Kad duh pobedi mržnju - "Sfotto" ili kako prozvati rivala i ne ispasti glup u društvu

Autor: Boris Jovanović
petak 29.12.2017.
14:34
Izvor: Sportske.net

Od one legendarne poruke mrtvima da ne znaju šta su propustili posle Napolijeve prve titule, do originalnih parola na stadionima širom Italije, ponekad postoje ostrva sjajnog humora, fine prozivke, umesto kursadžijskih šala, uvreda i slavljenja zločina. P

Twitter
Twitter

Povezane vesti

Znate li šta je sfotto?

Ono što bi neko nazvao zajebancijom na račun rivala, ili ironijom, šalom na sopstveni račun, nešto što ne prelazi tanku granicu između dobre prozivke i obične nepristojnosti.

Jutros su me podsetili na legendarni natpis na napuljskom groblju, jutro posle istorijske titule, Maradoninog remek dela u zalivu za koji kažu da je pogleda najlepši na svetu, ali i da smeće smrdi najstrašnije ispod prozora.

Mrtvima su posle lude žurke na ulicama poručili "Guagliù, che ve site perso", odnosno na tamošnjem dijalektu koji i sami severnjaci teško razumeju, "Ne znate šta ste propustili". Zvuči bizarno, ali je to jedna od najduhovitijih poruka ikada.

Striscioni odnosno poruke na tribinama su najčešće, i Srbija tu nije nikakav izuzetak. Kursadžijske, jeftine provokacije, mržnja prema manjinama, lažiranje istorije ili slavljenje zločinaca, u tom smislu, taj tužni hardcore je svuda isti. Pa bilo da sviraju po nečijim notama ili sami prizivaju zlo emitujući glupost u talasima iza gola, ostavimo ih u mraku, onome što bi trebalo da bude habitat takvih bića.

Ovo je druga priča, o finoj ironiji, šali na sopstveni račun koja je uvek najbolja i pokazuje da i u tom svom Mordoru ima ostrva duha.

Čini mi se da sam pisao i transparentu navijača Mesine koji su svojim rivalima sa druge strane moreuza, Kalabrezima iz Ređine poručili da su "ljubomorni na njihov pogled".

U standardne prozivke spada i transparent "Dobrodošli u Italiju" koji se ukazuje pred očima navijača Napolija kada gostuju na severu, a u vreme najveće snage, navijači Milana su "rođacima" iz grada, odnosno komšijama poručili da je Pjer De Kuberten bio Interista.

Istina u to vreme je Inter samo učestvovao, bez rezultata, ali oni uvek mogu da nabiju na nos Milanistima ili Juventinima da nikada nisu bili u Seriji B.

Ali, šta kada navijači malenog Fana, istaknu taj transparent na sopstvenoj tribini, kao porugu na svoju istoriju, jer oni zaista nisu primirisali drugoj ligi, odnosno profesionalnom fudbalu.

Jedan od boljih, za mene je ironija na sopstveni računa navijača Kjeva. "Magarci" su zaista leteli početkom veka posle ulaska u Seriju A, stigli su niotkuda u predvorje Lige šampiona, na jednoj utakmici su razvili transparent "Da li znate kako se speluje Champion League", aludirajući da je za njih to nepoznata teritorija.

Navijač Intera je posle još jedne loše serije rezultata napisao na velikom transparentu da ne zna više kako da uvredi igrače, a kada je Sari uvredio Manćinija, pričalo se ga je nazvao "homoseksualcem", navijači Juventusa su požurili da pozdrave starog neprijatelja.

"Manćio, šta radiš 8. marta", pisalo je na transparentu pred kup utakmicu Juventusa i Intera.

Prepucavanja gradskih rivala su uvek zanimljiva, osim ako se ne spominju Aušvic, Jevreji, peći i ostale gadosti kada igraju Roma i Lacio.

Recimo, navijači Rome umeju da izbace transparent "Roma je klub, Lacio geografska odrednica", dok rivali, koji sebe smatraju za gradsku aristokratiju odgovore sa "Jeste li se slikali pored Koloseuma", aludirajući na to da za Romu navija prigrad, tačnije ljudi iz predgrađa i okolnih mesta.

Juventus je posle "Kalćopolija" bio na meti svih navijača u Italiji, na prvom meču u Seriji B, navijači Đenove su ih dočekali sa hiljadu transparenata na kojima je pisalo "Lopovi", ali je jedan bio mnogo originalniji.

"Mođi, možeš li da mi prepraviš ocene u dnevniku", pitao se jedan školarac na tribinama "Marasija".

Ima i bizarnih, Enriko Preciozi je telefonirao svom bivšem treneru u Đenovi Franku Skolju, gazda Đenovljana mu je čestitao praznik ili tako nešto, nedugo posle tog razgovora Skoljo je preminuo.

Naravno, na sledećoj utakmici Đenove, protivnički navijači su zamolili Preciozija da telefonira njihovim taštama.

Ljubomorni na uspeh Kjeva, navijači Verone koja je tonula u niže lige su napisali u šekspirovskom stihu da komšije odaje akcenat i da nije dovoljno nositi žutu boju da bi se bilo iz grada, a Đenovljani su dočekali gradskog rivala Doriju uz transparent, "Hajde da se upoznamo, mi smo iz Đenove, odakle dolazite"?

Jasno, nećemo o politici, osim eventualno ove, na stadionu u Udinama se pojavio transparent "Ziko ili Austrija", kada je savez pokušavao da ospori transfer Brazilca u Udineze. Navijači su pretili da će se otcepiti i pripojiti obližnoj Austriji...

Kada se Inter žalio na suđenje, 2014. su doneli transparent na kome je jedan bradati navijač napisao "Kada su nam poslednji put svirali penal, nisam imao šta da obrijem".

Navijači Fiorentine jasno mrze Juve, ali umeju da budu duhoviti poput meča sa Junajtedom u Ligi šampiona, kada su Bekamu poručili "Viktorija (pobeda) će biti naša".

Romini navijači su jednom pohvalili sebe kada ih se 8000 pojavilo na gostovanju u ponedeljak.

Napisali su "Svi smo frizeri", aludirajući na to da frizeri ne rade ponedeljkom na Apeninima.

Uvek kada duh pobedi mržnju, fudbalski tas pretegne na stranu normalnih, njih je više, zato je i predivna igra tako popularna, samo oni drugi su obično deblji i glasniji...

Ne propustite

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak