Više od igre - Francuska vs Nemačka

Autor: Boban Filipović
petak 04.07.2014.
09:58
Izvor: Sportske.net

Sama istorija odnosa dve zemlje u svakom pogledu navodi da će se večeras na Marakani voditi borba "na život i smrt". Jedan od bivših svetskih prvaka će okončati san o pokoravanju Južne Amerike, a onaj ko reši meč dobiće status nacionalnog heroja i oreol b

Beta/AP Photo/Frank Augstein
Beta/AP Photo/Frank Augstein

Povezane vesti

Pre početka priče, ne bi bilo loše skrenuti pažnju na jednu činjenicu. Nemačka od ponovnog ujedinjenja i rušenja Berlinskog zida nikada nije bila prvak sveta!

Sve tri titule ('54, '74, '90)  baštini na podvizima Zapadne Nemačke, od kojih se poslednja iz Italije hronološki poklapa sa pomenutim ujedinjenjem. "Kajzer" Franc Bekenbauer je tada postao prvi i jedini čovek u istoriji fudbala koji je kao kapiten i selektor jedne zemlje podizao "Boginju".

U prva dva pokušaja na putu ka prvoj tituli za ujedinjenu Nemačku, u SAD-u i Francuskoj, u 1/4 finalu su se isperčili balkanski narodi - najpre Bugari, a potom i Hrvati. Zanimljivo, u sva tri pomenuta  uspešna pohoda na krunu, Zapadna Nemačka je morala da pređe preko bivše SFRJ, zemlje koja se raspala kao kula od karata čim se Nemačka ujedinila.

Najbliži tronu Nemci su bili u Japanu i Južnoj Koreji, ali je Brazil u finalu pokazao da je jači u odustvu najboljeg fudbalera 'Elfa 'u tom trenutku, Lužičkog Srbina Mihaela Balaka. Na poslednja dva Mondijala, na svom terenu i na jugu Afrike, "Panceri" su završavali kao treći.

Francuzi su jedini put podigli "Boginju" u Parizu pre 16 godina, do titule su došli u velikom stilu - ubedljivim trijumfom u finalu nad aktuelnim šampionom Brazilom.

Okićeni svetskom i evropskom titulom, "Trikolori" su otišli na deleki istok gde su doživeli fijasko i ostali u grupi.

2006. godine na 'mrskom' nemačkom tlu "Galski Petlovi" su stigli do finala, (ponovo usput presočivši Brazil koji je vladao planetom) u kom su posle penala poraženi od Italije. Četiri godine kasnje u Južnoj Africi bili su očajni i završili učešće u grupnoj fazi.

Do sada su Francuska i Nemačka 25 puta odmerile snage. Francuzi su nešto uspešniji, imaju 11 pobeda, Nemci imaju 9, dok je pet puta bilo nerešeno.

Prvi fudbalski meč ovih dveju država odigran je 15. marta 1931. godine u Parizu, devet godina pre Hitlerove demonstracije sile i okupacije vekovnog neprijatelja. "Trikolori" su slavili minimalcem, a meč je rešen autogolom.

 

Na prvi Mondijalski megdan Francuska i Nemčaka su izašle u Švedskoj 1958. godine, boreći se za bronzanu medalju. "Galski petlovi" su dobili meč za treče mesto sa ubedljivih 6:3, koji je sa četiri gola obeležio legendarni Žist Fonten, čovek koji je najviše puta tresao protivničku mrežu na jednom Mondijalu u istoriji - 13.

Na novi okršaj ovih reprezentacija na planetarnoj smotri najboljih čekalo se 24 godine. Bilo je to nezaboravno polufinale u Sevilji na "Sančez Pishuanu". Posle 120 minuta velike borbe na semaforu je pisalo 3:3, a Zapadni Nemci, aktuelni šampioni 'starog kontinenta', su zahvaljujući boljem izvođenju penala otišli u finale koje će izgubiti od Italije. Ovaj epski polufinalni meč biće upamćen po čak četiri gola u produžecima i velikom povratku zapadnih Nemaca u njima, kao i pokušaju ubistva Patrika Batistona od strane golmana "Elfa" Haralda Šumahera.

Isti rivali susreli su se u polufinalu i četiri godine kasnije u Meksiku '86. Zapadna Nemačka je, pod komandom "Kajzera" Franca, ponovo izašla kao pobednik nad tada aktuelnim prvakom Evrope slavivši sa 2:0, ali je opet poražena u finalu, ovog puta od Argentine predvođene Dijegom Armandom Maradonom.

Zbog konstantnosti dobrih igara na velikim takmičenjima i tradicije, kladionice, ali i selektor Francuke Dešan Nemačkoj daju ulogu favorita, premda su "Trikolori" pokazali više na ovom Mondijalu i igrali bolji fudbal.

Na ovom šampionatu gledamo Nemačku bez klasičnog špica i sa štoperima na bekovskim pozicijama, koja je prvo masakrirala Portugal, a onda se provukla kroz iglene uši da ne izgubi od Gane. Spasao ju je veteran Miroslav Klose, čovek ima priliku da obori rekord Ronalda i postane najbolji strelac na Mondijalima u istoriji. Prvo mesto u grupi osigurano je pobedom u direktnom duelu za isto protiv odlične Amerike, vođene bivšim reprezentativcem i selekotrom "Elfa" Jirgenom Klinsmanom.

Onda su se "Panceri" mučili protiv Alžira, Manuel Nojer je bio primoran da igra libera i beka u nekoliko sitauacija, a otpor "onih koji nisu dovoljno dobri za Francusku" slomljen je tek u produžecima.

Ipak, Nemci sa Alžircima još uvek nisu završili, budući da je Karim Benzema prva perjanica Dešanove legije.

Plasman Nemačke u 1/4 finale je spasao Francusku unutrašnjih nemira. Tamošnji mediji ne smeju ni da pretpostave kakav bi haos u zemlji da su kojim slučajem Alžirci, vođeni francuskim đakom i legednom mostarskog Veleža Vahom Halihodžićem, prošli i zakazali duel sa svojim nekadašnjim kolonijalnim zavojevačima.

Brazil Soccer WCup Germany Algeria
"Za ovolicko"

S druge strane, Francuska je na trenutke igrala taman onoliko koliko joj treba, ali uglavnom delovala veoma superiorno i dobro ukomponovano. Startovala je sa dve veoma ubedljive pobede nad Hondurasom i Švajcarskom, koje su joj osigurale prvo mesto u grupi, u poslednjem kolu je usledilo opuštanje u 'kombinovanom sastavu' protiv Ekvadora i meč se završio bez golova.

Nigerija je pružila pristojan otpor u 1/8 finala, ali se nijednog trenutka nije postavljalo pitanje ko je bolji i ko će dalje.

Treba dodati da Francuzi i Nemci u Brazilu nastupaju bez svojih ponajboljih igrača u ovom trenutku, Franka Riberija i Marka Rojsa. Poslednji duel "Glaski petlovi" i "Panceri" imali su prošle godine u prijateljskom odmeravanju snaga u Parizu, gosti su slavili posle preoktera sa 2:1, strelci su bili Matje Valbuena, Tomas Miler i Sami Kedira, a to je do sada jedini fudbalski boj u kom su "vojskovođe zaraćenih strana" bili Joakim Lev i Didije Dešan.

Vrednost pobede u predstojećem 1/4 finalnom duelu ne može da se konvertuje ni u kakvu protivvrednost. Preostale dve "preživele" evropske reprezentacije u Brazilu, Belgija i Holandija, su države koje postoje samo iz razloga da se ne bi "pokarabasio" balans snaga moći Francuske i Nemačke. Iako su se "uhvatle za ruke" s ciljem da ujedine Evropu, Francuska i Nemačka se svim svojim silama trude da ne liče jedna na drugu. Nacionalne herione Marijana i Germanija su pravi pokazatelj toga. Prva se u delima umetnika predstavlja golih grudi, druga je zakopčna do grla.

Fudbal je igra, ali kada se sastaju Francuska i Nemačka izlazi iz tih granica i postaje više od toga.

Ulog je ogroman, plasman u polufinale Mondijala u najvećoj zemlji fudbala na svetu. Igra se u Rio De Žaneiru na najvećem fudbalskom hramu na planeti -  "Marakani". Spektakl kreće u 18h.


Ne propustite