Sećanje na Hejsel 1976. - Vreme je za naplatu dugova?

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 06.10.2022.
13:00
Izvor: Sportske.net

U trećem kolu Lige konferencija jedan meč se posebno izdvaja.

EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Povezane vesti


U senci duela Kelna i Partizana kojim se bavimo u posebnom tekstu, treće kolo Lige konferencija doneće nam još dosta zanimljivog sadržaja, ali jedan susret će imati posebnu težinu. U pitanju je derbi Grupe B, duel Anderlehta i Vest Hema koji je na programu u četvrtak od 18.45h u Briselu.

Ovaj dvoboj ima veliki značaj zbog činjenice da će to biti prvi zvanični susret Anderlehta i Vest Hema u evropskim takmičenjima još od 1976. godine i finala Kupa pobednika kupova, kada je belgijski klub na briselskom Hejselu pred više od 50.000 gledalaca trijumfovao rezultatom 4:2. Bilo je to zlatno doba Anderlehta i njegov prvi osvojeni evropski trofej. Dve godine kasnije klub iz Brisela je ostvario isti uspeh u tom takmičenju, a 1983. godine je osvojio i trofej Kupa UEFA.

Pomenuto finale iz 1976. godine bolje je započeo Vest Hem koji je posle pola sata igre poveo golom Patrika Holanda, a Anderleht je uzvratio krajem prvog i početkom drugog poluvremena preko Roba Rensenbrinka i Fransoe Van der Elsta za rezultatski preokret. Kit Robson je u 68. minutu doneo izjednačenje Vest Hemu, ali holandsko-belgijski tandem Rensenbrink i Van der Elst su u finišu meča izrasli u apsolutne heroje tog finala, postigli su još po jedan gol (Rensenbrikov je bio iz penala) i doneli vredan trofej belgijskom velikanu.

''Ne, to nije bio penal, jer sam došao do lopte pre nego što je on pao. Robi je samo ustao i nije se čak ni žalio, ali je sudija nekako ipak dosudio penal'', govorio je posle tog meča Holand.

Reči Kita Robsona još bolje ilustruju koliko je taj poraz teško pao fudbalerima Vest Hema.

''Jesam dao gol u finalu, ali me je taj poraz uništio. Nakon što smo pobedili Ajntraht u polufinalu, verovatno smo bili previše samouvereni. Učinili smo toliko toga da stignemo do finala, ali smo napravili previše grešaka i na kraju smo poraženi'', rekao je Robson.

7004 Anderlecht - West Ham 1X (1.71)

Predstojeći susret biće lepa prilika da se bar sadašnja generacija fudbalera Vest Hema donekle revanšira Belgijancima za taj bolni poraz, a rezultati iz prva dva kola pokazuju da su ''čekićari'' kadri za tako nešto, s obzirom da su trenutno vodeći na tabeli sa maksimalnih šest bodova, a Anderleht je drugi sa dva boda manje. Vest Hem je najefikasniji tim u grupi sa šest postignutih golova iz prva dva kola, zanimljivo da su svih šest golova postigli različiti igrači, ali će sada imati protiv sebe odličnu Anderlehtovu odbranu, koja je još uvek nesavladana u grupnoj fazi Lige konferencija. U istoj grupi snage će odmeriti danski Silkeborg i Steaua (FCSB), a pobednik tog duela bi mogao da uhvati priključak za drugo mesto koje vodi u narednu fazu takmičenja.

U Grupi A je krajnje vreme da se Fiorentina pomeri sa poslednjeg mesta na tabeli, a da bi se to dogodilo, ''ljubičasti'' će morati da u četvrtak savladaju Harts u Škotskoj. Nadamo se da će i Luka Jović ''probiti led'' i golgeterski proraditi, a ako tako bude, posao Fiorentini biće značajno olakšan. Pobedom bi se italijanski tim probio na drugo mesto, u suprotnom bi upao u još veće probleme. U ovoj grupi za sada dominira turski Bašakšehir sa maksimalnih šest bodova i gol-razlikom 7:0, a priliku da taj učinak dodatno popravi imaće u Letoniji protiv domaćeg RFS-a.

(Kompletna ponuda AdmiralBet-a za sve današnje mečeve Lige konferencija).

Grupe C i D su za sada karakteristične jer tu nastupaju za sada najbolji strelci ovog takmičenja. Mikael Išak iz Leha, Aleks Baena iz Viljareala, Jan Kalabiška iz Slovackog i Fuseni Dijabate iz Partizana su u prva dva kola Lige konferencija postigli po tri pogotka. Išak će priliku da uveća svoj golgeterski učinak imati protiv Hapoel Ber Ševe, Baena će sa Viljarealom ugostiti bečku Austriju, Kalabiška i Slovacko čekaju Nicu, a kako rekosmo na početku, Partizan će u goste Kelnu, gde bi Fuseni Dijabate ponovo mogao da dođe do izražaja.

U ostalim grupama, priliku da maltene zakorače u narednu fazu takmičenja imaće AZ Alkmar i Bazel ukoliko ostvare i treće pobede. AZ dočekuje kiparski Apolon u Grupi E, a Bazel u Grupi H poslednjeplasiranu ekipu Slovana iz Bratislave. Gent i Đurgarden će u direktnom duelu odrediti lidera Grupe F, a u Grupi G Slavija Prag i Sivaspor će imati odlične prilike da na svom terenu upišu nove pobede i tako se izdvoje na prve dve pozicije.

7106 AZ Alkmaar - Apollon Limassol 1-1 (1.99).

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke