Barselona je postala Real Madrid i to mi se ne dopada

Autor: Ivan Cvetković
sreda 24.07.2019.
18:56
Izvor: Sportske.net

"Blaugrana" se polako utapa u buržujštinu.

Epa/Enric Fontcuberta
Epa/Enric Fontcuberta

Povezane vesti

Mnogi su požurili da 16-godišnjeg Ćavija Simonsa "spale na lomači" zbog toga što je odbio da produži ugovor, te je prešao u Pari Sen Žermen kao slobodan igrač. Istina, kada vam je agent jedan Mino Rajola jasno je u kojem grmu leži zec, ali iza ovakvog poteza bi mogli da stoje sasvim fudbalski i razumljivi razlozi.

Dolaskom Josepa Bartomeua na čelo Barselone, „blaugrana“ je umnogome promenila sopstvenu politiku kluba. Nedavno smo pisali o tome kakve se sve malverzacije vrše u poslovanju La Masije, a kada na sve to dodate ogromne svote novca potrošene na pojačanja jasno vam je u kom pravcu ide gigant sa Kamp Noua.

Barselona postaje novi Real Madrid.

Liga šampiona osvojena pod Lusiom Enrikeom je „labudova pesma“ sistema kakvog znamo u Barsi čiju je slavu proneo Pep Gvardiola. Nakon njega ništa neće biti isto. Prodajom Nejmara čelnicima "blaugrane" su se otvorili novi horizonti, te su opijeni rekordnom prodajom od 222 miliona evra potrošili 270 miliona evra za potpis samo dvojice fudbalera – Kutinja i Dembelea. Ernesto Valverde očigledno ne veruje u omladinsku školu koja važi za najbolju na svetu, sa razlogom ili ne, tek to je činjenica. Barselona nije uspela da afirmiše niti jednog akademca svetske klase još od generacije koju je sa sobom doveo Gvardiola što je za klub takvog renomea poražavajuće. Pokušalo se sa brojnim fudbalerima koji nisu ostavili dubok trag poput Bojana Krkića, Munira El Hadadija, Denisa Suareza i drugih.

Spain Soccer FC Barcelona

Ono što je posebno izdvajalo dva najveća španska kluba sada nestaje, naravno da se i u Realovoj školi moglo naći neki od vrhunskih fudbalera, ali jedna je La Masija. Ona je sada dovedena do tačke pucanja u kojoj mladi igrači više ne gaje nadu da će jednog dana zaigrati za veliku Barselonu i ostaviti trag u njoj. Klasići Malkoma, Artura i Todiboa svoju sreću su potražili u drugim klubovima, dok je sa mlađima slučaj još i drastičniji. Ovoga leta niko u Barseloni nije sa prevelikim oduševljenjem gledao u svoje dvorište, pa su tako na Kamp Nou stigli Frenki De Jong i Antoan Grizman, dok se i dalje ljuta bitka bije sa Pari Sen Žermen kako bi se vratio Nejmar. Njegov ponovni dolazak na mesto koje je napustio na ne tako lep način predstavljao bi veliki udarac na ideale navijača koji su Barselonu i zavoleli zbog igrača iz omladinske škole kluba poput Mesija, Pujola, Ćavija, Inijestu, Valdeza, Pikea i ostalih.

Naravno, i ranije je bilo ogromnih ulaganja na Kamp Nou - igrači poput Suareza, Ibrahimovića, Danija Alveša i Marka Overmarsa su punili kase svojih bivših klubova, ali jezgro tima i mladi talentovani fudbaleri bili su oni koju su prošli put neretko od "petlića" do prvog tima. Moderni fudbal zahteva velika ulaganja ukoliko želite da budete najbolji na svetu, fudbal polako počinje da liči na "trku pacova" koju će Barselona sasvim sigurno izgubiti ukoliko istraje u njoj jer nadolazeći milijarderi sa Bliskog ili Dalekog istoka neće štedeti novac da joj uzmu meru. Ulaskom u tu trku postaje samo još jedan fudbalski buržuj u nizu koji će rušiti sve ekonomske rekorde zarad prihoda. Ove godine oni iznosie rekordnih 990 miliona evra.

Nejmar Barselona

Odrastao sam uz san da vodim ekipu sačinjenu od "homegrown" igrača, makar to bilo i na Menadžeru. Ovo je ipak realan svet u kojem nema mesta za sentimentalnost, fudbalsko tržište diktira sve veći novac i u tom univerzumu Barsa se ne snalazi baš najbolje.

Šta je problem - La Masija ili uprava kluba?

Ne propustite

Komentari

20 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Hannibal Lecter
Friday, 20.12.2019
00:37

Barsa ne moze biti Real nikad vec samo plagijat, jer nacin na koji trenutno funkcionise Barselona je decenijama olicenje Reala i nekako ide uz kraljevski klub. To jednostavno mozes da volis ili ne volis, ima dosta Argumenata i za i protiv. Ako si protiv jednostavno ne gledas ih. Samo jedna napomena jednom sam racunao po transfermarketu transfer politiku Barselone od recimo 2oo2. god u minusu su oko 800 miliona evra bez plata. A da ne pricamo sto ne znaju da kupe igraca. Era Mesija se priblizava kraju bice zanimljivo gledati sunovrat

avatar
esadesad samoesad
Tuesday, 03.12.2019
17:55

Kada se spomene Barselona, odma se nekako to ime veze sa Holandijom, dolazili su Holandski igraci i treneri, koji su usadili ofanzivan fudbal, a sada imamo jednog trenera Valverdea, koji se takticki brani, a protivnici Barse stvaraju sanse kao da igraju protiv Leganesa. Barsa igra protiv Rome i ima 4:1, i protiv Liverpula ima 3:0, i ispada u oba slucaja. Sada neka mi normalan covjek kaze kako je moguce da trener ostane, a da nedobije otkaz. Neka ti ljudi koji vode klub vide kako to radi Bajern, Anceloti je morao poslije 3:0 u Parizu da dobije otkaz, i jos se igralo u grupnoj fazi. Oni koji su citali moje komentare znaju da sam u vrijeme Enrikea bio zagovornik da Barsa dovede Kumana.

avatar
MarioJ
Friday, 26.07.2019
13:25

Problem je definitivno u upravi kluba koja ne radi svoj posao od direktora, preko sportskog direktora pa do šefa omladinskog pogona. Bartolomeu nije ni do koljena legendarnom Laporteu koji je digao Barselonu kakvu znamo sa Rajkardom, Ronaldinjom, Čavijem, Pujolom, Etom a onda i apdejtovao sa Iniestom, Viljom, Anrijem, Mesijem, Buskecom. Isto tako Valvadere nije ni do koljena Rajkardu a o Gvardioli da ni ne pričamo. Barselona je gigant ali ovo enormno i neracionalno trošenje ce ih uništiti. 270 mil evra za Kutinja i Dembelea, da li su se isplatili, NE! Šta poslije Mesija? Fijakso protiv Liverpula. Odbrana loša.

avatar
Misosesic
Thursday, 25.07.2019
16:22

Ja bih u fudbalu postavio ograničenja na broj transfera(kupovina) u jednoj sezoni za igrače preko 18 godina na 3,4,pa bi onda klubovi bili primorani da koriste igrace iz svojih skola.Problem nije samo u Barsi danas mladi igrači nisu voljni čekati svoju priliku do 22-23 već odmah sa nekih 18-19 traže drugi klub ako se ne probiju u prvi tim bar na klupu.A sa druge strane Barsa je ojačala u novčanom smislu i nema strpljena da drži mlade igrače u timu koji nisu još toliko kvalitetni kao sto je nekad bila primorana.Uigranost ekipe je jako bitna onaj tim Barse je znao kako koji igrač diše a sada svake sezone 2,3 nova lica,najbolja stvar koja se desila za Real bila je ona zabrana dovođenja fudbalera ekipa se uigrala nema promjena i od tada je Real vezao velike uspjehe na kosturu tog uigranog tima.

avatar
Mitrogol32
Thursday, 25.07.2019
10:41

Biće vremena za La Masiju nakon sto Messi zavrsi karijeru...

avatar
REVØLT
Thursday, 25.07.2019
09:31

70-80 posto uprava, 20-30 skola.

avatar
P. S.
Wednesday, 24.07.2019
21:15

U poslednje vreme prečesto pominjana La Masija je Basina omladinska škola fudbala, a ne filijala za pranje novca. Da je ovo drugo Bartomeu joj ne bi kresao budžet, naprotiv. Čak i da zanemarimo činjenicu da nijedna fudbalska škola ne izbacuje Xavije, Inieste, Puyole, Messije itd. svakih mesec dana sa traka 'proizvodnog pogona', postavlja se pitanje od kakve bi koristi oni bili Bartomeu, pa ako ćemo i Barsi, ovakvoj u kakvu su je on i pajtosi pretvorili?

Barsa svakako nije postala Real Madrid, niti će to postati, jer silni milioni koje u ime tih klubova izdvajaju Perez i Bartomeu nemaju mnogo zajedničkog. Dok Perez sa svojom filozofijom 'kupi jeftino i prodaj skupo' debelo dreši kesu za ono što smatra da je u interesu kluba, dotle Bartomeua ne zanima ništa drugo osim pranja para i ogromnog procenta od kupovine i prodaje igrača. Doveo je 'trenera' sa kojim će tim igrati isto ko god da je na terenu, a Messi šta uradi uradi. Čak i pripremna utakmica protiv Chelsea sa 22 igrača jasno pokazuje da svi oni na potpuno identičan način nisu u stanju da iznesu loptu pod visokim presingom protivnika, jer im je najveći trenerski mag objasnio da su Ter Štegen i Neto ključni igrači u disciplini iznošenja lopte pod presingom.

avatar
Al-Ahli najtrofejniji na svetu
Wednesday, 24.07.2019
20:44

A Real je postao klub koji daje priliku mladim igracima

avatar
Alex DeLarge
Wednesday, 24.07.2019
19:34

Glavna premisa u tekstu je skroz pogresna, pa samim tim i citav post... Ako neko ozbiljan misli da ce igraci kao sto su Cavi, Mesi i Iniesta ispadati kao na traci, taj nije omasio fudbal, nego galaksiju. To prosto ne biva, ni u fudbalu, ni u zivotu. Smisao omladinske skole nije da izbacuje kvalitetne generacije, nego kvalitetne fudbalere. To je ono zbog cega Hrvati igraju finale SP, a mi ispadamo iz grupe. Ne zato sto imaju kvalitetniji "materijal" nego zato sto su provalili da je bolji jedan Modric u generaciji, nego dva nebitna prva mesta na nekim juniorskim takmicenjima.... La Masija nije najbolja skola fudbala, po znacaju nije ni medju prvih 5 u istoriji fudbala. Zapravo, ona je vise kopija Ajaksove nego neki unikat. Kad stavis sve na papir, izuzimajuci Gvardiolu, generacija o kojoj pise autor su svi (bitni) igraci koje je ikad i izbacila. Tu se iz ove perspektive i ne moze govoriti o kontinuitetu nego o slucaju. Ajaks, Junajted, pa i infamozni Real prave igrace vec 50 godina... Tako da opet kazem ono sto sam pricao i pre bezmalo deset godina kad je Barsa suvereno vladala - ta generacija vise dodje kao Halejeva kometa, vidis je jednom u zivotu. I svako ko je ocekivao da se to ponavlja kao na Fordovoj traci, taj ne samo da se ne razume u fudbal, nego ima problema i sa zdravon logikom...

avatar
JC\'90
Wednesday, 24.07.2019
19:46

Sve lepo napisano. Ali mislim da je trenutno i do lose uprave , kao o trenera.
Po meni uz Buskeca, Artura, De Jonga i Rakitica , Barselona mora gurati u vatru Riki Puiga i Alenju. Kao i Kukurelju i jos nekog mladog igraca iz skole.

avatar
riquelme
Wednesday, 24.07.2019
19:56

Bravo! Svaka cast u slovo sve... Ja bih dodao samo da su i pored te generacije Vilja, Eto, Anri, Ronaldinjo, Suarez, Alba, Alves, Ibrahimovic itd. Neki placeni i platom i transferom a neki "samo" ozbiljnom platom. Tako da i tada su kupovali samo sto nisu bili tolike cifre u pitanju ali za taj period jesu. I znalo se da ce da puknu po savovima sto se cifara i igraca pise. A pravi pakao im dolazi odlaskom Mesija. A namecanjem nekih Artura upravo ne izbacuju tog jednog koji je potreban bar na 2-3 godine. Bravo za komentar, svaka cast jos jednom.

avatar
Crveni Lucifer
Wednesday, 24.07.2019
19:13

Nije problem sto trose nego sto to rade na tako ljigav nacin, evo sad i sa grizmanom problemi, jos se ne zna tacno koliko su para dali da kupe neymara, visemesecna vrbovanja, rade drugim klubovima iza ledja, pregovaraju sa igracima bez odobrenja kluba od koga zele da kupe igraca, stalno su u nekim sukobima sa ostalima oko igraca, evo sad psg i atletiko, ranije celsi i arsenal. Jako ljigav klub, kad se doda i obilata pomoc sudija jednostavno moraju da ti se gade

avatar
Lecter
Wednesday, 24.07.2019
21:11

Druze odmori malo,nemoj da s zamaras na svaku vest o Barseloni 😀

avatar
Jasminn
Wednesday, 31.07.2019
17:37

Veliki filozof i strucnjak jos nisi skupio hrabrosti da mi spustis i odgovoris. Po 10ti put pitam, gdje se gasis?

avatar
xman
Wednesday, 24.07.2019
19:12

La masia je skola koja je izbacila jednu generaciju fudbalera(uslovno receno), koji su bili vanserijski i to je to..neka mi neko nabroji koji su majstori osim Mesija, Pujola, Cavija, Inieste, Valdesa i Busketea izasli iz te cuvene skole(njih mozemo racunati kao jednu generqciju)?? Najbolju akademiju ima Ajaks, a na ne znam do kad ce se forsirati ta Barsima skola, koja je ocajna

avatar
Gorila u magli! LFC
Thursday, 25.07.2019
01:12

Prosle godine sam citao da je Partizanova skola omladinaca cini mi se treca u Evropi po broju igraca koji su izasli iz te akademije i igraju u nekim od ozbiljnijih klubova.

avatar
REVØLT
Thursday, 25.07.2019
09:28

Nemoj da si smesan, imaju hiljadu odlicnih igraca.