Copy-paste nezapamćen u istoriji, Barsi više nego ikada potreban neki novi Radomir Antić

Autor: Milovan Longinov
četvrtak 10.12.2020.
10:43
Izvor: Sportske.net

Sve tako neodoljivo podseća na sezonu 2002/03.

Povezane vesti

- Barselona je bliža zoni ispadanja nego mestu koje vodi u Ligu šampiona.
- Ima više pobeda u Ligi šampiona nego u prvenstvu.
- Tokom leta je otišao najbolji napadač i strelac.
- Izbori slede.
- Juventus je raspršio evropske snove.
- Holanđaninu odbrojavaju poslednje nedelje na klupi.
- Nikad tužnije stanje na Kamp Nou.

NE, nije u pitanju 2020. godina, već sezona 2002/03!

I - DA, toliko je sve preslikano i u sezoni 2020/21!

Barselonu je te sezone vodio Luj van Gal, a predsednik Đoan Gašpar je dao ostavku tokom zime. Najveća greška bila je prodaja Rivalda Milanu, baš kao što je letos Luisa Suareza u Atletiko Madrud. Privremena uprava tada je dovela Radomira Antića kao spasioca. Barselona je bila bliža zoni ispadanja nego Ligi šampiona.

Neverovatno, ali sve je toliko slično. Sezona 2002/03 najlošija je u 21. veku katalonskog kluba. Radomir Antić je preuzeo poljuljanu ekipu početkom februara i mnogo godina kasnije je otkriveno da je imao klauzulu po kom bi mu se ugovor produžio na još jednu sezonu da je uspeo da izbori plasman u Ligu šampiona. Na kraju, sa 14. mesta stigao je do šestog, i odveo je Barsu u Kup UEFA skorom od devet pobeda, šest remija i tri poraza.

Ali, mnogo važnije je to što je iscrtao plan za novu eru koja je sledila i to pod Đoanom Laportom, koji je u junu 2003. pobedio na izborima i doveo Franka Rajkarda umesto Radomira Antića.

baner

Gotovo identična situacija je i danas. Tvrdoglavi Kuman će završiti kao Van Gal. Ostaviće ekipu u drugom delu tabele, sa ispuštenim prvim mesto u grupi Lige šampiona. Forsirajući uporno formaciju 4-2-3-1 i izostavljajući najboljeg igrača Rikija Puđa.

Zbog svega, Barseloni je potreban neki novi Radomir Antić. Da Ćavija gurne sa zadnjeg na centralnog veznog, da Inijesta postane standardan, da Pujola gurne sa desnog beka na štopera i Viktora Valdesa stavi na poziciju prvog golmana.

Ronald Kuman je svoje odradio i svi znaju da se neće zadržati na klupi kada novi predsednik dođe. Izvesno je da će upravo Ćavi biti prvi izbor i Đoana Laporte, a naročito Viktora Fonta koji mesecima unazad predstavlja svoj projekat sa Ćavijem kao kamenom temeljcom nove Barselone.

Radomir Antic

Ni tu nije kraj svim sličnostima sezona 2002/2003 i 2020/21, pošto je sve snove u Evropi tada pokvario Juventus. Doduše, u 1/4 finalu kada je Marselo Zalajeta pogodio u produžetku i izbacio Antićevu Barsu. Sada je Juventus pobedom na Kamp Nou gurnuo Barselonu na potencijalno daleko teže rivale - Borusiju Dortmund, Čelsi, Bajern Minhen, Liverpul, Mančester Siti ili PSŽ.

Složićete se, Barsa može da se nosi možda samo sa Borusijom Dortmund i možda, ali možda da se "pobije" sa Čelsijem. Siti, Liverpul, Bajern i PSŽ su trenutno koplje ili dva iznad Barselone.

Radomir Antić je uradio mnogo za tih šest meseci. Sada je potrebno da neko učini isto, ali i da zasluži ostanak, jer srećom, nova uprava će dovesti novog trenera. Antić nije imao tu sreću, ni izbora, osim da prihvati ponudu iz snova, pa makar znajući da je posao privremen.

baner

Danas, 18 godina kasnije, Ćavi je rešenje. Drugog nema. I ne treba da bude. Barselonu čeka mračan period, i da Mesi ostane, bliži mu se kraj. Potrebno je prihvatiti da će Barsi biti uskoro premija da postane prvak Španije, a da u Ligi šampiona ne bude ni među prvih pet kandidata za  titulu.

To može da pregura samo neko ko voli klub i zna ga u dušu.

Neka Ćavi bude neki novi Radomir Antić, koji će ujediniti tim, gurnuti neke mlađe, čitajte - Rikija Puđa, Erika Garsiju i Ronalda Arauha i započne novu eru. Koja će mnogo boleti.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
BlueBoy84
Thursday, 10.12.2020
22:36
avatar
Don Andres
Thursday, 10.12.2020
16:42

treba se okrenuti mladim igracima iz la masije maksimalno.. prodati grizmana, kutinja, de jonga i dembelea. za njih mogu uzeti solidnu svotu novca. vratiti se na 4-3-3 formaciju i forsirati pedrija i pudja na pozicijama vezista, u rotaciju za te pozicije ubaciti alenju i pjanica. na defanzivnom veznom koristiti roberta koji bi bio sjajan kao dmf 100%, za rotaciju koristiti buskeca. odbranu podmladiti. mingeza se pokazao kao solidan a vjerujem da i arauho moze izrasti u ozbiljnog stopera ima sjajne fizicke predispozicije. dovesti vrhunskog lijevog beka i garsiju. sto se napada tice tu imaju fatija i trinkaa za sad, dovesti jednog odlicnog centarfora i jednog krilnog napadaca koji moze igrati na obje strane za kombinovanje. to bi bio neki projekat za buducnost ako zaista planiraju cavija kao trenera a to bi bio pun pogodak. mozete samo zamisliti kakve bi igracine postali pudj i pedri uz njegovo instrukcije.

avatar
Mak-Juventino
Thursday, 10.12.2020
13:42

Lepo napisano ... Koja budala ovaj Kuman , ostavio Nizozemsku na 10tak meseca pre Euro , dosao i ukakio se totalno , sledi otkaz , pa mozda Cvole ili Go Ahed Eagles ...Los i nikakav !

avatar
Mjolnir-HammerOfThor
Thursday, 10.12.2020
13:15

Barcelona je dokaz da bez dobrog menadžmenta i bez dobre uprave svaki tim može lagano pasti i dotaći dno iako je to izgledalo nemoguće prije par sezona. Messi dok je bio na vrhuncu i dok je imao Xavija i Iniestu vukao je ovaj tim i napravio je od njih najjači tim na svijetu.
Sada je Barca na dnu i u mnogo većem problemu nego sezone 2003 zbog velikih dugova i ogromnih plata kojih ne znaju kako da se oslobode. Oni se u vrh ne mogu vratiti bez da počnu sve ispočetka sa novim i ambicioznim trenerom i sa davanjem šanse mladim igračima kojim su šansu trebali davati još prije 2-3 godine dok su imali igru. Tada su umjesto toga odlučili da troše masu para (Coutinho, Dembele, Griezman) i da daju ogromne plate i evo to im se obilo o glavu
Ovakva sudbina Barce mora biti opomena svim najjačim timovima da smjenu generacija moraju da krenu na vrijeme i da nikada ne smiju dozvoliti da je neki igrač veći od kluba

avatar
Mirjevac
Friday, 11.12.2020
01:29

A ko ji to klub nije placaoprevisoke plate? Barcu je upropastio Bartomeo i njegova uprava, koja je zaposljavala nekompetentne ljude na vodecim mestima u klubu, lose skaute i jos losijeg direktora sposta onog francuza Abidala! Abidal je kupovao sve skupe igrace i to sve francuze, dembelea, Grizmana, Umtitija, Lenglea, svi oni su preskupo placeni a nista ne vrede! Kutinjo je bio odlican igrac a kad je doso u barcu on se susreo sa jako losim trenerom Valverdeom koji nije znao sta da radi sa odlicnim igracem, zaostavio ga i dao ga na pozajmicu i on je tamo odlicno odigrao svoje! Bartomeo predsednik barce je u zadnje vreme vise unistio barcu nego sto su je unisli svi oni zajedno od kad barca postoji! Kuman je dovedjen a svi znamo da je Kuman skola Van Gala koji je svaki klub upropasttio kojeg je trenirao, tako i Kuman, sa ovako mladim igracima i odlicnim nezna da ih postavi, igra poziciju 4,2, 3, 1, a ona ne ide barci i skoro svaku utakmi cu izgubi,ali nece da promeni poziciju, zar on nije vido i nezna da barca sa pozicijom, 4, 3, 3, naj bolje igra i sa tom pozicijom je sve osvajala! Imam utisak da Kuman hoce da jos vise upropasti klub, mozda gresim, ili on nezna bolje?