Srbi protiv Engleza - Od Džajića do Pavkova

Autor: Lazar Nikolić
nedelja 16.06.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Od čuvene utakmice u Firenci 1968. godine, mečevi protiv Gordog Albiona stvarali heroje

Povezane vesti

Već duže od jednog veka među Srbima se s kolena na koleno prenosi nezaboravni trenutak iz Firence kada je Dragan Džajić u polufinalu Evropskog prvenstva 1968. godine srušio Engleze.

Elegantan prijem na grudi i rutinsko matiranje Gordona Benksa stvorili su od 22-godišnjeg asa Crvene zvezde najpopularnijeg jugoslovenskog fudbalera, a plasman u finale izabranika Rajka Mitića bio je utoliko veći što su na kolena bacili aktuelnog svetskog šampiona.

Bila je to prva i za sada jedina pobeda naše reprezentacije u zvaničnim mečevima protiv Engleza. Tima sa kojim smo sve ređe imali priliku da se susrećemo od spomenutog okršaja u Firenci.

Pre čuvenog susreta na kontinentalnom šampionatu, kada je našem timu malo nedostajalo da se popenje na krov Evrope, Jugosloveni i Englezi su odigrali niz prijateljskih mečeva koji su obilovali zadržajem i šarolikim rezultatima.

Da umemo da se nadigravamo sa Gordim Albionom pokazali smo deceniju ranije kada su na stadionu Partizana izabranici čuvenog Aleksandra Tirnanića slavili sa ubedljivih 5:0. Junak trijumfa u meču iz davne 1958. godine bio je trostruki strelac Aleksandar Petaković, a u strelce su se upisali Miloš Milutinović i Todor Veselinović.

Uzbudljivo je bilo i dve godine kasnije kada smo na „Vembliju“ izborili 3:3 u duelu koji je sa dva pogotka obeležio legendarni napadač Partizana Milan Galić.

Da nas izuzetno cene Englezi su pokazali i čuvene 1966. godine kada su reprezentaciju Jugoslavije pozvali na prijateljski meč pred Svetsko prvenstvo čiji su bili domaćini. Čuvena generacija Alfreda Remzija slavila je protiv Jugoslavije 2:0 pogocima Džimija Grivsa i Bobija Čarltona.

Nakon duela u Firenci usledila su dva prijateljska okršaja završena nerešenim rezultatom. Naročito uzbudljivo bilo je u jeku priprema za Mundijal 1974. godine u Nemačkoj kada je pred 90.000 navijača na stadionu Crvene zvezde bilo 2:2.

Ilija Petković i Branko Oblak dvaput su donosili prednost Jugoslaviji, a pobedu naše selekcije sprečio je u 75. minutu Kevin Kingen savladavši Envera Marića.

Usedila je nešto duža pauza koja će se prekinuti tek na jesen 1986. godine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj dve godine kasnije.

Englezi su prilično lako slavili na „Vembliju“ 2:0 u meču protiv izabranika Ivice Osima, a pravi potop Jugoslovena usledio je godinu dana kasnije na stadionu Crvene zvezde pošto je bilo čak 4:1 za gostujući tim.

Englezi su već posle 25. minuta vodili sa ogromnih 4:0, a utešni gol za Jugoslaviju postigao je u finišu meča Srećko Katanec.

Dve godine kasnije u sklopu priprema za Mundijal u Italiji 1990. godine Osimovi izabranici gostovali su na „Vembliju“ i pružili daleko bolji otpor timu Bobija Robsona. U meču odigranom sredinom decembra 1989. godine Brajan Robson je postigao dva gola za Engleze, koji su anulirali vođstvo Jugoslovena stečeno pogotkom Harisa Škora u ranoj fazi utakmice.

Naši reprezentativci će se vratiti na Ostrvo tek 2003. godine pod nazivom Srbija i Crna Gora. Bilo je to za vreme mandata selektora Dejana Savićevića kada smo na stadionu Lestera odigrali prijateljski meč protiv Engleza.

Domaćin je pobedio 2:1 golovima Stivena Džerarda i Džoa Kola, dok je jedini pogodak za naš državni tim postigao Nenad Jestrović.

I dok je pogodak Džajića u Firenci nesumnjivo ostavio najdublji trag kada je reč o okršajima naše reprezentacije protiv Engleza, nekoliko antologijskih duela u klupskom fudbalu ušlo je u anale obe države.

Prva asocijacija je svakako sezona 1957/58 koje se generacije nažalost sećaju po tragediju u Minhenu kada je nastadala po mišljenju mnogih najtalentovanija generacija u istoriji Mančester junajteda.

„Bezbijeve bebe“ slavile su kod kuće u prvom meču četvrtfinala Kupa šampiona protiv Crvene zvezde 2:1, a onda je usledio antologijski revanš i čuvenih 3:3 u Beogradu koji je bio poslednji u karijerama značajnog dela Junajtedovog tima.

Ono što nije uspelo Zvezdi poći će za rukom Partizanu koji je u čuvenoj sezoni 1965/66 eliminisao Junajted u polufinalu Kupa šampiona. Ključan trijumf vredan plasmana u finale crno-beli će ostvariti na svom stadionu kada su slavili 2:0 pogocima Mustafe Hasanagića i Radoslava Bečejca.

Bila je to prva pobeda nekog jugoslovenskog kluba nad engleskim na međunarodnoj sceni, a uspesi će se ređati tokom sedamdesetih godina kada je Crvena zvezda ostvarila nekoliko zapaženih rezultata protiv engleskih klubova.

U drugoj rundi Kupa šampiona za sezonu 1973/74 crveno-beli su eliminisali Liverpul, a pola decenije kasnije uslediće čuveni „muk u Londonu“ kada je Dušan Savić krunisao spektakularnu akciju za 1:1 protiv Arsenala.

Remijem na „Hajberiju“ izabranici Branka Stankovića izborili su plasman u četvrtfinale Kupa UEFA, a već u narednoj rundi eliminisaće Vest Bromvič Albion gde je Savić bio strelac u oba meča.

Značajno mesto zauzima i antologijski preokret Partizana protiv Kvins Park Rendžersa u drugoj rundi Kupa UEFA za sezonu 1984/85 kada je tim Nenada Bjekovića nakon poraza u Londonu 6:2 slavio na svom stadionu 4:0.

Nezaboravni su i dueli crno-belih protiv Njukasla tokom 1998. i 2003. godine koje je beogradski tim antologijske okršaje rešavao u svoju korist. Pamte se i trijumfi Zvezde protiv Lestera i naposletku Liverpula, što je meč koji je ostao u najsvežijem sećanju ljubitelja domaćeg fudbala.

Primeri iz bliske i daleke prošlosti nas uče da podvizi protiv Engleza nisu toliko retki i da najčešće dolaze u trenucima kada javnost mnogo veće šanse daje našem rivalu. Zajedničko je i to što gotovo da nema duela protiv Engleza koji smo rešili, a da nije ušao u domaćeg fudbala i iznedrio velike junake.

Od Džajića, Savića, Dragana Mancea i Zvonka Živkovića do Milivoja Ćirkovića i Milana Pavkova mnogi heroji srpskog fudbala nastali su u mečevima protiv Engleza. Predstojeći duel reprezentacija Srbije i Engleske u prvom kolu grupne faze Evropskog prvenstva u Nemačkoj prilika je za naše fudbalere da nastave sjajnu tradiciju njihovih idola.

Derbi grupe C u nedelju od 21 sat na stadionu u Gelzenkirhenu selekcija Engleske dočekuje kao favorit imajući u vidu da je reč o jednoj od najkvalitetnijih reprezentacija u istoriji Gordog Albiona.

Predvodi je superstar Real Madrida i novopečeni klupski evropski šampion Džud Belingem uz sijaset talentovanih igrača iz Premijer lige. Sve se crta za tri boda Engleza, ali istorija priziva heroja iz redova Srbije.

Da li će to biti kao u Lisabonu Aleksandar Mitrović ili možda Dušan Vlahović ili neko treći čije ime samo možemo da licitiramo? Znaćemo u nedelju uveče negde oko 23 časa.

Ne propustite