Balkanski nogomet kao Engleski prije tridesetak godina

Autor: Miloš Marković
sreda 06.05.2015.
13:36
Izvor: Antonio Kopi

Ne mogu se ne oteti dojmu huliganizma na području Balkana, a da nešto ne napišem.

BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/EV
BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/EV

Povezane vesti

 Kao mladom kolumnistu ovakve teme su uvijek najteže za obraditi i pronaći pravi put pisanja.  Ne želim biti kao ostali, želim Vam predstaviti svoj način rada, način rada koji će biti jedinstven i uvijek prepoznatljiv.

Pa krenimo...

Kako opisati posljednji, više tragičan nego komičan derbi Crvene zvezde i Partizana!?

Na koji način opisati donedavnu scenu na autocesti Zagreb-Split kada je skupina Hajdukovih huligana nasrnula na izbornika Hrvatske nogometne reprezentacije Niku Kovača i delegaciju HNS-a? Kako pronaći prave riječi i opisati incident u Crnoj Gori zbog "junaštva" huligana koji je bakljom u glavu pogodio ruskog golmana Akinfejeva? Za mene ovi događaji govore samo jedno, a to da su sve bivše države u istom položaju.

Usporedio bi nas s Engleskom, ali onom od prije tridesetak godina, s početka mandata premijerke Margaret Thatcher. Svima dobro poznat slučaj "Heysel", u javnosti poznat i kao nogometni holokaust. Krvavo finale 1985. između Juventusa i Liverpoola bila je posljednja kap koja je prelila strpljenje engleskog parlamenta.

Posjetimo se da je točno prije trideset godina odigrano finale Kupa prvaka na bruxelleskom stadionu Heysel pred stotinama milijuna televizijskih gledatelja.  

Trebala je to biti jedinstvena nogometna svečanost. Pred 60 tisuća gledatelja europski prvak Liverpool igrao je protiv kontinentalnog prvaka Juventusa. Umjesto svečanosti i nogometnog spektakla, izbili su neredi u kojima je poginulo 39 gledatelja, dok ih je 600 bilo ozlijeđeno.

Hejsel

Nedugo prije početka utakmice Liverpoolovi su navijači započeli napad na tribinu na kojoj su bili smješteni miroljubivi Juventusovi navijači pomiješani s nešto domaćih gledatelja. Engleski su huligani bez teškoća srušili ogradu i napali talijansku zonu. Među napadnutima, upoznatima s tradicionalnim huliganizmom otočkih navijača, brzo je izbila panika. Od straha su talijani skakali preko visoke ograde, no u bijegu su također mnogi našli ozljedu ili smrt. Hitna pomoć i policija stigli su s velikim zakašnjenjem.

Nije bilo ni trunke sumnje da su krivci za tragediju bili engleski navijači. Britanska premijerka Margaret Thatcher pozvala je Engleski nogometni savez da povuče klubove iz europskih natjecanja. UEFA je isključila engleske klubove na neodređeno vrijeme, a Liverpool suspendirala na tri godine.

Nakon tragedije engleski je nogomet potonuo u krizu, sponzori su se povukli, a najbolji igrači su odlazili u druge lige svijeta.  Engleska vlada i parlament preuzeli su inicijativu radi jačanja sigurnosti na stadionima i tijekom sljedećih godina uveli mjere koje su i danas na snazi.

Nakon ovog primjera želim otvoriti oči brojnim ljudima i pokazati da su ovi događaji koji se danas događaju na području naših država vrlo ozbiljne i prethode puno gorim situacijama.  Današnja slika i prilika naroda i narodnosti na brdovitom Balkanu jako je loša, a najviše zbog toga što se u našim državama ne zna tko pije, a tko plaća.

Okrenimo se donedavnom derbiju Crvene zvezde i Partizana. Za mene je to krvavi april u Beogradu. Razbijene glave, 41 privedenih navijača, 35 ranjenih policajaca, 30 ozlijeđenih navijača, pijani rusi i tako dalje...

huligani derbi

Nogomet i općenito sport bez navijača nema smisao, ali ne mogu nam huligani krojiti život.

Prolazi vrijeme, u košarci se uspjelo, moglo bi se i u nogometu nešto pokrenuti, samo je za to potrebna politička volja.

Pisao sam nedavno o religionalnoj ligi, jasno je svima da bi onda nogomet dobio na još većoj važnosti. Liga bi bila puno zanimljivija i kvalitetnija, ali kako s navijačima!? Nakon ovih nedavnih "crnih" događaja smatram da je samo mali dio naroda s prostora Balkana napustio povijest. Zato sam odustao od regionalne lige jer to će biti moguće u nekim drugim vremenima.

Ne propustite

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Neko treci
Wednesday, 06.05.2015
14:18

Jeste brate ti si u pravu, ali ti moras da znas da su Englezi pravili ligu, kad fudbal nije bio tolko gledan, tako da su imali i prostora i vremena da se razvijaju u pravom smislu te rijeci. Druga stvar je sto je Engleska kolijevka fudbala i uvjek je imala i imace podrsku od UEFA-e i FIFA-e. Regionalna liga bi kod nas donijela mnogo bolji fudbal, raznovrsniji, vratili bi se ljudi na stadione, bila bi ponovo velika cetvora, ali za sad mislim da je to samo mrtvo slovo na papiru... Sportski pozdrav

avatar
El Capitan
Wednesday, 06.05.2015
14:09

Pa taman nam toliko i sve države zaostaju za Evropom,sve se to fino poklopi.

avatar
Barca4ever
Wednesday, 06.05.2015
14:03

Znaci za 20 godina Zvezda,Vojvodina,Partizan postaju najbogatiji timovi sveta.Tu je i nas Celzi tj.Cukaricki.