Maksimović za "Sportske": "Polako, tek ćemo pričati o najvećoj transfer sagi..."

Autor: Pavle Knežević
ponedeljak 16.10.2017.
09:54
Izvor: Sportske.net

Sa Nikolom smo pričali o svemu, reprezentaciji, Napoliju, očekivanjima, Sariju, Seriji A, ali i onome o čemu se govori u Engleskoj.

EPA/Koča Sulejmanović
EPA/Koča Sulejmanović

Povezane vesti

Prošlo je sedam dana od ogromnog uspeha i plasmana Srbije na Svetsko prvenstvo. U narodu su utisci počeli da se sležu polako, kao i da se prave okvirni planovi za put u Rusiju.

Igrači, međutim, nisu imali taj luksuz, pošto su ih odmah čekale klupske obaveze. Jedan od njih je defanzivac Nikola Maksimović, koji se posle Beograda vratio u Italiju, a njegov Napoli nastavio da "gazi" Serijom A. Uprkos brojnim obavezama, on se rado odazvao pozivu da razgovara za Sportske. O reprezentaciji i klubu.

Krenimo redom. Srbiji je iz poslednja dva kola trebala jedna pobeda da bi i zvanično obezbedila plasman. Ali, prvo je usledio poraz od Austrije u Beču, bez  Maksimovića, da bi "orlovi" samo tri dana kasnije uspeli da nadvladaju ogromne tenzije i pritisak, pobede Gruziju i izbore vizu za Rusiju.

"Hvala Bogu, na Svetskom prvenstvu smo - to je najbitnije! Bilo je jako teško, iako smo znali da nam jedna pobeda sve rešava i da igramo sa ekipama koje su bez šanse za odlazak na Mundijal. Ali, sa takvima je najteže igrati, jer su rasterećeni. Meni je iskreno bilo mnogo teže da gledam utakmicu protiv Austrije sa tribina, nego da igram poslednju, odlučujuću protiv Gruzije! Koliko god smo se trudili da budemo izolovani od pritiska i tenzija, to je bilo nemoguće, ali na kraju kažem najbitnije da smo se plasirali na Svetsko prvenstvo", rekao je Maksimović.

Odbrana se najčešće rotirala, bilo je tu mnogo problema zbog povreda, suspenzija, sa kime si ti najbolje sarađivao, sa kim si najbolje funkcionisao?

"Tačno je da smo u odbrani menjali mnogo igrača i da je onda je teže uigrati se. Bilo je dosta povreda, kartona i zbog toga smo bili primorani da svaku utakmicu počinjemo sa drugim igračima. Teško je reći za ovo malo vremena provedeno na terenu sa kim mi je bilo  najbolje. Bitno da je svako dao svoj doprinos i pružio sve od sebe kako bismo ostvarili ovaj rezultat.  A do Svetskog prvenstva stvarno ima mnogo  vremena da selektor isprati svakog od nas i odluči u koga ima najveće poverenje", kaže snažni štoper.

Nikola Maksimovic

Žreb je 1. decembra, a ne znaju se još ni svi učesnici Svetskog prvenstva, ali su ljubitelji fudbala već odavno počeli da sastavljaju idealne grupe i izražavaju želje. A koga bi ti voleo da dobijemo u grupi?

"Iskren da budem, uopšte nisam razmišljao o tome koga bih voleo u grupi. Nisam čak ni ispratio koje su sve ekipa obezbedile učešće do sada. Jednostavno, nisam imao vremena.  Dan posle meča protiv Gruzije bio sam u klubu i ušao u pripremu utakmice sa Romom.  Ali, jedno je sigurno - koga god da izvučemo, neće biti lako. Sve su to jake reprezentacije i neće biti lakih utakmica", kaže Maksimović.

Svi navijači reprezentacije Srbije slažu se da je sam plasman na Mundijal veliki uspeh, a niko i ne razmišlja o rezultatima na Svetskom prvenstvu. To je nešto sa čime se naš reprezentativac slaže.

"Pritisak rezultata nikome nije potreban. Ni mi sami sebi ne treba da namećemo opterećenje. Ima još vremena do Svetskog prvenstva, važno je da u ovim prijateljskim mečevima podignemo nivo igre, pokušamo da se još bolje uigramo, a sigurno da će svako od nas pružiti maksimum u reprezentaciji, kao i do sada uostalom. Nije ni Jugoslavija na velikim takmičenjima uvek beležila zapažene rezultate, a iskreni da budemo , tada je postojao daleko veći izbor igrača, bila su to zvučnija imena…", priznaje on.

Pričalo se mnogo o poluvremenu utakmice sa Gruzijom, pošto je prvih 45 minuta završeno 0:0. Šta se dešavalo tada?

"U poluvremenu smo pričali između sebe, da moramo da preuzmemo rizik i da pobedimo! Ništa loše i negativno se nije dogodilo, znali smo samo da moramo da eliminišemo nervozu, jer to je moglo da bude samo kontraproduktivno za nas", rekao je Nikola.

Ali, ne beleži samo reprezentacija uspehe. Crvena zvezda, bivši Maksimovićev klub, ali i Partizan plasirali su se u grupnu fazu Lige Evropa, tako da se srpski fudbal nalazi u jako pozitivnom trenutku.

"Izuzetno mi je drago kao navijaču Crvene zvezda plasman u Ligu Evrope, jer je našem fudbalu i mladim igračima potrebno mnogo više ovakvih utakmica, jakih evropskih. Dobri rezultati utiču da se fudbal podiže na viši nivo. Svi vrlo dobro znamo na kom mestu se nalazi naše prvenstvo, a, sa druge strane, i pored takvih uslova za rad, mi imamo mnogo talenata. Drago mi je i zbog Partizana. Voleo bih da u budućnosti još neki klub napravi ovakav uspeh", rekao je Maksimović.

Kada je klub u pitanju, Napoli igra sjajno i trenutno je prvi na tabeli, ali Nikole nema u prvom timu. Kakva je situacija u Napulju? Jesi li pričao sa trenerom Mauriciom Sarijem o tvojoj ulozi u ekipi?

"Za sada je dobro. Prvi smo na tabeli, imamo kvalitetnu ekipu, sjajnu atmosferu i još boljeg trenera! Pričamo skoro svaki dan, unapređujem svoju igru, čekam šansu. Imam izuzetno kvalitetne igrače na svojoj poziciji i pokušaću svojim radom da sebi obezbedim vise prostora za igru. Imam veliku podršku trenera, direktora i stručnog štaba, tako da ne brinem. Ovde se vidim još kao mlad igrač", kaže Nikola kroz smeh. A onda je dodao: "Kada prođe još malo vremena reći ću vam šta je Mauricio Sari rekao o Nikoli Maksimoviću".

Nikola Maksimovic

A Sari je stvarno posebna "faca". Veliki takmičar, kažu da se igrači najteže uklapaju u njegove sisteme, a ne može se pobeći ni od njegovog duvanskog dima. Kakav je u komunikaciji sa igračima?

"Mislim da izrasta u jednog od najboljih trenera u Evropi, nedostaje mu još samo rezultat da to potvrdi. Retko sam video takve emocije kod trenera. Odnos sa nama igračima je više drugarski, prijateljski pa tek onda profesionalan. Zna kada ima prostora za šalu, a kada treba da vikne u smislu da probudi i razmrda ekipu. A na kraju svega i veliki je psiholog. Uz to, moram da napomenem da ima ozbiljan stručni štab od 10 osoba i svako zna svoj posao, što dovodi do uspeha… Jedina mana u svemu je što puši tri-četiri paklice cigareta, a do četiri posle podne popije i deset kafa", opisuje nam Nikola svog trenera.

Maksimovic

Napoli igra fenomenalno, da li je došlo vreme da se Juventus skine sa trona?

"Svi već pišu o tome da smo ove godine pravi konkurent Juventusu! Ali, ja mislim da su oni glavni favorit i ove sezone. Imaju sistem, a to je u evropskom fudbalu najbitnija stvar. Mi idemo korak po korak, bez euforije, mada je to teško u gradu kakav je Napulj. Ali, moramo da se izdignemo iznad toga i da ostanemo čvrsto na zemlji kako bismo ostvarili svoje ciljeve", rekao je Nikola Maksimović

Evropa već odavno bruji o zimskom transferu Maksimovića u Arsenal. I danas mediji u Engleskoj objavljuju da je prva meta Vengera za odbranu, da bi trebalo da bude zamena za Mertesakera. Svakako da bi to bio veliki korak napred za srpskog štopera!

Pominju se i konkretne cifre, ali igrač se do sada nije izjašnjavao o tom interesovanju. Na konkretno pitanje o budućnosti, odgovara…pa, konkretno.

"Što se tiče mojih planova, igrač sam Napolija, sa ugovorom do 2021. godine. Letos je bilo mnogo ponuda od različitih klubova iz najjačih liga, ali sam ostao ovde. Kao što sam rekao, kad dođe trenutak, pričaću o tome što mnogi mediji u Srbiji, pa i u Italiji nazivaju najvećom transfer sagom", rekao je Maksimović.

Ne propustite