Infantino: "Najbolja grupna faza u istoriji"

Autor: Mladen Heleta
sreda 07.12.2022.
14:10
Izvor: Sportske.net

Preko dve milijarde TV gledalaca.

EPA-EFE/ALI HAIDER
EPA-EFE/ALI HAIDER

Povezane vesti

Predsednik FIFA Đani Infantino kazao je da je grupna faza Svetskog prvenstva u Kataru bila "najbolja u istoriji" i rekao da neuspesi velikih timova i broj selekcija koje napreduju ukazuju na to da fudbal postaje sve globalniji.

Bivši šampioni Argentina, Španija, Nemačka i Brazil su doživeli iznenađujuće poraze u grupnoj fazi, a Afrika, Azija i Severna Amerika bile su zastupljene u osmini finalu, sa tradicionalnim moćnim ekipama iz Evrope i Južne Amerike.

Infantino je rekao da su utakmice igrane na prelepim stadionima i da su privukle TV publiku od preko dve milijarde gledalaca.

"Fantastična atmosfera, sjajni golovi, neverovatno uzbuđenje, iznenađenja, mali timovi pobeđuju velike timove", rekao je on.

"Pa nema više malih i velikih timova. Nivo je veoma, veoma izjednačen. I prvi put reprezentacije sa svih kontinenata su bile u nokaut fazi, prvi put u istoriji. To pokazuje da fudbal zaista postaje globalan".

Infantino je podstakao proširenje Svetskog prvenstva sa 32 na 48 selekcija za sledeće izdanje, koje će se održati u 16 gradova u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku 2026. godine.

FIFA je bila žestoko kritikovana u nekim krugovima, jer je dodelila domaćinstvo Kataru zbog optužbi za korupciju i kršenje ljudskih prava. Infantino je evropske kritičare u svom obraćanju pred turnir optužio za licemerje.

On je rekao da je oduševljen brojem navijača na stadionima i fan zonama u Kataru i misli da će konačne brojke TV gledanosti premašiti pet milijardi.

"Na kraju, jednostavno želimo da pružimo malo radosti i malo osmeha ljudima širom sveta", dodao je on.

"To je ono što je fudbal, to je ono što je Svetsko prvenstvo".

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke