ABA Fantasy - Računajte na 'magiju' Pionira!

Autor: Mihajlo Vidojević
subota 06.02.2016.
10:11
Izvor: Sportske.net

Ligaški deo sezone u regionalnom košarkaškom šampionatu primiče se kraju zbog čega bi svi ljubitelji fantazija trebalo da pohrle i naprave timove koji bi mogli da im donesu laku zaradu.

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

Pred nama su utakmice 23. kola regionalne košarkaške lige u kojoj polako počinje rasplet kada je u pitanju borba za opstanak. Situacija oko učesnika plej-ofa je kristalno jasna premda će se Crvena zvezda Telekom, Cedevita i Mega Leks boriti za prednost domaćeg terena što takođe ne treba zanemariti.

To što će neki klubovi biti pod moranjem može da olakša posao nama fantazerima ali je i poziv na oprez jer igrači koje biramo u timove na različite načine podnose pritisak.

Generalno gledano, savet je da se oslanjate na one iskusnije igrače kod ekipa koje se bore za goli život, a super je ukoliko budete uspeli da prepoznate one igrače koji mogu da bljesnu kad je najviše potrebno.

Pođimo od toga da se šest mečeva igra u subotu i nedelju, a samo je meč u Skoplju zakazan za ponedeljak.

Parovi 23. kola:

subota
Nikšić: Sutjeska - Krka 17.00
Valjevo: Metalac - Tajfun 19.00
Beograd: Partizan - Zadar 21.00

nedelja
Laktaši: Igokea - Crvena zvezda Telekom 17.00
Zagreb: Cibona - Mega Leks 19.00
Ljubljana: Union Olimpija - Cedevita 21.00

ponedeljak
Skoplje: MZT - Budućnost VOLI 21.00

Centar (C)

Ove nedelje ću krenuti obrnutim putem, neko bi rekao da ću tim sklapati od repa ka glavi, ali za mene centri igraju najznačajniju ulogu u ekipi. Nema potrebe za podrobnim objašnjavanjem zašto je važno da uparite dvojicu centara u koje imate poverenje jer neretko ta dva igrača mogu da vam donesu i preko 40 bodova.

Neću vas upućivati na one najskuplje i najbolje centre poput Mira Bilana, Maika Cirbesa i Aleksa Marića. Samo ću vam napomenuti da njihove ekipe ove nedelje igraju u gostima ali to i nije neka bitna stavka kada se uzme u obzir kako trojica pomenutih igraju.

Okrenimo se četvorici centara koji uz dobro kombinovanje mogu da vam donesu veliki broj bodova, a pritom će vas koštati manje nego gore navedeni igrači.

Momak koji se ozbiljno nameće za titulu "zvezde u usponu" kada je regionalna liga u pitanju ujedno će biti moj izbor na centru. Ante Žižić ima prosečan indeks 17.8, a šta tek reći na podatak da je na poslednjih pet utakmica u proseku upisivao po 21.6 indeksnih poena. Što se mene tiče, sasvim dovoljno da na njega potrošim 7.2 jedinice.

Pored centra Cibone u mom timu će završiti i Uroš Luković, mada se o tom izboru može diskutovati jer MZT igra protiv Budućnosti koja na centru ima jednog Aleksa Marića.

Zašto Uroš Luković? Recimo da me je zadužio nekoliko puta i da sada želim da ga "ispoštujem" a nije da prosek od 16.9 indeksnih poena nije dobar argument koji ide u moju korist.

Zadrani će se u "Pioniru" naći na iskušenju a Filip Kraljević možda može da bude jedan od igrača koji će gurati goste protiv Partizana. Visoki Amerikanci iz ekipe Aleksandra Džikića još uvek u odbrani ne deluju tako dobro pa se može dogoditi da Kraljević dobije prostor koji mu je potreban.

Još jedan od centara na koje biste mogli da obratite pažnju jeste iskusni Jure Lalić. Krka gostuje u Nikšiću a Ratko Varda više nije u timu Igora Jovovića. Tačno je da trener Sutjeske ima još opcija na poziciji pet ali iskustvo Jurea Lalića može da bude presudno u ovom slučaju.

Krilni centar (PF)

Više puta sam pisao da je Sava Lešić moj prvi pik na poziciji "četvorke" ali ću ovoga puta pokušati sa Nikolom Jevtovićem (Metalac) i Kevinom Džonsom (Partizan).

Krilni centar Metalca je prethodna dva kola blistao ostvarivši prosek od 29 indeksiranih poena. Jedino nam je bio to što je Metalac svoje mečeve igrao u petak pa Jevtović nije bio u ponudi.

Zbog toga ću ga sada "ispoštovati", posebno zbog toga što Metalac mora da dobije Tajfun ako želi da opstane u ligi, a nije da Vlada Đokić ima na koga da se osloni ako Jevtović ne bude igrao na željenom nivou.

Na "faktor moranja" računam i kod Partizana odnosno kod Kevina Džonsa. Čini se da je Amerikanac igrač koji jedini uspeva da održi kontinuitet i zbog toga će se naći u mom timu za 23. kolo.

Nema potrebe da vam delim savete vezano igrače kakav je Tadija Dragićević jer se radi o momku koji beleži fantastične partije u ABA ligi ali ćete za njega morati da izdvojite dobar deo svog budžeta.

Ne zalećite se sa Kvinsijem Milerom, bio je prehlađen, videlo se u Istanbulu da nije trenirao i očekujem da ga Dejan Radonjić poštedi protiv Igokee.

Krilo (SF)

Ovde želim da se izvinim svim igračima koji su se vodili mojim preporukama i ubacivali Danila Šibalića u svoj tim tokom prethodne tri nedelje. Momak je na debiju razvalio ali za sada dokazuje da je to bila "početnička sreća". Što se mene tiče, taj momak više neće ući u moj tim.

Sa druge strane, Luka Lapornik dobija moje poverenje jer ga je opravdao u prethodnom kolu kada je u meču sa Igokeom upisao 26 indeksnih poena a umeo je da prebaci i tu cifru. Za 5.8 jedinica u momentu kada se Krka nalazi pod moranjem Lapornik deluje kao odlično rešenje.

Čini mi se da bi Luka Babić mogao da propusti gostovanje Cedevite u Ljubljani zbog povrede, pa možda možete da jurite Džejmsa Vajta koji preostaje kao jedina opcija na krilu za trenera Mršića.

Partizanovi igrači bi svakako trebalo da vam budu na umu, ovde mislim na Čedomira Vitkovca i Eda Murića. Razmislite i o njima dvojici.

Bek šuter (SG)

Kada su bekovi u pitanju dijapazon je zaista širok, mada sam ja zbog budžeta morao da biram igrača koji nije preterano skup a može da odigra jako dobro.

Sandi Čebular je mnogo bolje igrao u prvom delu sezone, a u poslednje vreme igra po sistemu toplo-hladno. Sa cenom od 6 jedinica i 21 indeksiranim poenom iz prethodnog meča meni deluje kao solidan izbor. Uz to, Tajfun hvata poslednji voz za opstanak, a nije da imaju boljeg od Čebulara.

Možda bi bilo bolje da vam ovde umesto sugerisanja koga da birate skrenem pažnju na to da Stefan Sinovec neće igrati u Nikšiću, a pod znakom pitanja je i bek Sutjeske Nemanja Vranješ. Znam da ih vrlo često stavljate u tim ali ovoga puta ne treba da se opečete jer rizikujete da ostanete bez učinka.

Pored pomenutog Čebulara razmišljajte o prvotimcima MZT-a Marku Lukoviću i Đorđu Drenovcu. Momci igraju u sjajnoj formi samo je problem što u Skoplje dolazi Budućnost.

Plejmejker (PG)

Evidentno je da u sastavljanju tima retko biram one najskuplje na svojim pozicijama, ali vama niko ne može da uskrati pravo da Vuka Radivojevića stavite na pleja.

Situacija je takva da Igokea igra kod kuće, bori se za goli život pa Vuk Radivojević deluje kao idealno rešenje. To što Igosi igraju protiv Zvezde možda i ne treba da vas brine, pa Vuk je u "Pioniru" bivšem klubu ubacio 18 poena i ta priča o emociji ne pije vodu.

Svakako da će mnogi ići i na izbor Džamara Vilsona ali ću ja u tim staviti Aleksandra Cvetkovića. Drugonavedeni je podbacio u Podgorici do te mere da jednostavno nema trika da ponovi tako lošu partiju. Crno-beli moraju da grizu za pobedu pred svojim navijačima i verujem da će Cveleta poneti atmosfera. Samo se nadam da će ga poneti u pozitivnom smislu.

Drug koji takođe igra "fantasy" dao mi je dobar predlog prošle nedelje i red je da oprobam sreću. Bio mi je potreban povoljan plej koji ima minutažu i znanje da uradi nešto veliko.

Matic Rebec ima samo sedam nastupa u dresu Krke ali je po pravilu inspirisan na gostujućim terenima. Na prethodne dve utakmice kod kuće imao je očajan učinak, dok je u Valjevu i Skoplju sakupio ukupno 35 indeksiranih poena.

Krka iz Novog Mesta u subotu gostuje u Nikšiću a kako trener slovenačkog sastava ima i problema sa povredama Matic Rebec meni deluje kao šansa da se ubode dobar broj poena.

Za kraj, evo kako izgleda tim sa kojim ću ja probati da uzmem novce ove nedelje:

Fantasy Nova

Za kraj smo ostavili još jedan koristan savet koji se tiče prijavljivanja istog tima na različite turnire. Ukoliko ste sigurni u svoj izbor i želite da isti tim prijavite na više turnira, dovoljno je da prilikom izbora kliknete na IMPORT i da sebi olakšate posao.

Prijavljivanje za takmičenja Fantasy Nova možete obaviti OVDE, uz podsećanje da su zarade zagantovane i da možete učestvovati u nadmetanjima "1 na 1" a sve ponude nalaze se na sajtu "fantasynova.rs".

Podsećamo da se takmičenja obavljaju pod okriljem kladionice "Soccer" a takmičenje nije dozvoljeno mlađima od 18 godina.

Ne propustite