Od Gzire do Gzire – 11 smena na klupi Radničkog, Maltežane vodi isti trener!

Autor: Mladen Heleta
petak 29.07.2022.
13:45
Izvor: Sportske.net

Kontinuitet. Reč koja je u potpunoj suprotnosti sa filozofijom srpskog fudbala. Čast izuzecima.

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Radnički Niš je sinoć doživeo težak udarac, pa može se reći i blamažu, eliminacijom od malteške Gzire Junajted u drugom kolu kvalifikacija za UEFA Ligu konferencije. Ispadanje od ove egzotične ekipe na Čairu, teško je palo navijačima Radničkog i ljubiteljima fudbala u Nišu. Traži se odgovornost, trener Tomislav Sivić ju je već preuzeo, pa ostaje da se vidi šta će biti sa njim...

Ali, kada se duboko zagrebe ispod površine i hladne glave sagleda cela situacija, teško će biti da je samo Sivić kriv. Doveden je nedavno kako bi Radnički igrao atraktivno, jer se nekima nije sviđao defanzivni stil prethodnog trenera Radoslava Bataka. Uzdizan je Sivić u nebesa posle mečeva sa Crvenom zvezdom i Partizanom, ali se i tada videlo da škripi u defanzivi i da će ovaj tim imati problem da se odbrani od tehnički obučenih napadača, što su najbolje demonstrirali Gzirini Brazilci Džeferson i Maksvel Samurai, koji su dali svih pet golova za malteški tim u dvomeču. Napadački potencijal Radničkog je neupitan, konture igre prema napred su jasne, ali se i tu javio veliki problem, kada je prodat najbolji igrač ekipe Stefan Mitrović, baš pred duele sa Gzirom.

Dok se čeka odluka hoće li Sivić „preživeti“ na klupi Radničkog ili će se krenuti u potragu za nekim novim rešenjem (nezvanično, dobiće još jednu šansu), Gzira se sa svojim trenerom Darenom Abdilom uveliko sprema za dvomeč sa Volfsbergerom u trećem kolu kvalifikacija. Istim onim Darenom Abdilom, koji je pre tačno četiri godine pognute glave napustio Čair, izgubivši sa 4:0, a kasnije je i na Malti poražen sa 1:0.

I možda je tu srž problema, jer se vraćamo na početak teksta i reč kontinuitet. Abdila je između dva dvomeča sa Radničkim imao jedan izlet u rivalsku Valetu, ali se brzo vratio u Gziru i dočekao da ponovo podeli megdan sa Nišlijama. A šta se u međuvremenu dešavalo u Radničkom? Desilo se to da se od Gzire do Gzire na klupi „Reala sa Nišave“ dogodilo neverovatnih 11 promena!

Nenad Lalatović, koji je izbacio Gziru pre četiri godine, uspeo je da se zadrži u Radničkom celu sezonu, a ta sezona je bila istorijska, jer je niški tim postao vicešampion države, što mu je najbolji rezultat ikada u domaćim takmičenjima. Lalatović je sledećeg leta odveo ekipu na pripreme u Sloveniju, a tamo je došlo do određenih nesuglasica, on je otišao u Vojvodinu, a ekipu je preko noći preuzeo Simo Krunić i ubrzo doživeo brodolom u dvomeču sa estonskom Florom u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Tu mu je bio kraj, pa je trener Radničkog postao iskusni Milorad Kosanović. Uspeo je ovaj prekaljeni stručnjak da koliko-toliko stabilizuje ekipu. Nije ni on dugo izdržao, za zlo su mu uzeti loši rezultati na pripremama u Turskoj, pa ga je nasledio Radoslav Batak i uspeo da na zadovoljavajući način privrede kraju sezonu, na kratko presečenu pauzom zbog pandemije koronavirusa.  

Međutim, i njemu su brzo nađene mane, pa je smenjen već u oktobru tokom sezone 2020/2021.  Umesto njega na klupu se vratio Milan Đumi Đuričić, koji je već tu bio 2017. godine. Pobedio je Partizan na novom debiju, posložio ekipu na pravi način, ali je ubrzo dobio teži oblik koronavirusa i povukao sa se mesta trenera. U decembru 2020. godine došao je Vladimir Gaćinović, priveo polusezonu kraju sa devet osvojenih bodova od mogućih 12, ali se sve raspalo od februara, ušao je u seriju loših rezultata, pa je Radnički došao u situaciju da se grčevito bori za opstanak. Gaćinović je morao da ode, stigao je Aleksandar Stanković i izborio opstanak tek u poslednjem kolu, ali ne zbog svojih rezultata, već zbog povoljnih rezultata na ostalim utakmicama.

Stankoviću izboreni opstanak nije bio dovoljan da ostane trener, pa se u Radnički prošlog leta na velika zvona vratio Nenad Lalatović. Obećavalo se mnogo toga, temperamentni stručnjak je lično doveo Mićibućija i Škrbića, ali samo što je počeo pripreme dobio je unosnu ponudu iz Saudijske Arabije, koju nije mogao da odbije, pa se Aleksandar Stanković vratio, a kao da nije ni odlazio.

Prošla sezona nije krenula kako treba, Stanković je ponovo spakovao kofere, a njegov naslednik bio je mladi Radomir Koković, koji kao da nije ni bio tu, jer je otišao posle samo dva meča. Nije mu oprošten lak poraz u Novom Pazaru.

Posle ne baš prijateljskog rastanka u oktobru 2020. godine, kao grom iz vedra neba se pojavila informacija da se Radoslav Batak ponovo vraća u Niš. Zatekao je ekipu u lošoj formi, na 12. poziciji na tabeli, a uspeo je da na kraju završi kao četvrti i izbori se za nastup u kvalifikacijama za Ligu konferencije. Njegov drugi mandat na Čairu obeležile su stalne trzavice, neslaganja sa rukovodstvom, sukobi sa publikom zbog defanzivnog načina igre, ali zacrtani cilj je ostvaren. To mu nije sačuvalo posao i dalo priliku da ekipu povede u Evropu, stigao je Sivić i desilo se šta se desilo...   

Za to vreme Daren Abdila je u Gziri pravio sistem i od simpatične družine stvorio tim koji zna da pomrsi konce favoritima u evropskim kvalifikacijama. Osetio je to najbolje na svojoj koži Hajduk iz Splita pre tri godine, mučila je Gzira i Slovan iz Bratislave, a onda se Abdila vratio na Čair i pokupio slavu. Kakva igra sudbine! I kakav dokaz da je kontinuitet u radu ključ svakog uspeha.

Toga u Radničkom nema. Jer na ovih 11 promena treba dodati i onih pet, u sezoni pre prvog dvomeča između Radničkog i Gzire. Tada su kroz Radnički redom prošli Peter Pakult, Ivan Jević, Milan Đuričić, Boban Dmitrović i Dragan Antić. Još jedan frapantan podatak!

Nije Gzira možda najbolji primer za poređenje, ali je jasan pokazatelj da sistemski rad i vera u jednog trenera kad-tad moraju dati pravi rezultat. U slučaju ovog tima, to je najveći rezultat u njegovoj istoriji. 



 

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke