Nikada nije bilo toliko važno!

Autor: Milovan Longinov
nedelja 17.01.2021.
11:42
Izvor: Sportske.net

Bitka za Englesku.

 EPA-EFE/PETER POWELL
EPA-EFE/PETER POWELL

Povezane vesti

Ne postoji veća utakmica na Ostrvu, jer ma kako bio veliki Old Firm, Liverpul i Junajted su mnogo uspešniji klubovi na međunarodnoj sceni od Seltika i Rendžersa. Istina da bitka za Britaniju nema sektaški momenat, tačnije religiju koja daje potpuno drugu konotaciju sudaru u Glazgovu, ali ni koreni rivalstva na severozapadu Engleske nisu fudbalski.

Izgradnja Mančesterskog kanala krajem 19. veka je oduzela značaj dokovima Liverpula i ugrozila trgovinu pamukom koja je bila hleb nasušni za grad. Zbog toga je tih godina praktično grad Mančester postao parna lokomotiva industrijske revolucije, a na Merzisajdu nikada, čak ni kada su lansirali Bitlse nisu uspeli da vrate deo nekadašnje dominacije.

Fudbal je ostao jedina tvrđava, zbog toga se uvek citira rečenica Ser Aleksa, „Pitate me šta je moja misija? Da zbacim Liverpul sa njihovog jeb....prestola“, rekao je Škot i uspeo, dominacijom u godimana PL od generacije 92, pala je i poslednja brana. Mada, Liverpul je i dalje mnogo trofejniji u Evropi, bez obzira na Fergusonovo doba.

A to doba su obeležile pobede „Đavola“ koji su dobili gotovo duplo više mečeva u moderno doba, ali nikada bez otpora. U ovom meču crveni kartoni su gotovo očekivanim žuti samo sevaju, ima nešto, kako je definisao Geri Nevil što izvlači najgore iz čoveka kada autobusom uđe u uske i preteće ulice Liverpula. Tamo mogu da naprave zasedu kao Gvardioli, ali sam grad, ne samo Enfild izgleda preteće.

Ovo je doduše jedna nova situacija, jer od 1997. timovi nisu zauzimali čelne pozicije na tabeli na prelazu godina. Doduše u Benitezovo vreme, jedne godine Liverpul je dao sve (pisali smo o tome, da se ne ponavljamo) i nije stigao ni blizu krune. Bila je to 2009. Skupili su neverovatnih 86 bodova, izgubili samo dve utakmice u čitavom prventsvu, duplo manje od „Đavola“, ali su imali previše remija, ostali su četiri koraka iza Fergija. Ser Aleks je u svom stilu poručio da ih čekaju nove godine tuge i da neće u dogledno vreme osvojiti toliko poena i kao i obično bio u pravu, čekali su više od decenije da osvoje titulu.

Bilo je neverovatnih mečeva, velikih preokreta, kada je Junajted konačno u prvoj godini PL u sadašnjem formatu i prvi put u 26 godina osvojio krunu, sledeće sezone su dominirali i imali 19 bodova prednosti u odnosu na Sunesov Liverpul. Do poluvremena su im dali tri komada, Stiv Brus, sadašnji menadžer Njukasla, Rajan Gigs i Denis Irvajn su napunili mrežu gostiju. I umesto katastrofe Redsa koju je „Old Traford“ očekivao, videli smo dva gola Najdžela Klafa i jedan Nila Rudoka, pa su gosti odneli bod koji je bio beznačajan, ali su se navijači Junajteda osećali kao da su izgubili trofej.

Dve godine kasnije, Erik Kantona se vratio nakon suspenzije zbog onog kung fu udarca na Selharst Parku protiv Kristal Palasa. Sukobio se sa Liverpulovom ikonom, Rejzorom Rudokom, ovaj mu je pretio batinama u poluvremenu, policija se umešala. Liverpul je golovima Robija Faulera vodio sa 2:0, ali na kraju su na „Teatru snova“ slavili Kantonin gol iz penala za remi kao pobedu.

Kantona je ranjavao Liverpul na sve načine, ušao je u istoriju na Vembliju jedinim golom u finalu kupa protiv Liverpulovih „Spajs Bojsa“, tadašnji Junajted je postao prvi tim u istoriji Engleske koji je dva puta osvojio duplu krunu.

Malo ko se seća da je Junajted u godini triplete 1999. Imao generalnu probu trijumfa nad Bajernom i protiv Liverpula u kupu. Naime, i tada su kao i u finalu u Barseloni gubili sa 1:0, Majki Oven koji je kasnije nosio dres Junajteda je doveo Liverpul u vođstvo, ali su Dvajt Jork i naravno neizbežni Ole Gunar Solskjer, sadašnji menadžer „Đavola“ u poslednja dva minuta okrenuli i doneli Junajtedu peto kolo, kasnije i trofej.

Devedesete su bile crne za „Crvene“ oni nisu dobili najvećeg rivala u deset derbija u nizu, pre nego što je na prelazu vekova Deni Marfi iz slobodnjaka pogodio za pobedu Redsa na Old Trafordu. Samo, to nije sprečilo Fergija da se na kraju raduje sedmoj tituli prvaka.

Većina se seća i napred pomenute 2009. kada je Benitezov tim rasturio Mančester Junajted u gostima, bilo je 4:1, iako je Ronaldo doveo domaće do prednosti. Bio je to crni dan za Nemanju Vidića, prvo je posle greške Srbina, Nando Tores izjednačio, kasnije je Vidić isključen, pa je Džerard okrenuo sa penala. Usledila je surova egzekucija, Fabio Aurelio iz slobodnjaka i zaboravljeni Dosena lobom su postavili konačnih 4:1. Kako rekosmo, na kraju, četiri boda više za Fergija i nova titula.

Mnogi navijači Junajteda će tvrditi da je Berbatov bio strašno pojačanje samo na osnovu pobede iz 2010. „Berba“ je dao het-trik u pobedi od 3:2 a one makazice kojima je matirao Pepea Rejnu ulaze među najlepše golove „Bitke za Britaniju“.

A kontroverznim momenata nikada nije nedostajalo, Luis Suarez je dobio kaznu od osam mečeva neigranja nakon rasnih uvreda na račun Patrisa Evre, Geri Nevil prošao sa svega 5000 funti, iako se nije kajao, pretrčao je 60 metara da slavi pobedu na „Enfildu“ pred Kopom sa koga na njega samo što nisu bacili brod iz luke.

Alan Smit je zaradio gadnu posekotinu oka igraju za Junajted protiv Liverpula, vozilo se zaglavilo u saobraćaju, a navijači Redsa su ga gađali kamenjem i probali da ga prevrnu.

Ser Aleks je u kupu 1996. navodno igračima rekao da će biti sramota da izgube od manekena. Jeste, to su vremena „Spajs Bojsa“.

„Šutirajte iz svih pozicija, onaj Džejms će verovatno mahati Đorđu Armaniju u loži“, rekao je Fergi, a slavni dizajner jeste kreirao Liverpulove dresove za taj meč.

Gabrijel Hajnce se posvađao sa Ser Aleksom, tražio je da ode u Liverpul, klub je hteo da ga proda, ali ne rivalu. Tužio ih je, izgubio spor pred organima FA i na kraju otišao u Real.

Bilo je budala na obe strane, jedni su ismevali pad aviona i pogibiju većine igrača Junajteda krajem pedesetih u Minhenu kada su se vraćali iz Beograda, na drugoj strani bilo je aluzija na tragediju na Hilsbrou. Ali, takvi obično završe iza rešetaka, preziru ih i jedni i drugi.

Poslednjih godina derbiji su bili dosadni, mada je Liverpul slavio pre godinu dana sa 2:0. Ali prvenstvo pre toga bilo je 0:0 i 1:1, mnogo bitke, malo fudbala..


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

4 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Sunday, 17.01.2021
18:16

Pukli su kao zvecka

avatar
Solskjerove bebe
Sunday, 17.01.2021
14:58

Gdje su vijesti po klubovima? Zasto ispod nekih tesktova komentari nisu dozvoljeni? Sta je ovo?

avatar
bosnapd
Sunday, 17.01.2021
12:59

Samo da bude posteno Redsi ce ih pregaziti.

avatar
Sunday, 17.01.2021
11:54

Danas je dan velikih derbija, danas se samo za dobar fudbal navija:-D