Saznajemo - Olimpijakos daleko od ABA lige!

Autor: Mihajlo Vidojević
četvrtak 14.03.2019.
12:08
Izvor: Sportske.net

Tačno je da su predstavnici grčkog velikana kontaktirali čelnike ABA lige, ali priključivanje Olimpijakosa regionalnom takmičenju ne deluje kao realna opcija.

aba-liga.com
aba-liga.com

Povezane vesti

Vest da su čelnici Olimpijakosa stupili u kontakt sa predstavnicima ABA lige obišla je region ovoga jutra. Informacija je stigla iz Grčke, a njenim tragom pošla je i naša redakcija kako bismo saznali koliko je realno da sledeće sezone na Jadranu gledamo trostrukog šampiona Evrope.

Pođimo od toga da je informacija koju su preneli grčki mediji tačna, ali je jako važno naglasiti kakva je bila priroda kontakta čelnika Olimpijakosa i ABA lige, odnosno šta su predstavnici grčkog kluba želeli da saznaju.

Našem portalu potvrđeno je da su se iz Olimpijakosa raspitivali kako funkcioniše liga, kakva je vlasnička struktura, sistem takmičenja i slično, a nije bilo reči o tome kako se ligi pristupa i šta bi sve crveno-beli iz Pireja morali da ispune da bi zaigrali na Jadranu.

Kada već govorimo na tu temu, treba reći da je Olimpijakosu neophodan pristanak svih klubova u čijem se vlasništvu nalazi preduzeće koje rukovodi ABA ligom, a ni tu ne bi bio kraj preprekama za ulazak grčkog kluba u regionalno takmičenje.

ABA liga prsten

Statutom koji je promenjen paralelno sa vlasničkom strukturom, a nakon raskola na realciji FIBA - Evroliga, predviđeno je da u ABA ligi mogu da igraju samo klubovi iz bive SFRJ. To znači da bi i Statut morao da bude promenjen, tako da je to još jedan u nizu problema za Olimpijakos.

Ne treba prenebregnuti ni činjenicu da bi Olimpijakos bio trinaesti klub u ligi, tako da bi zbog njegovog ulaska u takmičenje morao da bude pronađen model za uključivanje još jednog kluba da bi se došlo do brojke od 14 učesnika.

Pretpostavka je da bi o ulasku tako velikog kluba u ABA ligu pristanak morao da da i sponzor takmičenja sa kojim je potpisan ugovor težak 15 miliona evra i to na sedam godina.

Posle svega rečenog dolazimo i do stava FIBA i Evrolige. Istupanje Olimpijakosa iz grčkog šampionata i ulazak u ABA ligu sigurno bi izazvao određene reakcije dve pomenute organizacije i nije nemoguće da se u tom slučaju FIBA obruši na regionalno takmičenje.

Na kraju, ne treba prenebregnuti još jednu važnu činjenicu. Olimpijakos se nalazi u otvorenom ratu sa Panatinaikosom i grčkim Savezom i čitava priča oko ulaska u ABA ligu pokrenuta je kako bi na druge dve strane bio izvršen pritisak.

Zbog svega rečenog čitavu priču oko ulaska Olimpijakosa u ABA ligu treba uzeti sa ozbiljnom dozom rezerve.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Skaut1
Thursday, 14.03.2019
16:05

Šta će nam 13 prase?
Šalu na stranu, ovo bi diglo kvalitet lige pod uslovom da ABA igraju u najjačem sastavu. Imaju A licencu EL, tako da u tom smislu ne bi direktno uticali na eventualno učešće ostalih klubova u EL. Ipak, indirektno bi mogli itekako da utiču. Uzmite za primer da iz nekog razloga (tempiranje forme, povrede, taktiziranje, davanje šanse mladim igračima)uđu u plejof sa na primer 4. mesta. Bio bi oštećen najbolje plasirani tim regularnog dela lige, jer bi u 1/2F imao najtežeg protivnika, pretpostavljam motivisanog da osvoji trofej. Ako zanemarimo potrebnu promenu statuta, mislim da bi ulazak Olija prouzrokovao proširenje lige na bar 14 učesnika, što ne samo da povećava troškove, nego i povlači sa sobom i kalendarsko produženje takmičenja, itd, itd,