''Orlovi'', znate li koja je Saletova rođendanska želja?

Autor: Darko Mitrović
utorak 26.08.2014.
10:41
Izvor: Sportske.net

Jedan od najboljih košarkaša svih vremena, koje je ova zemlja iznedrila, danas slavi 47. rođendan. Od ovog leta ga gledamo i u ulozi selektora našeg nacionalnog tima, a ''Orlovi'' bi na predstojećem Svetskom prvenstvu u Španiji mogli da mu podare najlepši

BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/SDJ
BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/SDJ

Povezane vesti

''Ja bih da igra još malo, jer je Sale samo jedan...'', poznata je navijačka pesma, koju pristalice Partizana pevaju kapitenu fudbalera crno-belih Saši Iliću, ali bi pomenuti tekst savršeno odgovarao i našem legendarnom košarkašu, a danas selektoru reprezentacije Srbije Aleksandru Saši Đorđeviću.

''Sale Nacionale'', naravno, neće igrati u Španiji, ali će pre svega svojim bogatim igračkim iskustvom, uvereni smo, uspeti da dovede i današnju generaciju naših najboljih košarkaša na staze velikih uspeha.

Današnji dan je i za njega i za naše reprezentativce posebno važan. S jedne strane, postoji razlog za slavlje, jer Đorđević danas slavi 47. rođendan, ali će takođe morati i da donese tešku i bitnu odluku, u vezi sa konačnim spiskom igrača koje će povesti u Španiju na Svetsko prvenstvo.

Jedan od ''Orlova'' je u ovom trenutku prekobrojan, tokom dana Đorđević će saopštiti njegovo ime, ali se nadamo da će doneti najbolju moguću odluku.

A ona dvanaestorica koju bude poveo na Svetsko prvenstvo, mogla bi da mu baš u Španiji, sa zakašnjenjem od oko dve nedelje, uputi najlepšu rođendansku čestitku - osvajanjem neke od medalja, što je na početku priprema i najavljeno kao glavni cilj našeg nacionalnog tima.

Naravno, današnji dan je prilika i da se podsetimo Saletovih maestralnih partija iz igračkih dana, a i dan danas su nam u najlepšem sećanju ostale one njegove pobedničke trojke u poslednjim sekundama, kojima je naciju dovodio u stanje euforije, a protivnike do očajanja.

Dovoljno je pomenuti trojku Huventudu u Istanbulu za Partizanovu titulu prvaka Evrope, pa trojku Hrvatima na EP 1997, pa ono fenomenalno finale sa Litvancima u finalu EP 1995, kada je nemilosrdno ''zatrpavao'' koš Marčuljonisa, Sabonisa i ostalih vedeta litvanske košarke. Zaustavio se tada na 41 postignutom poenu. Sećamo se takođe i onog ključnog četvrtfinala sa Svetskog prvenstva 1998. protiv Argentine, kada je posle pauze zbog povrede ušao na teren, svojim majstorijama napravio preokret i poveo naš nacionalni tim do novog trofeja...

Da li je sada pravo vreme da dobijemo istinskog Saletovog naslednika? ''Orlovi'' znaju odgovor, a mi i dalje uživamo u Đorđevićevim bravurama iz igračiih dana.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke