Junajted protiv Arsenala – "Picagejt" i oduzimanje bodova

Autor: Milovan Longinov
subota 30.01.2021.
10:50
Izvor: Sportske.net

Znalo je da se zakuva...

EPA/MAGI HAROUN
EPA/MAGI HAROUN

Povezane vesti

Iako su kroz istoriju vodili velike bitke, na kraju krajeva nalazili se među timovima koji su krojili gornji deo tabele u Engleskoj, pravo rivalstvo između Junajteda i Arsenala razvilo se dolaskom Arsena Vengera na kormilo „Gunera“.

Preko kanala nepoznati „Profesor“ koji je stigao iz Japana i ranije radio u Monaku dočekan je sa sumnjom. Kapiten Adams se pitao da li uopšte govori engleski, sasvim je moguće da je Venger čovek koji priča sedam jezika govorio i engleski bolje nego sam legendarni štoper.

Francuska revolucija koju je sproveo, dizanje profesionalnih standarda u klubu, potpuna promena režima treninga i života igrača iako dočekani sa skepsom su od „dosadnog Arsenala“ stvorili tim koji će više od deceniju igrati najlepši fudbal u Engleskoj.

I ne samo to, taj Arsenal je spasao PL, jer je pretila da postane isključivo kraljevstvo Mančester Junajteda, incident kao Blekburn koji je kupio trofej teško da je mogao da se ponovi.

Venger je stao na put Ser Aleksu i sve do dolaska Romana Abramoviča na zapad Londona, ovo će biti meč koji će odlučivati bukvalno sve kada je u pitanju engleski šampionat, a neretko i kup.

Mnogo je priča, mnogo velikih uspomena na sudare rivala, ali neki ostaju zaista nezaboravni.

Pomenimo recimo čuveni meč iz 1997. kada su Anelka i Vieira matirali Šmajhela, ali se u tipičnom Junajtedovom stilu gost vratio za osam minuta golovima Tedija Šeringema. Iako je Mančester Junajted bio u psihološkoj prednosti ludinu na „Hajberiju“ je izazvao gol Dejvida Plaza za pobedu u finišu.

Arsenal je umeo gadno da strada na Old Trafordu. Recimo u februaru 2001. su već mnogo zaostajali za rivalom, pa je meč bio poslednja šansa da se vrate u trku za titulu Ali, ono što se desilo su zapamtili. Doduše, Anri koji je imao naviku da daje golove protiv „Đavola“ je uzvratio brzo posle vodećeg gola Jorka, ali to kao da je naljutilo domaćina. Jork je odmah sa dva gola za četiri minuta, nagovestio šta će se desiti, a do kraja poluvremena su Kin i Solskjer (koji je za promenu bio u timu od prvog minuta) napravili prednost od 5:1. Onda se Ser Aleks smilovao, pa su skinuli nogu sa gasa, Šeringem je savladao Simana jednom u nastavku, konačnih 6:1, što kažu u šali, drugi set se nije igrao.

Ali, ako su u Arsenalu mislili da je to ono najgore što može da se dogodi, prevarili su se.

Najteži poraz je usledio deceniju kasnije, završio je 8:2 za Mančester Junajted, poraz koji i dan-danas progoni Arsena Vengera. Velbek je doveo domaće do prednost, da bi Van Persi koji će godinu dana kasnije napustiti klub i osvojiti titulu sa Mančester Junajtedom promašio penal. Tačnije De Hea je odbranio udarac Holanđanina i onda se Arsenal bukvalno raspao na komade.

Dva gola Ešlija Janga, dva slobodnjaka Runija i penal, golove Parka i Nanija za osam komada, Van Persi i Teo Volkot su na kraju malo ublažili poraz, ali pukla je bruka.

Jedan od najpoznatijih mečeva ne samo u Fergusonovoj i Vengerovoj eri već verovatno u istoriji klubovi su odigrali 2003. Tu nije bilo golova, ali je bilo svega drugog. Požari i mini ratovi su izbijali na svakom delu terena, Van Nistelroj je promašio penal, Vieira je isključen, igrači Arsenala su jurili Holanđanina posle meča, sreća da je sudija svirao kraj odmah posle penala.

Ali, niko se nije nadao onome što je usledilo u oktobru 2004. na „Old Trafordu“. Meč je poznat u britanskim medijima kao „Bife bitka“ ili „Picagejt“. Arsenal je bio bolji rival, na kraju krajeva to je bila ona generacija „Nepobedivih“ koja je zaboravila šta znači poraz u prvenstvu. Ali, pred kraj je Sol Kempbel srušio Runija, penal i novi sukobi, Van Nistelroj je bio precizan, a onda je Runi dotukao „Gunere“. Pred nosom sudije Rajlija izbio je haos koji se preneo na tunel. Nikada do kraja nije razjašnjeno šta se sve desilo, Runi je dobio tri meča neigranja, a prema jednoj verziji Sesk Fabregas je parčetom pice pogodio Fergusona koga su igrači sprečili da se obračuna sa kapitenom rivala. Venger je posle meča optužio domaće za nasilje i sudiju Rajlija za pristrasnost, Ferguson je u biografiji napisao da su njegovi odnosi sa francuskim menadžerom od tada bili veoma hladni.

Arsenal se survao posle „Picagejta“. Pre toga je Vila prekinula niz od 49 mečeva bez pobeda, ali su u ovu utakmicu ušli kao favoriti. Posle toga više nisu bili isti, pali su a profitirao je Čelsi koji je osvojiio ligu. Ono što se zna je da je Ferguson promenio trenerku kada se pojavio na konferenciji za štampu, a osim pice, pominjani su i supa, sok od paradajza i kafa. Roj Kin je planirao da pretuče Vieiru na „Hajberiju“ u prolećnom delu prvenstva, zaleteo se već pre meča ali su ga zaustavili. Junajted je dobio tu utakmicu sa 4:2, ali ta pobeda nije mnogo značila.

Ipak, fudbal uvek namesti drugu šansu, timovi su se na kraju te sezone sastali u finalu kupa. Taj meč je bio očajan, 120 minuta ničega, pokojni Rejes je isključen u poslednjem minutu produžetka. To je prvo finale FA kupa koje je rešeno penalima. Skols je promašio, Vieira pogodio za divlje slavlje „Gunera“, ni trofej nije toliko značio koliko pobeda nad Junajtedom. Pet godina, do polufinala Lige šampiona 2009. menadžeri nisu govorili, a Ser Aleks je rekao da je poraz oštetio mozak Arsena Vengera tog dana na „Old Trafordu“ kada su izbili neredi.

To nisu bili jedini neredi u kojima je Ser Aleks bio akter, ili svedočio, da ne preterujemo, Naime pre vremena PL; u staroj prvoj ligi, 1990. godine, je Arsenal slavio sa 1:0, tuča je izbila na terenu, trajala oko pola miliona udarci su sevali, a kada se sve rasčistilo niko nije isključen, sudija Kit Haket je dao žute Šveđaninu Limparu i Vinterburnu. Zanimljivo da je Arsenal kaznio menadžera Grejema, da je federacija uz kazne po 50 000 funti, Junajtedu oduzela jedan, Arsenalu dva boda. Ali na „Gunere“ to nije uticalo, izgubili su samo jedan meč u sezoni i postali prvaci!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke