Sećate se kako smo se prošetali do titule prvaka Evrope? FIBA nije zaboravila!

Autor: Darko Mitrović
sreda 09.09.2020.
15:28
Izvor: Sportske.net

Naš tim je dominirao na ovom šampionatu!

EPA PHOTO EPA/SASA STANKOVIC
EPA PHOTO EPA/SASA STANKOVIC

Povezane vesti

Jedna od brojnih titula naših najboljih košarkaša i jedna od onih kojih se najradije sećamo, osvojena je na današnji dan u Istanbulu, 2001. godine.

Reprezentacija tadašnje SR Jugoslavije, pod vođstvom Svetislava Karija Pešića osvojila je titulu prvaka Evrope na šampionatu u Turskoj.

I to na superioran način, bez ijednog poraza tokom čitavog takmičenja.

Naš tim je u prvoj fazi Evrobasketa bio smešten u Grupu C, sa selekcijama Nemačke, Hrvatske i Estonije.

Počeli smo na najlepši mogući način, ubedljivom pobedom nad Hrvatskom (80-66), uz odličnu partiju Peđe Stojakovića, koji je bio najefikasniji sa 21 poenom.

Usledio je ''lakši trening'' sa slabašnim Estoncima u drugom kolu (113-58), da bi prvu fazu takmičenja završili trijumfom i nad Nemačkom, rezultatom 86-73.

Kao prvoplasirana u svojoj grupi, naša reprezentacija se direktno plasirala u četvrtfinale.

Tamo je usledio duel sa Letonijom i nova ''demonstracija sile'' našeg nacionalnog tima - 114:78 za ''Plave'', uz jopš jednu blistavu partiju Stojakovića, koji je Letoncima ubacio 29 poena.

A onda slede dve poslastice za kraj.

Prva  - polufinale protiv Španaca, koje je naš tim savladao sa 78-65, a Peđa Stojaković je nastavio sa rešetanjem protivničkoh koševa, protiv ''Furije'' je postigao 30 poena.

Tako se naš tim plasirao u finale, u borbu za titulu, a tamo su nas sačekali domaćini, reprezentacija Turske, koja je preethodno, u dramatičnom polufinalu savladala Nemačku sa 79-78.

Međutim, protiv Peđe i drugova, nisu mogli ništa. Jugoslavija je slavila sa 78-69, potvrdila superiornost na ovom takmičenju i osvojila titulu prvaka Evrope.

Turci su bolje započeli finalni meč, vodili su sa 22-15 posle 10 minuta igre, ali kako je meč odmicao, Jugoslavija je igrala sve bolje, a najbolje u završnici meča, kada se sve rešavalo, u stilu velikih šampiona.

U finalu je najefikasniji u našem timu bio Vlado Šćepanović sa 19 poena, Bodiroga je upisao 18, a Peđa Stojaković 15 poena.

Stojakoviću je posle meča dodeljen i trofej MVP-a ovog takmičenja.

Na kraju, da se podsetimo kompletnog tima koji je te, 2001. godine pokorio Evropu:

Dejan Bodiroga, Veselin Petrović, Saša Obradović, Igor Rakočević, Predrag Stojaković, Vlado Šćepanović, Marko Jarić, Predrag Drobnjak, Dragan Tarlać, Dejan Milojević, Dejan Tomašević, Milan Gurović.

Na njihov uspeh danas je podsetila i FIBA na svom Tviter nalogu, što možete da pogledate u prilogu.
-
Baner 6
-

Ne propustite

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Wednesday, 09.09.2020
15:32

https://www.youtube.com/watch?v=8qoz6JjsU94 Prebili smo im 12 divova:-D