Bez srpskih predstavnika - FIBA privolela 66 klubova u Ligu šampiona

Autor: Mihajlo Vidojević
sreda 04.05.2016.
17:38
Izvor: Sportske.net

Evropski ogranak međunarodne košarkaške federacije (FIBA) uspeo je da privoli 66 klubova iz 19 zemalja u Ligu šampiona koja će se od jeseni igrati kao pandan Evrokupu.

fiba.com
fiba.com

Povezane vesti

Bord direktora novoformiranog takmičenja pod okriljem FIBA Evropa u utorak uveče je održao četvrti zvanični sastanak u Minhenu na kojem je doneseno nekoliko značajnih odluka.

Predstavnici novog takmičenja koje nosi naziv Liga šampiona obelodanili su da se do 3. maja 66 klubova iz 19 različitih evropskih zemalja opredelilo za igranje u novoformiranom takmičenju.

Mesto u novoformiranom takmičenju uzeće klubovi iz Belorusije, Belgije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Estonije, Finske, Francuske, Grčke, Mađarske, Izraela, Italije, Letonije, Poljske, Rumunije, Slovenije, Švedske, Turske i Ukrajine.

Na osnovu priloženog spiska zaključujemo da srpski klubovi neće igrati u FIBA Ligi šampiona što je u skladu sa onim što smo mogli da čujemo od predstavnika Crvene zvezde Telekom i Partizana NIS.

FIBA Liga šampiona startuje u septembru 2016. godine, a radi se o takmičenju koje se nalazi u vlasništvu (50% - 50%) evropskog ogranka Međunarodne košarkaške federacije i deset evropskih liga.

U FIBA Evropa su se obavezali da najmanje 13 šampiona evropskih zemalja uzme učešće u Ligi šampiona koja će učesnicima doneti i određenu finansijsku zaradu.

Direktorski Bord FIBA Lige šampiona uskoro će imenovati izvršnog direktora takmičenja pošto je već napravljen uži izbor kandidata za tu funkciju.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

8 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Wednesday, 04.05.2016
19:10

Ako uzmemo u obzir da ce u Ulebovij ligi igrati 4 tima iz Spanije, 3 li 4 iz Turske 3 grcka dva Ruska, jedan Italijanski, Izraelski i Litvanski(i to sve najbolji) moje pitanje je koji ce to klub iz Spanije, Grcke ili Turske igrati u FIBA LS? Onaj koji zavrsi ko 8 na tabeli? Pa e l`to drustvo Partizana ili ucesnika top 8 EL ove sezone? Ko mi nabroji dva kluba iz Belorusije, Belgije, Finske, Estonije, Letonije, Bugarske, Rumunije, Madjarske, Svetske, a da ne koristi Googl ili da nema rodjaka u tom klubu ima pivo i pljeskavicu od mene.

avatar
Stefan Azuc
Wednesday, 04.05.2016
20:58

Belorusija : Tomask-Minsk (igra u VTB ligi) i Grodno 93 .nBelgija:Ostede i Spirou.nFinska:Kataja (igrala pre par sezona sa Radnickim KG u EK) i Bisoms.nEstonija:Tu/Rock i Celeva/Cramo.nLetonia:Ventspilsen i Riga.nBugarska :Lukoil i Levski.nRumunija:Steua i OrdeanMadjarska:Solnok i AlbanSvedska:Moram priznati da ne znam,nIs Grcke ce igrati Paok i Aris (potvrdjeno za oba) iz Spanije bi trebalo Valensija i Bilbao itd.nVecina ovih ekipa ce igrati kvalifikacije za LS, tako da ce verovatno LS biti jaca od EK a sto se tice EL to je privatna liga koja se vodi samo finansijama a ne sportskim motivima.nPrimer 1: Makabi Tel-Aviv u poslednjh pet godina samo jednom je bio sampiona Izraela a svo vreme je igrao EL-jedini iz Izraela izuzev sto je Hapoel iz Jerusalima dobio jednogodisnju waild card.nPrimer 2:Lboral kuca je prosle sezone zavrsila 6. u regularnom delu Spanskog prvenstva i ispali su u cetvrtfinalu pley-offa od Unikahe ispred Kuce su bili Valensia i Bilbao ali ocigledno da Kuca ima vise para pa igra El.nI tako ima na desetine primera .nTakodje pitao bih ove iz El zasta se kosarka igra u Finskoj,Estoniji ,Rumuniji itd. jer za kikiriki ili zasta ? Ako jedan sampion bilo koje zemlje makar i San Marina nema mogucnost barem u teoriji da se sastane sa najjacima onda nema sportskeog motiva.nJa cak zameram to sto Fiba planira da igraju klubovi iz 28 a ne iz svih 54 saveza mada i to je napredak u odnosu na EL u kojoj ce biti klubovi iz 9 zemalja kao da ostali ne igraju kosarku.nMislim da nasi klubovi treba da prihvate da igraju Fiba LS.

avatar
Stefan Azuc
Friday, 06.05.2016
11:51

Donelo bi dosta toga recimo igrao bi sa dosta dobrih klubova (Valensia,Bilbao,Paok,Aek,prvak Francuske,predstavnici Italije(svi sem Milana),Cibona itd) sto se tice finansija svi govore bolje daje, El pa kako znate ljudi?Jel su objavili? Nisu! Objavili su za EK a tamo su nagrade: Ucesce -10 hiljada plasman u top 16- 20 hiljada , plasman u pley-off -30 hiljada , plasman na f4 -50 hiljada a finalista dobija 100 hiljada a osvajac 200 hiljada.nPonovo kazem El jos nije objavila a LS za samo ucesce daje 100 hiljada , nisu ni tamo nagrade velike ali to je zato sto nema Reala,Barse ,CSKA itd pa u prvoj sezoni daju manji budjet . nA glavno je to sto placaju organizaciju utakmica dok EL ne i tako recimo Zvezda sledece sezone igra protiv lupam Reala u Areni organizacija kosta 50 hiljada, nagrada ako pobede 35 hiljada (pretpostavljam da ce biti kao i do sada) , napuni se Arena sa 20.000 gledalaca karta kosta 500 din to je oko 8.5 hiljada evra sto znaci da bi Zvezda bila u gubitku oko 7 hiljada evra uz pretpostavku da pobedi a ako nepobedi onda je u gubitku od 42 hiljada . Sjajno sta nudi El tamo moze da se uzme vise ali moze i da se izgubi novac ! Tako da eto ti par razloga zasto Fiba.

avatar
Grunf Returns
Thursday, 05.05.2016
11:22

Sem sto bi se tim potezom oprostili od elitne klupske kosarke, sta bi jos dobrog taj potez doneo? Ok, nervira te ULEB, nervira te sistem u kome bogati vladaju nad sirotinjom, to te razumem. Ali nam objasni koje prednosti daje FIBA nasoj kosarci ako izaberemo nju, posto me bas briga za prvaka San Marina, bugarski Lukoil i prvaka Gruzije i kada ce oni imati priliku da igraju sa Realom ili Makabijem. Zato te jos jednom pitam, sem sto cemo mi igrati sa prvakom San Marina i Lukoilom a Makabi i Real i dalje nece, koje su nase prednosti ako izaberemo FIBU?

avatar
bataraka
Wednesday, 04.05.2016
18:13

Све саме кошаркашке велесиле.

avatar
dejandoc
Wednesday, 04.05.2016
18:01

Dovoljno je samo pogledati imena zemalja koje daju ucesnike i vidjeti buducnost ovog takmicenja.

avatar
R26M
Wednesday, 04.05.2016
17:58

Zašto Hrvati u svemu mogućem idu gde i svi, zna neko zašto ne rade onako kako oni misle da je najbolje?!

avatar
s.p.q.r.
Wednesday, 04.05.2016
17:58

Zamisli ti to nema nasih klubova....Jako smo se nasekirali....Amatersko takmicenje na kvadrat.Konacno Srbija tezi da igra sa najboljima i to je put jedino ispravan u ovom trenutku.