Potvrđeno - Opstaje ABA liga!

Autor: Darko Mitrović
utorak 10.05.2016.
18:51
Izvor: Beta

Klubovi vlasnici košarkaške Jadranske lige jednoglasno su danas saopštili da će to takmičenje ostati "na istom kursu" i pored velikih sukoba FIBA i Evrolige.

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

Klubovi nemaju nikakvu dilemu, ABA liga će se igrati i sledeće sezone.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon sednice Skupštine u Beogradu, čelnici klubova i takmičenja su izjavili da će se Jadranska liga u svakom slučaju igrati naredne sezone, bez obzira na poteze nacionalnih saveza i da li će oni suspendovati klubove.


"Članice Jadranske lige ostaju na istom kursu. Složno je svih 12 članova, klubova vlasnika. Svih 12 klubova je jedinstveno i želimo da nastavimo u istom pravcu. Znamo svoj pravac i interes i na taj način ćemo pokušati da ova liga iz godine u godinu bude što organizovanija", rekao je predsednik Budućnosti Dragan Bokan i dodao da je finansijska situacija stabilna.

Prema njegovim rečima, u sredu će biti pozvani svi regionalni košarkaški savezi, kako bi se došlo do zajedničkog rešenja jer je cilj da Jadranska liga u narednim godinama bude jedan od "najozbiljnijih sportskih i biznis projekata u regionu".

Bokan, koji je ove sezone i predsednik tročlanog Predsedništva Jadranske lige, dodao je da bi na tom sastanku trebalo da se vidi i odluči šta može zajednički da se uradi kako bi se prebrodilo "nešto za šta nisu krivi".

"U ovim mutnim vremenima pokušavaju da nas ubace u prostor za koji smatram da nismo zaslužili. Pokušaćemo da odbranimo prvo klubove, pa saveze, a i velika evropska takmičenja", istakao je Bokan.

Kada je reč o suspenziji klubovima, Bokan je rekao da klubovi moraju da gledaju "dva do tri meseca unapred" šta će se dešavati i raditi u pojedinim situacijama.

"Jadranska liga nije napravila nijednu grešku, niti povredila nijedan član ugovora ni sa Evroligom, ni sa Fibom, ni sa bilo kojim od saveza. Neće nam biti teško odlučiti se i spremni smo za svaku situaciju, zato što smo definitivno čuli od svih 12 klubova vlasnika da je jedini interes igranje lige", rekao je Bokan.

On je naveo da je iza lige stala i Cibona, koja se opredelila da igra u Fiba Ligi šampiona.

Kako je dodao, mora da se vodi računa i o reprezentacijama i zbog toga svi moraju da budu "partneri u ovom poslu".

"Ali, ne vidim razloga zašto savezi nemaju hrabrosti makar da budu jedinstveni kada su u pitanju ucene od strane Fiba. Nema ucena, pogotovo što je naša liga registrovana u Evropskoj uniji, u Zagrebu. Svako ima pravo i da igra i da se ponaša u skladu sa zakonom.

Ovo nije socijalizam, ovo je biznis.

Svi mi koji finansiramo ove klubove i koji ih vodimo, smatramo da moramo da vodimo računa kako da se taj novac vrati na račun klubova i na taj način održimo kvalitet",
rekao je Bokan.

Crvena zvezda je prošle sezone bila nezadovoljna komesarom za suđenje Alešom Kamnikarom. Prvi čovek beogradskog kluba Nebojša Čović rekao je da je Kamnikaru istekao mandat, dok je Bokan dodao da će tek biti doneta odluka ko će ga zameniti.

Foto: Beta/BranislavBožić/Ds


Nebojsa Covic


Nebojša Čović je kazao da je dogovor klubova o Jadranskoj ligi nastao na osnovu analize i pregleda dokumentacije i da se propozicije "maksimalno poštuju".

Kako je objasnio, čelnici regionalnog takmičenja savezima žele da razjasne celu situaciju i da ne misli da je bilo ko "bilo šta pogrešio".

"Oni (savezi) su u nezahvalnoj situaciji, pritisnuti, ali za sve je potrebna dokumentacija. Ako se ne dogovorimo, postoje adekvatne institucije koje se zovu sudovi jer se ovde ne radi o lego kockicama, nego o biznisu", rekao je Čović.

Prema njegovim rečima, pripremljene su mere za sve varijante.

"Imamo pripremljene mere i za varijantu A i za varijantu B, a verovatno postoji i varijanta C. Najviše bismo voleli kada bi došlo do dogovora na relaciji Fiba - Evroliga, ali mi kao klubovi nismo potpisali ugovor, već ga je potpisala Fiba, sa tadašnjim Ulebom. Tokom vremena je to modifikovano i imaju problem. Ja razumem taj problem, ali ne treba klubovi da plate"
, rekao je Čović.

On je istakao da razume saveze i da se nada da će oni "pri cunami udaru Fiba smoći snage, energije i hrabrosti".

"Ima dovoljno vremena, moramo da sačekamo i odgovor Evrolige, ne treba žuriti. Ima prostora do kraja juna za puno različitih razmišljanja i dogovaranja za interes košarke u regionu i Evropi", kazao je Čović.

Predsednik Cedevite i jedan od potpredsednika Jadranske lige Mladen Veber rekao je da su klubovi pokazali ozbiljnost i da misle na interes regionalne košarke.

Jadranska liga će se sledeće sezone igrati po istom kalendaru kao i nedavno završene.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
babaroga
Tuesday, 10.05.2016
20:38

Za Zvezdu to inije baš najbolje rešenje. Ali bi zato moglo da bude odlično za ostale klubove u Srbiji. Pošto FIBA ne priznaje ovu ligu Đilas će morati da suspenduje Zvezdu i Partizan. To bi trebalo da znači i da ostaju bez državnih para, Zvezda bez 900k a Partizan čak 1700k. Taj novac podeliti klubovima u domaćoj ligi.

avatar
Velibor Malesevic
Tuesday, 10.05.2016
20:27

Problem je samo sto se ne pitaju klubovi nista !!!

avatar
Tuesday, 10.05.2016
20:22

Jedini pametan izbor. To nam je pokazalo i prvo kolo domace kosarkaske lige. A sada krenite u organizovanje i 2. aba lige.