Kumanov pečat - Konačno Mesi na pravoj poziciji, rasprodaje se čitav jedan tim, ostaju dva!

Autor: Milovan Longinov
četvrtak 10.09.2020.
11:07
Izvor: Sportske.net

Scenario na Kamp Nou koji se dugo čekao - rasprodaja, olakšanje budžeta, manji kadar i prava formacija. Da li će Ronald Kuman uspeti u svemu ovome?

EPA-EFE/MIGUEL RUIZ / FC BARCELONA
EPA-EFE/MIGUEL RUIZ / FC BARCELONA

Povezane vesti

Nikad vruće leto nije bilo u Barseloni. Leo Mesi je želeo da ode, Bartomeu ga je "izdao", a potom i odbio da podnese ostavku i raspiše izbore, već je doveo Ronalda Kumana.

Nema tog poznavaoca fudbala koji se ne slaže da Kumana čeka najteži posao u Evropi, ali Holanđanin ima plan. On je sproveo disciplinu, produžio trening, znatno pojačao intenzitet i već je dobio nadimak "Narednik Kuman".

Ono što je za početak najvažnije, Kuman će sigurno igrati u formaciji 4-2-3-1, što mnogi misle još odavno da je idealna za Lea Mesija.

Upravo će Kuman konačno postaviti Mesija na poziciju "desetke", sa slobodom kretanja i smanjenim trčanjem. Kuman želi bržu tranziciju, protok lopte i konkretnije napade, sve suprotno od fudbala koji su igrali Valverde i Kike Setijen.

Baner

Za sada, promena neće biti u odbrani, iako je plan da dođe Erik Garsija, ali Barsa će morati da igra poker sa Sitijem do kraja roka da bi ga dovela po realnoj ceni. Nelson Semedo će otići u slučaju dobre ponude, a onda će Barsa pokušati da dovede Beljerina.

No, do tada, odbrana ostaje ista - Ter-Štegen, Semedo, Pike, Lengle, Alba, a ispred njih su trenutno udarni tandem De Jong i Pjanić, kojima Kuman želi da pridoda i Vajnalduma, dok će Buskets morati da prihvati manju ulogu. 

Baner

I onda ono najvažnije, krilne pozicije na kojima je trenutno gužva, ali po prvim nagoveštajima prvi izbor će biti Osman Dembele desno i Ansu Fati levo, dok će Kutinjo i novajlija Trinkao biti alternative. Antoan Grizman će dobiti ulogu najisturenijeg, kome Kuman želi da pojača konkurenciju sa drugačijim Depajom.

Manju minutažu moraće da prihvate i Serhi Roberto, a nažalost i Riki Puđ, koga navijači obožavaju i veruju da mora da ima veću ulogu.

Kao što možete videti, Kuman će imati po dva igrača na svakoj poziciji, a to je ono što je i želeo - jaku konkurenciju u svim linijama tima i što je najvažnije - da svako igra na onoj koja mu najviše odgovara. De Jong je prošle sezone potrošen gore, Grizman levo, a Mesi odavno nije desno krilo.

Barsa Kuman

I za kraj, dolazimo do onog najvažnijeg, a to su odlasci. Otpisani su i Vidal i Luis Saurez, čeka se neka ponuda za Samjuela Umtitija, od "teškaša", dok su precrtani neki koji ni do sada nisu imali značajniju ulogu.

Kada pogledate, po pozicijama, Barselona će prodati čitavu jednu postavu! Ipak, problem je što ni za jednog od pomenutih ne može da očekuje zaradu veću od 25 miliona evra, koliko se očekuje od Todibovog odlaska. Umtiti, Vidal i Suarez će otići najverovatnije kao slobodni igrači po raskidu ugovora zbog ogromnih primanja. Rafinja ima klauzulu od 14 miliona evra, Musa Vag je razočaranje, baš kao i Martin Brajtvajt za koga Barsa traži oko 15 miliona.

Barsa Kuman

Kada se sve sabere i oduzme, na papiru ne izgleda loše Kumanov plan, ukoliko naravno pojača i odbranu i uspe da dovede i Depaja i Vajnalduma, ali je šteta što je klub odustao od Tijaga Alkantare...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

18 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Mirjevac
Thursday, 10.09.2020
16:18

Odlican odabir i sadtav, ako jos dobiju odbranbenog igraca iz Citija i jednog svog mladog imaju onda ce biti odlicno! I te kako barca radi i na odbranu, tako da ovaj sastav kojeg ce da vodi trener ykuman bice ofanzivan i pobedjivace! Eviva Barca!

avatar
Mad Max
Thursday, 10.09.2020
15:44

Са Де Јонгом, Пјанићем и Месијем, Кутињом на крилу, тешко да може играти брз и директан фудбал. Бајерн и Ливерпул игра тако, али сви играју пресинг, у Барси је то Меси последњи пут радио 2015. Кутињо никада, Гризман такође, Пјанић је спор. Фати, Дембеле (ако је здрав) и Депај би то могли, али тешко ће тај трилинг бити често у нападу. Одбрана је критична, а не видим да је тај Гарсија епохално решење, бар не у првој сезони. У Шпанији ће се борити за титулу, у Лиги шампиона готово немогуће.

avatar
Mirjevac
Monday, 14.09.2020
00:38

Kutinjo je igrao u Liverpul, tako da je on igrao taj brzi i presing fudbal, barci je bio problem sa trenerima, trenirima koji nisu znali da uklope odlicne igrace da igraju na svojim pozicijama, vec su im dali pozicije koje njima ne odgovaraju! Mislim da ce Kuman to da ispravi i da ce da naprvi brzu igru i presing igru?

avatar
Jasminn
Thursday, 10.09.2020
15:17

Odbrana gdje je trebao sve sa promjeni (golmana ne racunam) on nikog ne dovodi, al bitno je da dovodi Depaya u napad a tu najvise igraca ima. Nije tebi Bajern dao 8 komada zato sto imas slab napad, vec odbranu.

avatar
Bádr Hari
Thursday, 10.09.2020
14:22

ma nije moguce da ce moj idol Messi imati slobodnu rolu sa smanjenim trcanjem. u prevodu cekace da ekipa uzme loptu dok on seta onda ce svako morati da mu daje loptu da bi on gadjao Albu na levoj strani a ovaj njemu povratnu na 16 metara. ne daj boze da njemu ne ustupe loptu na sredini terena ili da Alba slucajno povratnom ne pogodi mog idola Messija nego na primer Grizmana. :D

avatar
Mak-Juventino
Thursday, 10.09.2020
14:02
avatar
P. S.
Thursday, 10.09.2020
13:54

Zapravo jedino ovako i može da izgleda 'reforma' Barse dok je Bartomeu na čelu. Kreće se naravno od trenera, koji kao i gazda mora biti problematičan po svim kriterijumima, daju mu se 'odrešene ruke' da dovede svoje zemljake i na transfer listu postavi sve koji mu se ne dopadaju i/ili na tim pozicijama smetaju dovođenju zemljaka. Problem koji Barsa godinama ima sa prodajom, a kamoli rasprodajom igrača, da se lako rešiti poklanjanjem za po milion i po evra.

Što se fudbalera tiče oni u najjačim klubovima (poput Reala, Barse itd.) relativno lako, mada ne uvek i brzo, rešavaju problem 'narednika' i problematičnih likova koji nisu po ukusu ogromne većine fudbalera. Vrlo dobro su utrenirani i složni da naprave simulaciju fudbalske igre na terenu koja u potpunosti odgovara zamislima trenera i taktički i po broju pretrčanih kilometara... samo taj završni pas, taj centaršut, to dodavanje lopte igraču koji je 'za milimetar' u ofsajdu, ti šutevi pola metra pored gola ili u golmana im 'nikako ne daju' da pobede, pa se tako gomilaju porazi i gubici bodova, a kao što znamo učinak trenera se meri rezultatima.

avatar
JC\'90
Thursday, 10.09.2020
13:15

A odbrana nevidjena rupa kao i godinama unazad. Lengle, Roberto, Semedo, Pike, Alba out. 5 igraca iz odbrane treba sa zamene. Zar je tolko tesko to da urade. Gaja, Beljarin, De Fraj, Upamekano.

avatar
Barca4ever
Thursday, 10.09.2020
13:06

Nema sta, odlican tim su napred samo je odbrana nikakva. Ako zele nesto da urade onda moraju imati jaku odbranu. Takodje sve je na treneru, uigravanje tima.

avatar
Barca4ever
Thursday, 10.09.2020
12:58

Dembele verovatno nece videti prvu postavu prva 2-3 meseca a verovatno ce se i povrediti u tom periodu na treningu. Fale nam bekovi i stoperi. Verovatno ce u veznom redu Roberto imati prednost u odnosu na Buskeca jer ce se brze igrati i verovatno na kontre a Buskec je prespor.

avatar
crno-crveno
Thursday, 10.09.2020
12:33

Ja iskreno sam uvek mislio da je mesijeva prirodna pozicija na 10 ali razni treneri su ga gurali na stranu jer nisu umjeli da ga iskoriste.

Iskreno mislim da ce mesi da se ponovo rodi na toj poziciji. Imace oko swbe igrace koji ce da trce za njega a on ce da izvodi svoju caroliju. Samo ako ce da prihvati da igra za tim tj da ce vise da razigrava saigrace a manje on da daje golove.

avatar
RIP-chechk
Thursday, 10.09.2020
12:05

LJudi ovaj tim moze biti dobar za Spaniju smao jer je konkurencija slaba realno ni Real Mdarid nije nesto. Ali ovaj tim ima ozbiljne probleme. Prvi Kutinjo nije krilni igrac, nije krilo, da moze malo ali nema sirinu niti defanzivu za tu levu stranu, Alba mora sam da vuce i u sirinu i odbrani a znamo da ne moze. Dembele moze smao da igra z aortopedsko odeljenje, ne moze se ozbiljno racunati na nejga, izmedju ortopedije i rehabilitacije, pa ponovo na hirurgiju. Odbrana je problematicna nije uradjeno nista tamo a bic ejos gora smao ovako Da ne govorim da ovakav vezni red je slab defanzivno, jer sem De Jonga svi ostali igraci su rupe za odbranu. Jos mi se cini da Mesi ne samo da ce opet morati da organizuje napade, daje golove i asistira vec ce morati i da povlaci napade, i organizuje iz dubine kao sastavni deo taktike, ima da se istrosi i nece biti iskoriscen najbolje. Ne znam da li je ovako Kumanova ideja ali dosta je slabo za bilo sta ozbiljno. A da bude gore za poal boranije u SPaniji koja je sada i kakvi su mnogi timovi, BArs amoze dobiti laznu sliku. Stvarno sada dobar deo ekipa je znatno oslabljen.

avatar
Mirjevac
Thursday, 10.09.2020
16:15

Slab si znanac i slabo poznajes barcine igrace! Kutinjo je ovo poziciju igrao i u Liverpulu i u Bajern, tu se u ta dva kluba pokazao odlicno, Sto se tice Dembelea on se oporavio i ce da blista, kao sto ke blistaovdok nije bio povredjen i dok nije pravio pizdarije! Kuman je dobar trener , ozbiljan i strog, zato ce Drmbele kod njega ili da igra ili da ide! Sto se tice Mesija si citao da ga Kuman hoce vrati na poziciju gde je naj bolji, on je dosad igrao polu krilo polu stedinu, Kuman zna da je Mesi u godinama i zato mu dane da manje trci a zna da je Medi opasan po go i po asistencijama, zato ce svi da se vracaju nazad a Mesi ce da ostaje napred! Po tvom pisanju nisi navijac barce a ne dopada tu se Kumanov sadtav, predlozio bih ti da dajes savete onima za koji klub navijas!

avatar
RIP-chechk
Friday, 11.09.2020
16:17

Savete? Rodjace niti Kuman niti Bartomeu citaju ovo pa da im delim savete, ovo su utisci. Navijaci ne navijac nema ko da te savetuje, ali ja barem ne gledam slepo na situaciju. Postoji razlog zasto Bajern nece da otkupi Kutinja zasto nije cak bio ni standardan. Ako mislis da ce ti Grizman, Mesi i Kutinjo vrsiti presing varas se, ima da bude takva rupa tu samo da duva. Pjanic u odnosu na Raketica nije nikakvo napredjenje, razlika u stilu igre i Pjanjic ima bolje slobodnjake i dugu loptu. To sto ti kazes znaci da ce Grizman igrati Mesijevu odbranu povucenije i biti u napadu, to ne biva. A za Dembelea, oporavio se taman da se povredi, I da se ne povredi mora da udje u formu, da se adaptira, ne znam kako si zamislio da igra 100% nakon godinu dana ne igranja? NApad je dobar, to nema spora, jedina sto tu vise nemas igraca koji daje 30+golova. niti dvojcu trojcu sa po dvadesetak da lepo nose tim.

avatar
RIP-chechk
Friday, 11.09.2020
16:17

Savete? Rodjace niti Kuman niti Bartomeu citaju ovo pa da im delim savete, ovo su utisci. Navijaci ne navijac nema ko da te savetuje, ali ja barem ne gledam slepo na situaciju. Postoji razlog zasto Bajern nece da otkupi Kutinja zasto nije cak bio ni standardan. Ako mislis da ce ti Grizman, Mesi i Kutinjo vrsiti presing varas se, ima da bude takva rupa tu samo da duva. Pjanic u odnosu na Raketica nije nikakvo napredjenje, razlika u stilu igre i Pjanjic ima bolje slobodnjake i dugu loptu. To sto ti kazes znaci da ce Grizman igrati Mesijevu odbranu povucenije i biti u napadu, to ne biva. A za Dembelea, oporavio se taman da se povredi, I da se ne povredi mora da udje u formu, da se adaptira, ne znam kako si zamislio da igra 100% nakon godinu dana ne igranja? NApad je dobar, to nema spora, jedina sto tu vise nemas igraca koji daje 30+golova. niti dvojcu trojcu sa po dvadesetak da lepo nose tim.

avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Thursday, 10.09.2020
11:40

Za drugi (treci tim) je bolja formacija 4-3-1-2.

avatar
Amalainter
Thursday, 10.09.2020
11:34

Stvarno nije lose..osim odbrane-duva na sve strane

avatar
Nemanjici
Thursday, 10.09.2020
11:26

Koji bre Depaj ljudi ne zanosite se