Kakav je to derbi bio, moćna Zvezda, odlični Partizan, Mihin projektil sa 30 metara, a onda penal-drama...

Autor: Darko Mitrović
subota 22.09.2018.
11:17
Izvor: Sportske.net

Zvezda je tada bila aktuelni prvak Evrope, dva i po meseca kasnije postala je i prvak sveta, ali Partizan je uspeo odlično da joj parira na čelu sa Peđom Mijatovićem.

Screenshot/YouTube
Screenshot/YouTube

Povezane vesti

Sa fudbalske strane istorijska godina za srpski klupski fudbal, najuspešnija ikada, ali se sve to dešavalo u vreme dok su se na prostorima bivše Jugoslavije uveliko širila sve surovija ratna dešavanja.

Videlo se to i po poseti u 89. prvenstvenom večitom derbiju, odigranom na današnji dan 1991. godine. Kapacitet stadiona u Humskoj tada je bio oko 50.000 gledalaca, ali ovom derbiju prisustvovalo je svega dvadesetak hiljada, iako su na terenu bile velike fudbalske zvezde.

Fudbaleri Partizana i Crvene zvezde opravdali su očekivanja navijača, odigrali odličan meč kog se i danas vredi podsetiti. Završeno je rezultatom 2:2, ali prema tadašnjim pravilima posle svakog remija u prvenstvu izvodili su se penali, u kojima je Zvezda bila uspešnija i slavila sa 4:3. Crveno-beli su tada odneli bod iz Humske, Partizan je i pored odlične partije ostao praznih šaka, a zanimljivo je da su ga te penal-serije koštale i titule u toj sezoni 1991/92.

Zvezda je na kraju imala četiri boda više, a Partizan je čak šest bodova izgubio na ovaj način (10/4). Crveno-beli su u penal-serijama imali znatno bolji učinak, od pet nerešenih utakmica Zvezda je osvojila četiri boda. Zanimljivo je i da je Zvezda te sezone pet puta poražena, Partizan samo dva, ali mu to nije bilo dovoljno da u domaćem šampionatu svrgne sa trona aktuelnog prvaka Evrope.

Ovaj duel obeležili su preokreti. Zvezda je povela u 19. minutu golom Darka Pančeva, a deset minuta kasnije raspoloženi Džini Novak je izjednačio na 1:1.

Tim rezulrtatom se ušlo u drugo poluvreme, a u 63. minutu Novak je iznudio i penal za Partizan koji je u gol pretvorio Predrag Mijatović - Leković je bio nemoćan, Partizan je poveo sa 2:1.

Ali, potez koji je obeležio ovaj derbi, bio je ''slobodnjak'' Siniša Mihajlovića u 82. minutu, sa tridesetak metara, kada je poslao projektil pod prečku Omerovićevog gola - 2:2.

Golman Partizana mu se kasnije revanširao tokom penal serije, odbranivši penal Zvezdinom ''bombarderu'', ali su u Partizan u neprecizni bili Stanojković i Vujačić, pa je Zvezda slavila sa 4:3. Čovek odluke, kao u Bariju, bio je Darko Pančev, koji je izveo odlučujući penal.

Beograd, 22. septembar 1991.
Stadion: JNA. Gledalaca: 20.000.
Sudija: Nikola Janković.

Strelci: Novak u 29. i Mijatović iz jedanaesterca u 63. minutu za Partizan, a Pančev u 19. i Mihajlović u 82. minutu za Crvenu zvezdu.

Strelci iz penala: Zahović, Krčmarević, Bogdanović (Partizan), Lukić, Stošić, Belodedić i Pančev (Crvena zvezda).

Partizan: Omerović, Stanojković, Milanič, Novak (Gudelj), Mijalković, Vujačić, Bogdanović, Mijatović (Zahovič), Vorkapić, Brnović, Krčmarević.

Crvena zvezda: Leković, Radinović (Nedeljković), Ratković, Jugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Lukić, Pančev, Savićević, Mihajlović.
--

Ne propustite

Komentari

9 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
SL_Komedija
Saturday, 22.09.2018
14:57

Zvezdi nisu svirana bar 2 penala, oba nad Lukićem mislim, tako da je ovo Zvezda trebala da dobije u regularnom delu.

avatar
ИступањеЈединоРешење
Saturday, 22.09.2018
18:31

Prvi je mozda i bio, ali, vec mu je bila izbijena lopta i procenio je da bi bilo prestrogo jer pomenuti nista ne bi mogao da uradi sa njom. Penal za nas nije postojao, onaj duel sa Vujacicem nije za penal, a treca situacija se ne vidi dobro, mozda je (i) to bio penal.

avatar
Pipo Inzagi
Saturday, 22.09.2018
12:31

U svakom podsećanju ovih derbija vidimo "objektivno"suđenje....stvarno bre kako ih nije sramota da pričaju o suđenju i nekom pomaganju Zvezdi ali dobro znamo da su oni kraljevi demagogije i licemerstva...

avatar
bagra
Saturday, 22.09.2018
12:21

To su ozbiljni fudbaleri bili.

avatar
ИступањеЈединоРешење
Saturday, 22.09.2018
11:40

Iliev iskopirao Novaka (citave te akcije su slicne) 11 godina i 27 dana kasnije.

avatar
ИступањеЈединоРешење
Saturday, 22.09.2018
11:34

Evo boljeg snimka: https://www.youtube.com/watch?v=2i5EVcSF0G4

avatar
ИступањеЈединоРешење
Saturday, 22.09.2018
11:30

Kakav je ovo nas grb na pocetku? Mi smo imali vise bodova na terenu u regularnih 90 minuta, ali, mora da se prizna da su oni osteceni u drugoj kada Ivicu nije priznat cist gol, bas me zanima ko bi osvojio titulu da nije bilo tog pravila...

avatar
СрбијаНС
Saturday, 22.09.2018
14:56

то је грб са неке навијачке заставе

avatar
ИступањеЈединоРешење
Saturday, 22.09.2018
18:33

Iskreno, osteceni su i na ovom mecu. Tek sad sam pogledao ovaj (prvi) snimak, mozda mi je ovo i prvi put da gledam neki detaljniji izvestaj sa tog Derbija i vidim da je i tu bilo greske ili vise gresaka na njihovu stetu. Naravno, to pod uslovom da je ovo sve.