.

Everton Mancester junajted mada vilijams

Everton je užasno počeo sezonu, pa se preporodio, pa je sad opet "u kanalu" pred duel sa Lesterom. "Karamele" nemaju pobedu već sedam utakmica, a u tom periodu su i ispale iz kupa. Posle tri vezana poraza, Everton se mučio i u prošlom kolu odigrao 1:1 sa VBA. Lester, sa druge strane, nema poraz već šest utakmica, a sada je vezao tri pobede u svim takmičenjima, mada treba reći da je u kupu odigrao dve utakmice sa nižerazrednim protivnicima. Lester je sedmi na tabeli, ali ima čak osam bodova manje od šestog Arsenala. Sada se bori sa Barnlijem za mesto u vrhu. Everton je domaćin, ali ni to ne može da mu garantuje pobedu.

Njukasl je 15. na tabeli, tri mesta više od opasne zone, ali ima samo bod više od njih.
Sada igra protiv Barnlija, koji je u slobodnom padu nakon odličnog početka sezone, pošto je trenutno u seriji od sedam prvenstvenih utakmica bez pobede, odnosno osam u svim takmičenjima. Trenutno je i u seriji od četiri poraza, jednog u FA Kupu, od Sitija, i tri u prvenstvu. Da sve bude još "lepše", Barnli je u poslednje četiri utakmice dao samo jedan gol. Jeste ovo Premijer liga, ali svi pokazatelji kažu da će gledanje ove utakmice biti blago mučenje.

Sautempton je u prošlom kolu osvojio bod protiv Totenhema, a i nije imao sreće u tom meču, tako da sada ima razloga za optimizam pred duel sa Brajtonom. "Galebovi" su izgubili poslednja dva meča i u njima nisu dali ni gol, dok je Sautempton pre duela sa "pevcima" remizirao sa Votfordom.

Dusan Tadic Monreal Dzaka Sautempton Arsenal

Lider Siti se brzo posle prvog prvenstvenog poraza vratio pobedama. Posle pobede nad Njukaslom 3:1 u Premijer ligi, pobeđeni su Bristol i Kardif u Liga, odnosno FA Kupu. Sve te tri utakmice odigrane su u roku od osam dana. Nekima je i postalo dosadno da gledaju kako "građani" "rašrafljuju" sve rivale. VBA je dospeo na vrh vesti dovođenjem Danijela Staridža, ali je pitanje da li će on moći da igra u sredu. Vest Brom je posle pobede nad Brajtonom i remija sa Evertonom izbacio Liverpul iz kupa, ali teško da ima čemu da se nada protiv Sitija.

Stouk je u prošlom kolu posle tri vezana poraza uspeo da pobedi, pošto je slavio nad Hadersfildom 2:0, tako da je sad tik iznad opasne zone. Votford je bez pobede u četiri kola, sa tri poraza u tom periodu, ali ima četiri boda "viška" u odnosu na opasnu zonu. Niko ne može sebi da priušti da gubi bodove ovde, ali teško je zamisliti da će to rezultirati opštom ofanzivom.

Derbi kola igra se na Vembliju. Totenhem je bio odličan u Ligi šampiona ove sezone, pošto je u grupi sa Real Madridom i Borusijom Dortmund završio bez poraza. U prvenstvu mu, međutim,, ali mu u prvenstvu i ne ide najbolje. Trenutno je peti, zaostaje dva boda za Liverpulom, a ima tri više od Arsenala, ali u poslednje tri utakmice ima pobedu i dva remija. Oba ta remija bila su 1:1 i to protiv timova iz donjeg dela tabele, Vest Hema i Sautemptona. Da stvari budu gore, posle toga je u FA Kupu odigrao 1:1 sa nižerazrednim Njuportom.

Sa druge strane, junajted je vezao tri pobede u prvenstvu i rutinski je izbacio Jeovil u kupu. Trenutno je u seriji od pet pobeda u svim takmičenjima, odnosno u seriji od šest mečeva u kojima nije primio gol. Za "đavole" bi trebalo da debituje Aleksis Sančez. Junajted je prvi meč u sezoni dobio 1:0, a kladioničari ne mogu da se odluče da li ćemo gledati goleadu ili "taktičko nadmudrivanje". Zanimljivo je da je Totenhem po raznim kvotama favorit, ali samo ako bude igrao kako ume, onda će biti neizvesno.

Raspored utakmica 25. kola (sve utakmice počinju u 20.45, osim ako nije naglašeno):

Utorak:

Svonsi - Arsenal
Vest Hem - Kristal palas
Hadersfild - Liverpul (21.00)

Sreda:

Čelsi - Bornmut
Everton - Lester
Njukasl - Barnli
Sautempton - Brajton
Mančester siti - VBA (21.00)
Stouk - Votford (21.00)
Totenhem - Mančester junajted (21.00)

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke