Del Boske, dobro si se setio "starog lisca" Vilje

Autor: Boban Filipović
ponedeljak 23.06.2014.
20:30
Izvor: Sportske.net

David Vilja je konačno dobio priliku da zaigra na Mondijalu u Brazilu, bio je u startnoj postavi na meču bez rezultatskog značaja protiv Australije i u 36. minutu igre doveo 'Crvenu Furiju' u vođstvo.

Beta/AP Photo/Manu Fernandez
Beta/AP Photo/Manu Fernandez

Povezane vesti

Možda zvuči neverovatno, ali najbolji strelac u istoriji španske reprezentacije je postigao 7 od poslednjih 11 golova za 'Cvenu Furiju' na Mondijalima (dva koja su pala nakon njegovog izlaska iz igre ne računamo).

Brazil Soccer WCup Australia Spain

Upravo su njegovi golovi vodili Špance do prve titule svetskog šampiona pre četiri godine u Južnoj Africi. Tada je, nakon šokantnog startnog poraza od Švajcarske (0:1), postigao oba gola u pobedi protiv Hondurasa, te jedan ta trijumf nad Čileom u grupnoj fazi, a onda bio čovek odluke u nokaut fazi prvo protiv Portugala, pa protiv Paragvaja, gde su zabeleženi minimalni trijumfi.

Zanimljivo, Španija je i polufinale protiv Nemačke i finale protiv Holandije dobila sa 1:0, trijumfe su joj doneli penzionisani Karles Pujol i heroj nacije Andres Inijesta.

David Vilja je postigao i poslednji gol za reprezentaciju na Mondijalu 2006. godine u Nemačkoj, kada ju je u 1/8 finala eliminisao budući vicešampion Francuska rezultatom 3:1.

Selektor, sada već bivšeg šampiona planete, Visente Del Boske je izveo Vilju iz igre na početku drugog poluvremena i uveo umesto njega Huana Matu. Bivši napadač Hihona, Saragose, Valensije, Barselone i Atletiko Madrida danas je, po svemu sudeći, zvaršio reprezentativnu karijeru. 97. put je nosio dres sa državnim grbom i postigao 59 golova. Teren 'Korintijans Arene' u Sao Paulu je napustio u suzama.

vilja

Brazil Soccer WCup Australia Spain

Brazil Soccer WCup Australia Spain

Da li bi bilo drukčije da je Del Boske koristio proverenog golgetera, "starog lisca" i udarnu iglu generacije koja se njegovim golovima trijumfalno uspinjala na vrh Evrope i sveta, umesto eksperimenata sa rovitim, naturalizovanim novajlijom Dijegom Koštom i Fernandom Toresom kao njegovom alternativom, ostaje nam samo da nagađamo.

Kako bilo, Španija ide kući, a David Vilja odlazi u istoriju.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke