U sećanje na Senu - Čarobnjak koji je otišao u legendu!

Autor: Darko Mitrović
sreda 01.05.2019.
10:47
Izvor: Sportske.net

Na današnji dan pre četvrt veka, Formula 1 izgubila je jednog od svojih najboljih vozača svih vremena. Legendarni Brazilac Ajrton Sena poginuo je 1. maja 1994. godine na trci u Imoli, za VN San Marina, u svojoj 34. godini...

EPA/GIORGIO BENVENUTI
EPA/GIORGIO BENVENUTI

Povezane vesti

Onima koji su bili svedoci Seninih trka, ni do danas nisu izbledela sećanja na fenomenalnog vozača, koji nije bio rekorder po broju šampionskih titula, ali je imao nešto vanserijsko u sebi što ovom sportu danas mnogo nedostaje.

Bio je jedinstven. Ostao je poznat pod nadimkom ''Kišni čovek'', zahvaljujući nezaboravnim vožnjama u teškim uslovima na stazi, po kiši, kada performanse bolida padaju u drugi plan, a do izražaja dolazi majstorstvo, talenat, hrabrost vozača.

Najupečatljivija Senina trka u takvim uslovima jeste ona iz 1993. godine, na trci za VN Evrope u Donington Parku.

Startovao je sa četvrte pozicije, da bi u metežu koji je nastao na stazi ubrzo pao na peto mesto. Međutim, onda je usledio nezaboravan krug koji je Sena tada izvezao. U tom, prvom krugu, zahvaljujući svom umeću, ali i nedovoljnoj snalažljivosti ostalih vozača, uspeo je da pretekne svu četvoricu ispred sebe (Šumaher, Vendlinger, Hil i Prost) i izbije na čelnu poziciju.

Prave ''driblinge'' je pravio na stazi u tim trenucima, u stilu njegovih zemljaka iz sveta fudbala i to je jedan od najupečatljivijih primera koji pokazuju zbog čega je Sena jedan od najboljih vozača Formule 1 svih vremena. Mnogi će bez dileme reći i - najbolji.

Mnogima će u sećanju ostati i njegove fenomenalne vožnje u Monte Karlu, rivalstvo sa Alanom Prostom i mnogo toga još...

Kad su u pitanju titule u šampionatima Formule 1, Sena ih je tri puta osvajao - 1988, 1990. i 1991. godine, sva tri puta kao vozač Meklarena.

Učešće u ''najbržem cirkusu'' započeo je 1984. u bolidu Tolemana. Naredne sezone je prešao u Lotus, da bi se prelazak u Meklaren tri godine kasnije pokazao kao pravi potez.

Veran Meklarenu bio je sve do te kobne sezone, 1994. godine, koju je započeo u bolidu Vilijamsa.  Tragedija se dogodila na trećoj trci od početka šampionata u San Marinu, kada je posle izletanja sa staze u krivini ''Tamburelo'' udario u betonski zid, pri brzini od 218 km/h u trenutku udara...

Foto: EPA/GIORGIO BENVENUTI
ajrton sena

Taj vikend ostao je najtragičniji u istoriji Formule 1. Na prvom treningu u petak, Senin zemljak Rubens Barikelo je posle teškog sudara završio u bolnici, srećom bez većih posledica, da bi dan kasnije, život izgubio austrijski vozač Roland Racenberger!

Usledili su hitni sastanci na temu kako povećati bezbednost vozača, ali nažalost, željenih rezultata nije bilo.

Trka je ipak održana, Sena je krenuo sa pol pozicije i sam start trke kao da je naslutio ono što će se kasnije dogoditi. Zbog sudara Pedra Lamija i J.J. Lehta na stazu je izašlo bezbednosno vozilo, koje je šest krugova ostalo na stazi. Već sledeći krug bio je koban po Senu... 

Narednu deceniju obeležio je period superiornosti Šumahera, sa osvojenih sedam titula, a potom je svoju dominaciju započeo još jedan Nemac, Sebastijan Fetel.

Ali, bez obzira na sve uspehe drugih vozača, trag koji je Sena ostavio u Formuli 1 jednostavno se ne može izbrisati.
 -
-

Ne propustite

Komentari

7 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Red Demon
Wednesday, 01.05.2019
11:14

Najveci. Ikona Brazila. Trebalo bi da naprave film o njemu na istu foru kao Lauda/Hant.

avatar
R BRANI (A.) MADRID
Tuesday, 01.05.2018
23:58

Nikad necu zaboraviti kad sam se spremao da krenem na Ribarac i kad sam video tu nesrecu pa smo kasnije cekali vesti o tome sta mu se desilo...

avatar
lonchy88
Saturday, 14.05.2016
18:16

Gledao sam na nekim snimcima inserte o njegovoj voznji, kao i par dokumentaraca!Covjek je bio vrh, bolji nije postojao!Niti ce postojati u formuli 1!Sumi je bio strasan, ali je sumi imao strasan bolid i barikela ili masu koji nisu dali konkurenciji da ga napadne!Od sumijevih 7 bar po 1 trebalo je da dobiju barikelo i masa!

avatar
Sunday, 01.05.2016
19:20

P.S. I Sumijev...

avatar
Nikola Bizmark
Sunday, 01.05.2016
18:41

Nikada se nije rodio vozac na kisi koji je vozio kao on,a u Monte Karlu je pobedio 6 od 7 puta a pobedio bi i sedmi put da nije vozio sam protiv sebe i popravljao vreme iz kruga u krug i skucao se u ogradu,voleo sam ga uvek jer nikada nije isao na sigurno zato je valjda i izgubio zivot,on je za mene najbolji ikada

avatar
dff0f2148758418
Sunday, 01.05.2016
18:11

jedan jedini neprikosnoveni.

avatar
Sunday, 01.05.2016
17:37

To je Sumijev nadimak...