Sećanje - Kada je Đani Ćurčić bio "Troter"

Autor: Milovan Longinov
subota 05.09.2020.
13:57
Izvor: Sportske.net

Šteta što nije ostao u Boltonu...

Povezane vesti

Fudbalski autsajderi vole Sašu Ćurčića. Prekinuo je karijeru u 29. godini, paradirao sa plakatom na Selharst Parku, pozivao na prestanak bombardovanja, bio redovan na demonstracijama ispred Dauning Strita broj 10.

Ostavio je trag u fudbalskoj Britaniji, doduše više van terena, sebe je proglasio za srpskog Džordža Besta, nije igrao tako, ali se ponašao na sličan način. Kao što je veliki Best rekao da je pare pametno uložio u žene, piće i kocku, a sve ostalo suludo potrošio, tako je o Đani zapanjio svet kada je kupio dabl deker bas, pravio žurke, družio se i tukao u tandemu sa Rodmanom. Kakvih je bilo sve priča o tome šta je nekadašnji igrač Partizana radio u Londonu, pa i da je trećina tačna, proživeo je tri života.

Neki su ga pre par godina viđali kako u zapadnom Londonu deli letke za svoju
fudbalsku školu, povukao se 2001. zatim i učestvovao u „Velikom Bratu“, pokušavao da se vrati, ali posle Madervela na prelazu vekova nije igrao više nigde. Ćurčić je tada rekao da mu je dosta fudbala, da se ni za 15 miliona funti neće vratiti, ali da će razmisliti ako mu neko ponudi da spava sa najlepših 15 žena na svetu.

A početak u Engleskoj bio je kao iz snova. Sretali smo ga tih dana u Beogradu, na „raspustu“ kako je govorio, pričao je kako teško vozi levom stranom, da je sve ostalo super, da je kupio žuti BMW tek izašao ispod čekića.

On je u PL debitovao protiv Arsenala, za Bolton u koji je neočekivano otišao u oktobru 1995. godine. Tek je stigao, odigrao odličnu utakmicu u pobedi od 1:0.
Već nekoliko dana kasnije van Burden Parka dao je svoj prvi gol, Lesteru u ripleju Liga kupa, a onda i prvenac u PL, nakon solo akcije protiv Čelsija.

Iako je igrao dobro, iako je tim počeo da beleži od januara nešto bolje rezultate, ceh je platio čovek koji ga je doveo u klub, menadžer Roj Mek Farland.

Njegov pomoćnik Kolin Tod je preuzeo, „Troteri“ su dobili 6 od 13 mečeva, ali nisu uspeli da izađu iz zone ispadanja. Na Uskršnji vikend Đani je dao svoj četvrti gol, ponovo Hodlovom Totenhemu, tada je Bolton bio na dva boda od luke spasa, ali nisu uspeli. Imali su nov stadion, ambicije da oko Saše Ćurčića sagrade novi tim, makar su se navijači tako nadali.



Međutim, šok je usledio kada je Bolton prodao Srbina za oko 4.5 miliona funti Aston Vili (bili su u plusu tri miliona u odnosu na ono što su platili Partizanu).
I tu je, iako je Vila osvojila Liga kup, zaigrala u Evropi, i Đani se našao sa Savom Miloševićem počelo sa problemima, Nije igrao dobro, makar ne u kontinuitetu, svađao se sa trenerom, Džon Gregori ga je na kraju prodao Kristal Palasu za milion funti.

baner

Ćurčić je kasnije priznao da je u to vreme imao mnogo problema sa drogom, trošio je nemilice, malo ga je fudbal zanimao. Ali u „Orlovima“ u Čempionšipu je bio bolji, dao je Boltonu gol, međutim kada je Teri Venejbls otišao, posle nekoliko meseci, Srbin je pao u drugi plan. NATO bombardovanje je usledilo, njegova ljubav prema domovini je izazvala mnogo komentara kod Engleza koji su bili zagovornici agresije, na kraju su ga otpustili pa je posle epizoda u Metro Starsima i Madervelu u 29. godini završio karijeru.

Ali, mnogi kažu da je ostao u Boltonu, postao bi heroj, jer se klub odmah vratio u elitu.

Ovako odlazak u Aston Vilu je proglašen za jedan od 50 najgorih transfera u istoriji PL.

Ne propustite