Gasperini zatvara krug?

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 23.04.2024.
10:00
Izvor: Sportske.net

Atalanta u dva polufinala…

EPA-EFE/PAOLO MAGNI
EPA-EFE/PAOLO MAGNI

Povezane vesti

 Svojevremeno su u Đenovi, Gasperinija zvali "Gasperson". Aluzija na Ser Aleksa je jasna, možda i preterana, ali ovaj trener se zadržavao neobično dugo u klubovima. Recimo, pod Lanternom je bio četiri godine, klub vratio u Seriju A, pa se vratio posle nekoliko godina na još tri sezone u prošloj deceniji. U Begramu je od 2016. na neki način opravdava pomenuti nadimak.

Fudbalska karijera za njega nikada nije donela očekivane plodove, u Juventusu bez šanse, kasnije se seljakao po pozajmicama, tek 1987. se dokopao Serije A u Peskari. Bio je drugi strelac tima iza legendarnog "Bake" Sliškovića, ali "Delfini" nisu preživeli drugu sezonu u eliti. Iz te godine pamti se kada je pocepao Maradoni usnu, Gaspernijev venčani prsten je završio na licu najboljeg svih vremena. Doduše nije pomoglo, tim sa Jadrana je izgubio 8:2 na stadionu koji danas nosi Maradonino ime.

Po okončanju karijere u klubovima Serije B, radio je desetak godina u fudbalskoj školi Juventusa prošao sve, od najmlađe selekcije do Primavere. Omladince je vodio pet godina, oprostio se trijumfom na čuvenom turniru u Vijaređu.

Kada je došlo vreme za samostalnu karijeru u seniorskom fudbalu. Krotone je uvek u Seriju B, kasnije je smenjen, pa onda vraćan u dobro poznatom italijanskom stilu, te 2005. je završio profi licencu u Koverćanu.

Posle toga ređali su se uspesi. Ovaj trener, poznat kao prznica, ali i strašan strateg prošao je sa Đenovom od Serije B do Evropa Lige, ali ga to nije poštedelo smene u jesen 2010. u petoj sezoni u Liguriji.

Šansa karijere bio je Inter. Potpisao je u post Benitezovoj eri ugovor na dve godine. Od starta su krenuli problemi, nije bio zadovoljan prelaznim rokom, tri poraza u prva četiri meča, izgubljen Superkup od Milana i otkaz od strane Moratija, to mu je najgore iskustvo u trenerskoj karijeri.

Doduše, naredno je još gore, otišao je u Palermu kod Zamparinija, tu su ga smenjivali i vraćali, iako je imao klauzulu u ugovoru da ga mušičavi gazda isplati za dve godine, ako bude smenjen.

"Sigurna kuća" je svakako bila Đenova, u tri sezone po povratku na "Marasi", bio je i šesti, ali klub nije dobio evropsku licencu.

U Atalanti je od 2016. kakve rezultate ima neka posvedoči činjenica da je već pet godina počasni građanin Bergama. Gasperini je Atalantu učinio redovnim putnikom u Evropu, doveo ih do Lige šampiona, najboljeg plasmana u istoriji u Seriji A (treće mesto) uz sve to i igrajući najlepši fudbal u Seriji A. Čak je njegov tim bio i najefikasniji u pomenutoj sezoni (korona godina) sa 77 golova. Sledeće su ponovili treću poziciju, plasirali se u osminu finala Lige šampiona i finale kupa. Atalanta je sada u polufinalu LE, eliminisali su Liverpul, ali probaće da se ponovo domognu i završnice u kupu Italije.

Jer, ono što bi bio šlag na tortu je trofej koji milanska provincija čeka od šezdesetih.

Doduše, teško je "Boginju" više nazivati "kraljicom provincije", jer oni sa Gasperinijem to nisu, Atalanta je godinama već u vrhu Serije A. I ne samo to, rade sjajno, afirmišu i prodaju igrače, ali i kupuju talente ispred nosa velikanima. Gazda Perkasi i novi investitori iz Amerike pune džepove, u pozadini svega je Gasperini. Ima i sukoba, ima i neslaganja sa igračima, ali Atalanta uvek ide napred.

Eliminisali su Liverpul posle neverovatne pobede na "Enfildu", sada pred njima u kupu stoji Fiorentina koja je igrala finale prošle godine. "Ljubičasti" u Lombardiju donose 1:0 iz prvog meča, i oni su ostali u Evropi, u polufinalu LK posle trijumfa nad Viktorijom Plzen u produžecima. Bilo je mnogo vatre u duelima ova dva tima poslednjih godinu dana, Gasp je u svom stilu rekao da je Fiorentini krivo jer bi želeli da poslednjih godina imaju rezultate kao Atalanta.

Ako prođe, "Dea" ide na boljeg iz duela Lacija i Juventusa, Juve je blizu završnice, ima 2:0 iz prve utakmice u Torino. Za Gasperinija bi to finale bilo motiv više, on je izgubio svoje jedino finale baš od Juventusa 2021. u Ređo Emiliji.

Inače, Gasperini čini je otac Đino bio veliki navijač Juventusa i radnik jedne od fabrika povezanih sa FIAT (tata ga je i odveo na prvi trening) je dva puta bio u konkurenciji da preuzme Juve. Prvi put kada su ispali u Seriju B 2006. Uprava se odlučila za Dešampa koji nije imao mnogo iskustva. Drugi put kada je Ranijeri smenjen (pisali smo o tome u pitanju je 2009. godina), ali onda je šansa pružena neiskusnom Ferari i to se završilo u suzama za Juve.

Nema nikakvih emocija od strane Gasperinija prema klubu mladosti, jednostavno to je davna prošlost.

Što se tiče Alegrija, zanimljivo da obojica trenera dolaze iz iste škole, od majstora Galeona, trenerskog plejboja koji je inspirisao dosta trenera. On je u pomenutoj sezoni u Peskari bio trener Gasperiniju. Doduše, više je voleo Sliškovića koji mu je iz Splita donosio najbolje vino i pršutu.

Gasperini i Alegri, iako su eto imali istog učitelja se ne vole, nije to tajna. Bilo je i sukoba pre nekoliko godina kraj aut linije kada je Gasperini protestvovao zbog neke sudijske odluke. Doduše, nema situacije u kojoj iskusni trener ne diže ruke i optužuje sudije, na forumima posvećenim fudbalu u Seriji A postoji i statistika, po kojoj Atalanta nije izgubila pošteno gotovo nijednu utakmicu.

Ali, i pored takvog karaktera, Gasperini je strašan trener. On je otkrio niz mladih igrača po Pijemontu, u Juventus doveo i Markisija i Đovinka kao klince, napajao se na izvoru Van Gala, imao je prilike da posmatra njegove treninge još dok je ovaj bio u Ajaksu.

I Murinjo i Gvardiola hvalili su Gasperinija, Portugalac još dok je vodio Inter, kao čoveka koji uvek ima odgovor na situaciju na terenu. Na kraju, Mota i Dijego “Princ” Milito su upravo od Gaspa otišili ka Murinjo, ostalo je istorija Interove “triplete”. Gvardiola kaže da je Gasperini trener za veliki klub, inspiracija u stilu igre i da ga podseća na Bijelsu. Inače, Gasperini je dobio šansu u Interu kada su propali pregovori Moratija sa “Lokom” Bijelsom.

Eto, sada pri kraju karijere, čovek koji je pokušao da postane finansijski savetnik po završetku igračkih dana (kaže da je mnogo stresnije nego trenerski posao) ima šansu da se konačno dokopa trofeja.

Da zaokruži sjajnu priču…

Kompletnu ponudu za Kup Italije pogledajte OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke