ABA Fantasy - Slovence na krilo i nema brige!

Autor: Mihajlo Vidojević
subota 27.02.2016.
12:26
Izvor: Sportske.net

Nakon desetodnevne pauze u regionalnom šampionatu izazvane obavezama klubova u nacionalnim Kupovima, pred nama su utakmice pretposlednjeg kola ligaškog dela sezone.

aba-liga.com/kkpartizan.rs
aba-liga.com/kkpartizan.rs

Povezane vesti

Prvi meč 25. kola Jadranske lige odigran je u petak, što znači da će ljubitelji "fantasy-a" na raspolaganju imati preostalih šest utakmica koje su na programu u naredna tri dana.

Pre nego što krenem sa sastavljanjem tima i analiziranjem svojih izbora, savetujem vam da dobro obratite pažnju na to koje ekipe imaju imperativ pobede, a koje su slobodne da odigraju bez pritiska.

Dobro je poznato da je borba za plej-of završena ali se Crvena zvezda Telekom i Cedevita i dalje bore za drugo mesto na tabeli i prednost domaćeg terena u polufinalnoj seriji. Pored toga, posebnu pažnju treba obratiti na duel koji se igra u Nikšiću jer Sutjeska hvata poslednji voz za opstanak i to protiv prvoplasirane ekipe na tabeli koja može da odigra bez ikakavog opterećenja.

Dakle, iako smo došli do pretposlednje epizode ligaškog dela sezone, još uvek postoji takmičarski naboj kod većeg dela timova, što i nama koji učestvujemo na "Fantasy Nova" turnirima olakšava posao.

Ovog vikenda u ponudi se nalaze tri turnira od kojih jedan "Freeroll", drugi sa garantovanim nagradnim fondom i treći na kojem mogu da učestvuje ograničen i mali broj igrača gde pobednik osvaja sve!

Parovi 25. kola Jadranske lige:

subota
Valjevo: Metalac - Union Olimpija 17.00
Novo Mesto: Krka - Mega Leks 19.00

nedelja
Laktaši: Igokea - Zadar 17.00
Nikšić: Sutjeska - Budućnost VOLI 19.00

ponedeljak
Zagreb: Cibona - Crvena zvezda Telekom 18.00
Beograd: Partizan NIS - Cedevita 20.00

Kao što možete da vidite iz priloženog, otežavajuću okolnost u sastavljanju tima praviće to što se poslednje dve utakmice igraju u ponedeljak, a naša je obaveza da tim sastavimo do početka duela u Valjevu. Zbog toga vam savetujem da budete oprezni kod izbora igrača iz redova ekipa koje igraju u ponedeljak, posebno tu mislim na košarkaše Crvene zvezde Telekom koji su u petak igrali protiv Anadolu Efesa, a poznato vam je i to da pojedinci imaju problema sa povredama.

Posle svega rečenog, krećem sa sastavljanjem tima, a usput ću vam ukazati na to koji igrači neće igrati za vikend, a koji se nalaze pod znakom pitanja, kako se ne bi dogodilo da povređene stavljate u tim i tako smanjujete svoje šanse za dobitak.

1. PLEJMEJKER (PG)

Moj izbor ove nedelje pao je na plejmejkere srpskih ekipa Nikolu Ivanovića (Mega Leks) i Vasilija Micića (Crvena zvezda Telekom) zbog činjenice da se nalaze u dobroj formi, ali i zbog toga što Mega i Zvezda imaju problema sa povredama Ognjena Jaramaza i Stefana Jovića.

Plejmejker Mega Leksa Ognjen Jaramaz nije otputovao za Novom Mesto što znači da će veći deo tereta u duelu sa Krkom poneti Nikola Ivanović jer mladi Radovan Đoković neće dobiti više od nekoliko minuta na parketu.

Brojke Nikole Ivanovića govore za sebe, radi se o momku koji je sjajnim partijama na završnom turniru "Kupa Radivoja Koraća" pogurao Mega Leks do prvog trofeja u istoriji kluba zbog čega je opravdano proglašen najkorisnijim igračem srpskog nacionalnog Kupa.

Startni plejmejker Mega Leksa moći će da odigra bez opterećenja u Novom Mestu i verujem da bi Nikola Ivanović mogao da premaši prosečnih 14.7 indeksnih poena u duelu sa Krkom.

Kod izbora Vasilija Micića vodio sam se formom u kojoj se nalazi plejmejker Crvene zvezde Telekom, ali i činjenicom da Stefan Jović još uvek nije sto posto spreman zbog čega bi u Zagrebu mogao da ima smanjenu minutažu, baš kao što je bio slučaj u susretu sa Anadolu Efesom.

Ne bih da mešam babe i žabe, ali moram da vas podsetim da je Vasilije Micić protiv Cedevite u Evroligi sakupio 23 indeksirana poena, što je još jedan razlog da se nađe u mom timu za 25. kolo.

Pored navedene dvojice, savetujem vam da obratite pažnju na plejmejkere Partizana Aleksandra Cvetkovića i Džamara Vilsona, baš kao i na organizatora igre u ekipi Olimpije - Zeka Rajta!

2. BEK ŠUTER (SG)

Nije naknadna pamet ako kažem da je prava šteta što je MZT igrao u petak i što se Đorđe Drenovac ne nalazi u ponudi. Momak je protiv Tajfuna prikazao još jednu sjajnu partiju i zabeležio 21 indeksni poen a upravo bi Drenovac bio moj prvi izbor na mestu beka šutera.

Kada smo već kod bekovske pozicije, napomenuću vam da se Stefan Sinovec vraća u takmičarski ritam posle više od mesec dana pa se postavlja pitanje u kakvoj je formi i vredi li stavljati ga u tim, premda je pre pauze nanizao desetak odličnih partija u dresu Krke.

Ja sam se odlučio za Nemanju Vranješa, alfu i omegu crnogorske Sutjeske koja u nedelju hvata poslednji voz za opstanak u ABA ligi. Nisam pobornik teorija zavere, ali nemam utisak da će Budućnost zapinjati u Nikšiću u momentu kada ima obezbeđeno prvo mesto na tabeli a Sutjesci je pobeda preko potrebna.

Zbog toga u mom timu ovoga puta neće biti igrača Budućnosti, ali sam zato Nemanju Vranješa stavio na poziciju "dvojke" u nadi da će odigrati barem približno kao što je to uradio u 18. kolu kada je Partizanu sasuo 27 poena i završio utakmicu sa 42 indeksirana poena.

Ukoliko se ne slažete sa mojom teorijom da bi Budućnost mogla da spusti gas u Nikšiću, onda bi na poziciju beka mogli da stavite Suada Šehovića koji je ponovo počeo da diže formu i da pruža dobre partije kako se ligaški deo sezone primiče kraju.

Još jedna od opcija na poziciji beka šutera za 25. kolo mogao bi da bude Ante Delaš, prvotimac Zadra, ekipe koja bez ikakvog pritiska odlazi u Laktaše, pa u takvoj konstelaciji stvari postoji mogućnost da bek hrvatske ekipe namesti ruku i pruži dobru partiju.

3. KRILO (SF)

U prethodnih nekoliko kola na ovoj poziciji sam predlagao Luku Lapornika i verujem da ste bili zadovoljni njegovim učinkom ukoliko ste poslušali savet. Slovenac je u duelu sa Crvenom zvezdom Telekom prikazao najbolju partiju u sezoni, a od tog trenutka samo je dva puta imao manje od 10 ideksiranih poena na jednoj utakmici.

Osvrnuću se samo na statistiku koja kaže da Luka Lapornik u dosadašnjem toku sezone, što će reći na 22 odigrane utakmice, prosečno beleži 11.9 indeksnih poena. Ukoliko uzmete digitron u ruke videćete da na poslednjih 11 mečeva krilni košarkaš Krke prosečno beleži 16.8 indeksnih poena.

Tačno je da će Luka Lapornik imati težak zadatak protiv Mega Leksa ali se nadam da će moj "pik" biti najbolji kada je najteže jer Krki gori pod nogama i bori se za goli život.

Na raspolaganju vam stoji i sjajni Francuz Timoti Luvavu-Kabaro koji košta 1.2 jedinica više od Luke Lapornika a meni je i taj faktor budžeta igrao ulogu prilikom izbora slovenačkog košarkaša.

Pored Luke Lapornika, poverenje ću ukazati i Partizanovom Slovencu Edu Muriću i slobodno se može reći da od njih dvojice očekujem mnogo! Nakon povratka na parket u 14. kolu ABA lige Edo Murić je lagano podizao formu i ona od derbija sa Zvezdom biva sve bolja.

Na poslednje četiri utakmice u ABA ligi Edo Murić ima prosek od 18.7 indeksiranih poena a dobre partije je pružio i na završnom turniru "Kupa Radivoja Koraća". Crno-beli će u hali "Ranko Žeravica" ugostiti Cedevitu i ne vidim zašto Murić ne bi zablistao pred "Grobarima" protiv evroligaša.

Osim pomenute trojice, možda biste mogli da razmislite o krilnim igračima Cedevite Džejmsu Vajtu (6.4) i Luki Babiću (6.2) koji će biti suprotstavljeni Edu Muriću.

4. KRILNI CENTAR (PF)

Zbog načina na koji sam koncepirao tim za ovu nedelju na krilnom centru nema dvojice igrača na koje sam tipovao prethodnih nekoliko puta. Jedan od razloga što sam iz tima izostavio Nikolu Jevtovića i Savu Lešića jeste taj što će njih dvojica igrati jedan protiv drugog jer Metalac dočekuje Union Olimpiju.

Sigurno da bismo o mom izboru krilnog centra mogli da diskutujemo ali meni Ive Ivanov deluje kao solidan izbor uz prilično dobru cenu, što je igralo bitnu ulogu u ovom slučaju.

Nisam pobornik stavljanja dvojice igrača iz iste ekip u "fantasy" tim ali sam ovoga puta odlučio da pored Luke Lapornika izaberem i Iva Ivanova. Kao što već rekoh, Krki gori pod nogama, a nije da u timu imaju previše igrača od kojih može da se očekuje kvalitetan nastup.

Da ne okolišamo previše, znate ko su krilni centri koji mogu da prikažu berićetne partije i ukoliko ste spremni da uštedite na nekoj drugoj poziciji onda Kvinsi Miler (6.8), Tadija Dragićević (7.4), Kevin Džons (7.4) ili Sava Lešić (7.8) treba da se nađu u vašem timu.

5. CENTAR (C)

Kada su centri u pitanju, ostaću dosledan svom izboru od ranijih nedelja iako postoji mogućnost da Ante Žižić bude limitiran u duelu sa Crvenom zvezdom Telekom, posebno zbog činjenice da će naspram sebe imati Maika Cirbesa i Vladimira Štimca.

Mene je povukla sjajna forma centra Cibone i činjenica da ne može da ima veći motiv za dobru partiju nego što je to slučaj kada na domaćem terenu igra protiv aktuelnog šampiona ABA lige i tima koji se nalazi na pravom putu da obezbedi plasman u četvrtfinale Evrolige.

Pored startnog centra Cibone odlučio sam se za još jednu hrvatsku "peticu", a u pitanju je Filip Kraljević. Kao što sam već napomenuo kada sam govorio o Delašu, Zadar odlazi u Laktaše bez pritiska a Filip Kraljević može da bude najbolji pojedinac u svom timu, posebno ako se uzme u obzir to da Igokea nema tako jaku centarsku liniju.

Na vama je da s oslonite na one najskuplje poput Mira Bilana i Maika Cirbesa. Centar Cedevite nije bio moj izbor zbog toga što "Vitamini" gostuju u Beogradu a mišljenja sam da bi Aleksandar Džikić mogao da nađe recept da zaustavi Bilana, baš kao što je to učinio sa Maikom Cirbesom u polufinalu nacionalnog Kupa.

Evo kako izgleda tim koji sam sastavio za 25. kolo ABA lige:

Tim Fantasy

Prijavljivanje za takmičenja Fantasy Nova možete obaviti OVDE, uz podsećanje da su zarade zagantovane i da možete učestvovati u nadmetanjima "1 na 1" a sve ponude nalaze se na sajtu "fantasynova.rs".

Podsećamo da se takmičenja obavljaju pod okriljem kladionice "Soccer" a takmičenje nije dozvoljeno mlađima od 18 godina!

Ne propustite