Dobili smo novu generaciju košarkaških šampiona!

Autor: Boban Filipović
sreda 10.09.2014.
20:53
Izvor: Sportske.net

Košarkaška reprezentacija Srbije je ispraćena na prvenstvo u Španiju bez puno pompe. Odluka selektora Đorđevića da izostavi sa spiska mnoge igrače koji su prethodnih godina nosili dres Srbije, kao i svađa sa Vladimirom Micovim neposredno pre početka prven

fiba.com
fiba.com

Povezane vesti

Srbija je posle promenljivih partija u pripremnom periodu, kao i velikih oscilacija u grupi kada su ispuštene pobede protiv Brazila i Francuske, otišla sa četvrtog mesta u osminu finala i, iako smo se nadali, nismo očekivali pobedu protiv Grčke, koja je u grupi zabeležila sve pobede i delovala kao zaista snažan i kompaktan tim, bez obzira na to što u njenom sastavu nisu bili ni Dijamantidis ni Spanulis, dva igrača koja su obeležila prethodnih 10 godina u grčkoj košarci.

Međutim, utakmica sa Španijom, iako smo je izgubili prilično ubedljivo, pokazala je da naš tim raste i polako poprima konture onoga što je selektor Đorđević od početka zamislio. Ušli smo u meč uzdignute glave, hrabro, ne da izgubimo sa što manje, već da pokažemo zube Špancima i nadigravamo se sa njima. Videlo se i po nervozi Španaca u tom meču i "skakanja" na svaku sudijsku odluku da vide u očima naših momaka da ih se ne plaše, i da će naredni susret, ako do njega dođe, biti još teži!

Miroslav Raduljica

Večeras je i definitivno nastavljena ona sjajna partija protiv Grčke. Čitav tok meča je bio sličan, snažan početak, na koji je protivnik odgovorio i ostao u egalu, imali smo i mali pad tokom druge četvrtine, posle kojeg su sjajno odgovorili Bjelica i Teodosić i ponovo nas "odlepili".

A onda je nastupila treća četvrtina, gde smo potpuno "zaključali" rivala, koji nije znao gde se nalazi, od nervoze i nemoći su dobili tehničku grešku kada je reprezentacija Srbije otišla na dvocifrenu razliku, kojom su praktično potpisali svoju kapitulaciju.

Danas je Teo bio najefikasniji, povukao je naš tim kada je bilo najpotrebnije, bio savršen sa linije za slobodna bacanja (10 od 10) i čini se da je potpuno sazreo kao plejmejker. Bogdan Bogdanović je ubacio još jednu trojku "sa parkinga", Krstić i Raduljica naizmenično terorišu protivničke centre, dok Nikola Kalinić, Stefan Jović i Stefan Marković svojom sjajnom odbranom ne daju spoljnim igračima protivnika da dišu.

Milos Teodosic

Ponašanje i radost naših igrača na kraju govori koliko zaista oni dišu kao jedan. Kako je Sale Nacionale sklopio mozaik i njegova mašina radi besprekorno, i čini se, sve bolje i bolje! Kada smo ostali oduševljeni pobedom protiv Grčke, opet smo očekivali težak meč protiv Brazila, nadajući se da možemo da ponovimo bar delić one napadačke rapsodije. Večeras su nas momci ponovo oduševili, ostavili bez teksta. Ne samo da su ponovili tu partiju već su odigrali još i bolje i sada se sa pravom pitamo - gde je granica?

Sećamo se i Indijanapolisa, kada se Srbija posle loših partija u grupi otišla na SAD u četvrtfinalu. Bili smo već prežaljeni od strane svih, ali izdigli smo se kao feniks iz pepela, vratili se u igru i u tom meču, preokrenuli, i na kraju postali svetski prvaci.

Ova ekipa, iako nema prave, velike zvezde, kao što je ona iz Indijanapolisa imala, ima neverovatan timski duh, sklad i ogromnu želju, čini se ubedljivo najveću od svih učesnika na ovom Mundobasketu, da postane šampion.

bogdanovic

Nadamo se da Teodosić, Simonović Jović, Bogdanović, Bjelica, Marković, Kalinić, Birčević, Krstić, Raduljica, Katić, Štimac i selektor Đorđević sa svojim pomoćnicima čuvaju još kečeva u rukavu. Da nas mogu ponovo iznenaditi u polufinalu, koje ćemo verovatno igrati sa španskim "drim timom", na njihovom parketu.

Da li možemo da srušimo i njih, da li možemo da pobedimo tim predvođen braćom Gasol, Navarom i Kalderonom, koji nastupaju poslednji put zajedno? Posle ovoga večeras, sve je moguće.

Bilo bi možda i glupo upuštati se u analizu španskog tima, i odakle nam preti najveća opasnost. Timu popunjenom na svakom mestu sa dva sjajna igrača, NBA ili bar evroligaškog kvaliteta, se ne preti. I takav tim ima svoje nedostatke koje, sigurni smo, selektor Đorđević već sada analizira. Da li ćemo ih iskoristiti moraćemo da sačekamo i vidimo, pobedu priželjkujemo, a možda bi najslađe bilo da ta pobeda opet dođe ovako:

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke