Da li želite da letite balonom? Kreće balonarsko takmičenje na nebu iznad Sente!

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 05.09.2018.
15:02
Izvor: Sportske.net, Vazduhoplovni savez Srbije

Toplovazdušni baloni na nebu iznad Sente.

Vazduhoplovni savez Srbije
Vazduhoplovni savez Srbije

Povezane vesti

Od petka 7. septembra do nedelje 9. septembra, u Senti će se održati tradicionalni međunarodni festival balona, koji će okupiti oko 15 balonarskih posada iz Mađarske i Slovenije, u organizaciji lokalnog balonarskog kluba i balonarskog kluba „Dambos“ iz Beograda.

Okupljanje i poletanje balona će biti u centru Sente u petak, subotu i nedelju. Zbog potrebnog pogodnog vremena za poletanje balona, letenje će se izvoditi u ranim jutarnjim i kasnim poslepodnevnim časovima, u mirnoj atmosferi, bez ili sa slabim vetrom, kada nema vertikalnog strujanja vazduha takozvane termike.

Priprema balona za let počinje punjenjem kupole hladnim vazduhom ventilatorom, nakon čega se gorionikom zagreva vazduh unutar kupole i time smanjuje specifična težina u odnosu na okolni vazduh. Balon poleće i održava se u vazduhu zbog razlike u težini spoljašnjeg vazduha i unutrašnjeg gasa. Upravljanje balonom je moguće samo po visini, ne i po pravcu, a pilot izborom visine uz korišćenje različitih smerova strujanja vazduha, uspeva da izvrši korekcije smera leta.

Iako najstariji oblik letenja, balonarstvo je danas jedan od najatraktivnijih vazduhoplovnih sportova. Kako je publici i posmatračima vrlo privlačna slika letenja balonom, tako je interesovanje za takmičenja u balonarstvu vrlo veliko. Na nedavno završenom 23. Svetskom prvenstvu za toplovazdušne balone u Austriji nastupilo je čak 105 takmičara iz 28 država. Ujedno, u avgustu je obeleženo 40 godina od kada je američki balonar Ben Abruzo postigao dva rekorda u dužini leta i trajanju leta, preletom balonom preko Atlantskog okeana. On je krenuvši iz grada Presk Ajla iz američke savezne države Mejn, došao do jednog francuskog sela, nakon 137 sati i preletenih 5000 kilometara.

Ne propustite