Partizanovih 5 najbolnijih poraza u fudbalu i košarci, ''prokletstvo'' protiv Reala je počelo na današnji dan 1966.

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 11.05.2023.
10:35
Izvor: Sportske.net

Kako biste ih vi poređali?

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Ono što smo sinoć videli u Madridu, dugo će boleti sve navijače Partizana koji s pravom veruju da je njihov tim zaslužio plasman na fajnal-for Evrolige i koji nikada neće saznati koji bi zaista bio domet ovog tima da nije bilo famozne tuče na istom mestu u drugoj utakmici ove polufinalne serije.

Ali, Partizan je klub duge i bogate istorije, doživljavao je on slične poraze tokom istorije i u drugim sportovima, pa je uspevao da se podigne i vrati na šampionske staze.

Sinoćnji poraz sigurno spada u pet najbolnijih u istoriji Partizana, računajući i fudbal i košarku, pa nam ponovo odzvanjaju reči trofejnog trenera Partizana Duška Vujoševića iz 2008. godine posle prve pobede košarkaša crno-belih u duelima sa Realom.

''Drago mi je što smo prvi put pobedili Real Madrid. Taj klub je i u fudbalu i u košarci dužnik Partizana i mi ćemo ih još pobeđivati i vraćati dugove''.

Verovali smo da će makar košarkaški deo duga biti naplaćen sinoć, umesto toga Madriđani su postali još veći dužnici crno-belima.

U nastavku ćemo se podsetiti tih pet najtežih poraza po našem izboru.

- Finale KEŠ 1966 u fudbalu, Real Madrid - Partizan 2:1

Zanimljivo, ovaj poraz od Reala dogodio se baš na današnji dan, 11. maja 1966. godine. Finale se igralo na Hejselu, pred 55.000 gledalaca, a Real je tada već imao u svojim vitrinama čak pet titula prvaka Evrope. Međutim, ''Partizanove bebe'' se nisu uplašile evropskog velikana, Milan Galić je tokom prbvog poluvremena imao par odličnih šansi, a zasluženo vođstvo crno-belima doneo je Velibor Vasović u 55. minutu.

Bio je Partizan na korak od ostvarenja najlepšeg sna, ali crno-beli nisu izdržali pritisak rivala koji je do kraja meča stigao do preokreta i pobede, golovima Amansija u 70. i Serene u 76. minutu meča.

Možemo samo da pretpostavimo koliko je ovaj poraz boleo navijače Partizana u to vreme, ali i sam taj plasman u finale KEŠ je i dan danas najveći uspeh u istoriji kluba i nešto što se sada čini nemogućim da se ponovi. Ali, nikad ne reci nikad kad je Partizan u pitanju...

- Revanš meč plej-ofa za plasman u Ligu šampiona 2005, Partizan - Artmedija 0:0, penalima 3:4

Avgust 2005. godine. Kada su crno-beli u žrebu poslednje runde kvalifikacija za Ligu šampiona izvukli slovačkog predstavnika Artmediju, svi su maltene već videli crno-bele u grupnoj fazi i verovali da će klub iz Humske ponoviti uspeh ostvaren dve godine ranije pod vođstvom Lotara Mateusa.

To uverenje je postalo još čvršće posle prvog meča u gostima koji je završen bez golova. Timu Vlafde Vermezovića je ostalo ''samo'' da pred krcatim tribinama stadiona u Humskoj završi posao i savlada objektivno slabijeg rivala.

Stvarali su crno-beli šanse, napadali 90 minuta, pa još 30 u produžecima, ali lopta nije htela u gol pre svega zahvaljujući golmanu Čobeju koji je te večeri odigrao svoj meč karijere.

Završeno je 0:0, pa je odluka pala u penal-seriji koju gosti dobijaju sa 4:3. Pogađate, opet je Čobej bio u glavnoj ulozi, odbranio je šuteve Pjera Boje i Nenada Brnovića, za nevericu u Humskoj...

- Majstorica plej-ofa za plasman na F4 Evrolige 2023, Real Madrid - Partizan 98:94

Prelazimo na košarku i, naravno, najsnažniji nam je utisak od sinoć, kada je Partizan bio na korak od istorijskog podviga, da postane prvi tim u istoriji Evrolige koji je dobio petu utakmicu u plej-ofu u gostima i tako otišao na F4. Šesnaest poena prednosti na poluvremenu, fantastična igra u napadu, 55 postignutih poena u prvih 20 minuta, pa onda još ubedljivija prednost na startu trećeg kvartala. Nažalost, nije bilo dovoljno... Realov veteran Ćaćo Rodrigez je odjednom doživeo ''drugu mladost'', zaigrao kao u najboljim danima i povukao svoj tim do neverovatnog preokreta. Nećemo dalje, dovoljno ste videli sinoć, pa i rano jutros po dolasku ekipe Partizana na beogradski aerodrom ''Nikola Tesla''...

- Polufinale F4 Evrolige 2010, Olimpijakos - Partizan 83:80 (67:67 u regularnom toku meča)

Bila je to Partizanova neverovatna sezona. Ona Kecmanova trojka u Zagrebu, osvojeni trofeji, pobede nad Makabijem u plej-ofu Evrolige, ali ostala je žal zbog ovog poraza, jer je pobeda bila bukvalno nadohvat ruke. Sekunde su delile Vujoševićev tim od drugog finala Evrolige (ili KEŠ) u klupskoj istoriji, ali Teodosić u poslednjim trenucima regularnog dela meča promašuje ceo obruč, a onda se ''niotkuda'' pojavljuje Džoš Čildres i donosi izjednačenje i produžetak ''crveno-belima'' iz Pireja. U dodatnih pet minuta Olimpijakos je iskoristio psihološku prednost i ipak sprečio veliko iznenađenje, a Partizan je na kraju završio na četvrtom mestu.

- Polufinale F4 AdmiralBet ABA lige 2014, Partizan - Cedevita 79:81

Dovoljno je samo reći - Nolan Smit. Čovek odluke u tom meču odigranom u Beogradskoj areni 25. aprila 2014. godine, tačno četiri godine posle nezaboravne Kecmanove trojke u Zagrebu. Cela dvorana je zanemela u poslednjoj sekundi kada je Amerikanac sa preko pola terena pogodio trojku za pobedu zagrebačkog tima.

To je bio poraz sa najtežim, dugoročnim posledicama po Partizan. Crno-beli su ostali bez plasmana u Evroligu posle 13 godina uzastopnih učešća, ali su se predugo oporavljali od tog neuspeha. Osam i po godina je prošlo dok se Partizan nije vratio u evropsku elitu, a u tom periodu prošao je i kroz najtežu finansijsku krizu u istoriji, od koje se i dalje oporavlja.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke