Zajednička kandidatura 4 zemlje - Da se Mundijal vrati tamo gde je rođen!

Autor: Mladen Heleta
utorak 07.02.2023.
20:45
Izvor: Sportske.net

Južnoamerikaci ističu da imaju pravo na ovaj turnir.

EPA-EFE/RAUL MARTINEZ
EPA-EFE/RAUL MARTINEZ

Povezane vesti

Argentina, Čile, Paragvaj i Urugvaj službeno su večeras podneli zajedničku kandidaturu za domaćinstvo Svetskog prvenstva u fudbalu 2030. godine, pozivajući da se turnir vrati "tamo gde je i rođen", 100 godina nakon što je prvi Mundijal održan u Montevideu.

Tokom ceremonije u Fudbalskom savezu Argentine (AFA), predstavnicima četiri zemlje pridružio se Alehandro Domingez, predsednik Južnoameričke fudbalske konfederacije (KONMEBOL), koji je rekao kako se nada da će FIFA da pokaže "gest poštovanja" prema Južnoj Americi i dopusti joj organizaciju ovog turnira.

"Svetsko prvenstvo 2030. godine nije samo još jedno Svetsko prvenstvo, ono zaslužuje slavlje, uz priznanje za 100 godina. Uvereni smo da FIFA ima obavezu da ispoštuje sećanje na one koji su ovde bili pre svih nas, verovali u fudbal i organizovali prvo Svetsko prvenstvo", rekao je Domingez.

Predsednik Fudbalskog saveza Argentine Klaudio Tapija je dodao: 

"Kao šampioni sveta, lansiramo ovaj projekt koji je san svih Južnoamerikanaca. Ne samo na 100. godišnjicu od prvog izdanja već i zbog strasti sa kojom živimo fudbal".

Predsednik Argentine Alberto Fernandez dao je izjavu na svom službenom Tviteru, u kojoj je rekao da će se i od Bolivije tražiti da se pridruži ovom projektu.

Nakon prvog izdanja u Urugvaju, Čile je bio domaćin Mundijala 1962, Argentina 1978. godine, dok Paragvaj nikada nije bio domaćin šampionata sveta.

Južnoamerička ponuda će se takmičiti sa Španijom i Portugalom, koji su potpisali sporazum o zajedničkoj kandidaturi, a interes su pokazali Maroko i Saudijska Arabija.

Mundijal 2026. godine će zajednički organizovati SAD, Meksiko i Kanada.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke