100. derbi - Đurđevdan koji ''Delije'' nikad neće zaboraviti!

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 06.05.2021.
17:24
Izvor: Sportske.net

Verovali ili ne, prošlo je već 26 godina - na današnji dan odigran je nezaboravni, 100. večiti derbi!

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

Đurđevdan sada već davne 1995. godine bio je u znaku jubilarnog, 100. prvenstvenog okršaja Crvene zvezde i Partizana, a da sve bude još zanimljivije, ishod tog duela bio je ključan u borbi za šampionsku titulu.

To je bilo vreme u kome su utakmice između Crvene zvezde i Partizana bile alternativa za evropske utakmice, koje naši klubovi nisu mogli da igraju zbog sankcija, ali je ostao utisak da su po kvalitetu tada i dalje mogli da pariraju velikim evropskim klubovima.

Partizan je prethodne sezone promovisao novu, sjajnu generaciju Miloševića, Ćirića, Mirkovića, Nađa, Ćurčića, koja je osvojila duplu krunu, pa je te, 1995. godine Zvezda imala ogroman motiv da šampionski pehar povrati u svoje vitrine.

Neizvesnost je trajala, vodila se velika borba za titulu, a treba podsetiti i da je u jesenjem delu sezone Zvezda je već ostavila crno-bele bez trofeja u Kupu, pošto ih je eliminisala u četvrtfinalu (2-0 i 3-3).

Crno-belima je zato osvajanje titule značilo i ''spasavanje sezone'', a ujedno bi tako zadali i novi veliki udarac ''večitom rivalu'', koji je samo četiri godine ranije bio na krovu Evrope.

A onda je došao taj dugoočekivani, 6. maj 1995. Vrhunac drame! ''Dan D'' u borbi za titulu, a povrh svega, tenziju je još više pojačavala činjenica da se radilo o velikom jubileju kad su u pitanju dueli večitih rivala.

Čak i da titula nije bila ulog, ishod tog meča je nešto što će se pamtiti za sva vremena.

Igralo se na Marakani, a ne treba ni pominjati da je bila ispunjena do poslednjeg mesta - bilo je preko 80.000 ljudi na tribinama.

A na terenu, Partizan je u većem delu meča bio za nijansu bolji rival. Saša Ćurčić je odigrao svoju najbolju utakmicu u dresu crno-belih, bio je ''mozak'' tima i nekako se samo postavljalo pitanje kad će Zvezdina odbrana kapitulirati.

Mreža Zvonka Milojevića je, ipak, ostala netaknuta sve do 71. minuta, kada je Savo Milošević krenuo kroz razređenu Zvezdinu odbranu, uputio loptu u peterac ka Nenadu Bjekoviću junioru, lopta se odbijala od jednog do drugog, na kraju ju je Bjeković u padu nekako zakačio i ona je ušla u gol - 0:1!

Slavlje na jugu, zebnja među Zvezdinim navijačima, a samo je dvadesetak minuta ostalo do kraja.

Međutim, od tog trenutka, počinje preokret. Zvezda je morala da napada svim snagama i samo osam minuta posle vodećeg gola crno-belih, Stojkovski je iznudio jedanaesterac posle prekršaja Dražena Bolića u kaznenom prostorui Partizana!

Loptu je na belu tačku namestio Darko Kovačević, šutirao snažno, precizno i Pandurović je nemoćan - 1:1!

Ovaj gol je uzdrmao Partizan, Zvezdi dao dodatnu energiju i posledica svega je gol odluke u 85. minutu. Ovog puta je Kovačević snažno šutirao sa nekih 18 metara, Pandurović nije uspeo da uhvati tu loptu koja dolazi do Mitka Stojkoviskog koji iz neposredne blizine šalje loptu u mrežu - 2:1 za Zvezdu, pobeda koja je značila osvajanje šampionske titule!

C. zvezda
: Milojević, Stefanović, Đorović, Radmanović, Stojkovski, Bajčetić, Adžić (Živković), Krupniković, Kovačević, Petković (Perović), Sakić. Trener: Ljupko Petrović.

Partizan
: Pandurović, Mirković, Saveljić, Nađ, Bolić, Đurić, Tešović, Ćurčić (Trenevski), Bjeković, Ćirić, Milošević. Trener: Ljubiša Tumbaković
.
-

Ne propustite

Komentari

19 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
DVA HRAMA
Wednesday, 06.05.2020
18:01

Za nijansu bolji?

avatar
Bianconeri Belgrado
Sunday, 06.05.2018
14:37

Najlepsi Djurdjevdan je bio prosle godine.

avatar
Kladionicar
Saturday, 06.05.2017
13:01

Meni najdrazi derbi. Kakva utakmica je to bila, kakva atmosfera, nema toga danas vise..

avatar
Saturday, 06.05.2017
10:54

Inace, na Djurdjevdan je odigran jos jedan Derbi, i to 1984. godine, isto na zvezdinom stadionu (naravno), a bilo je 0:0 isto kao i u prvom delu sezone.

avatar
Saturday, 06.05.2017
10:51

Zar ne, Nikola?! Nisi mi odgovorio, a vec 2 godine cekam na tvoj odgovor:-D

avatar
jv
Thursday, 07.05.2015
18:14

Cekacemo i mi i grobari jos dugo na ovakve timove. To je bio DERBI.

avatar
Wednesday, 06.05.2015
13:16

Sećam ga se kao juče, nikad više ovaj atomski fudbal, ovakva atmosfera - tada su derbiji imali dušu! Šteta za ove ekipe što tih godina nisu mogle da igraju Evropu zbog sankcija, sigurno bi dočekale proleće u nekim od takmičenja!

avatar
Toni Kroos
Wednesday, 06.05.2015
11:03

Ove dve ekipe bi danas lagano igrale u LS.. Steta sto je posle sankcija sve krenulo nizbrdo.. Ubedjen sam da je,za dobrobit naseg fudbala,najbolje da se stvori regionalna liga i da se,NAPOKON,donese zakon o privatizaciji klubova.. Bez toga,imacemo samo secanja na uspesna vremena,kako mi tako i komsije sa juga!

avatar
JEBACE VAS M. TUMBAS
Wednesday, 06.05.2015
10:56

Prvi od 49 Derbija bez penala za nas, a vec na njemu je sviran za njih:-D

avatar
Nemanja Vidic NO.1
Wednesday, 06.05.2015
11:33

Nije bio penal?

avatar
Nikola_pg
Wednesday, 06.05.2015
11:49

Kuku nama, 20 godina nam nije sviran penal u derbiju, sramota, uzas. Jeste da nam je u ostalim utakmicama svirano 1000, jeste da je Radonjic bio najbolji strijelac lige sa 17 golova iz penala, jeste da protiv nas nije svirana tona cistih penala ali u derbiju nije, pljacka eeej.... Licemjerno decko, mnoooogo.....

avatar
JEBACE VAS M. TUMBAS
Wednesday, 06.05.2015
11:36

Bio je, jedan od retkih koji je zaista i bio, poenta je u lakoci sviranja kad ste vi u pitanju...