Superliga ponovo napada - Spremna otvorenija verzija, šta će reći UEFA?

Autor: Mladen Heleta
četvrtak 09.02.2023.
13:00
Izvor: Sportske.net

Evropska fudbalska unija još nije odnela pobedu.

EPA-EFE/ENRIC FONTCUBERTA
EPA-EFE/ENRIC FONTCUBERTA

Povezane vesti

Evropska fudbalska Superliga mogla bi da bude sastavljena od 80 klubova u formatu koji bi se igrao u više divizija, rekao je izvršni direktor tog takmičenja, koje još uvek ne postoji, Bernd Rajhart. 

Takmičenje bi se zasnivalo samo na sportskim rezultatima, bez stalnih članova, a svakoj ekipi bilo bi garantovano najmanje 14 utakmica po sezoni, naveo je Rajhart za nemački list "Velt".

Kompanija "A22", koja je osnovana da sponzoriše i pomogne u osnivanju Superlige, konsultovala je gotovo 50 evropskih klubova od oktobra prošle godine i razvila 10 principa zasnovanih na tim konsultacijama, kako bi se napravila liga novog izgleda.

"Temelji evropskog fudbala su u opasnosti da se uruše. Vreme je za promenu. Klubovi su ti koji snose preduzetnički rizik u fudbalu. Ali kada su važne odluke u pitanju, prečesto su primorani da sede sa strane skrštenih ruku, dok se oko njih raspadaju finansijske osnove", napisao je Rajhart za Velt.

"Naši razgovori su jasno pokazali da klubovima često nije moguće da javno govore protiv sistema koji preti sankcijama kako bi osujetio opoziciju. Naš dijalog je uvek bio otvoren, iskren, konstruktivan i rezultirao je jasnim idejama o tome kakve su promene potrebne i kako se mogu primeniti. Ima mnogo toga da se uradi i nastavićemo naš dijalog", dodao je on.

"A22" je osporio pravo Evropske fudbalske unije (UEFA) i Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) da spreče formiranje Superlige i sudski kazne klubove koji se takmiče, tvrdeći da ta upravljačka tela zloupotrebljavaju dominantnu poziciju prema zakonu Evropske unije o konkurenciji.

Evropski sud pravde trebalo bi konačnu odluku da donese krajem godine, ali neobavezujuće mišljenje koje je u decembru dao generalni pravobranilac je da su pravila koja dozvoljavaju UEFA i FIFA da blokiraju osnivanje novih takmičenja u skladu sa pravom Evropske unije.

Rajhart bi rekao da će Superliga novog izgleda biti otvoreno takmičenje i da će klubovi igrati prema plasmanu u domaćim ligama. On je dodao da će te lige ostati osnov fudbala i da će nova Superliga doneti nove prihode za podršku čitavoj piramidi.

Bogatu evropsku Superligu zatvorenog tipa u aprilu 2021. godine pokušalo je da osnuje 12 klubova, ali je taj plan propao za 48 sati, nakon negodovanja navijača i fudbalskih upravnih tela. 

Od projekta još nisu odustali Real Madrid, Barselona i Juventus. 

Šest engleskih klubova koji su učestvovali u pokušaju osnivanja Superlige Arsenal, Čelsi, Liverpul, Mančester siti, Mančester junajted i Totenhem, pored povlačenja, obavezali su se da više neće biti deo takvih projekata. 

UEFA se snažno se protivi osnivanju Superlige i zapretila je da će kazniti sve klubove koji budu učestvovali izbacivanjem iz sopstvenih takmičenja, a fudbalere izbacivanjem iz reprezentacija.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke