Gece kao Inijesta, Nemačka je prvak sveta!

Autor: Boban Filipović
nedelja 13.07.2014.
20:08
Izvor: Sportske.net

Posle velike borbe i produžetala Nemačka golom Marija Gecea u 113. minutu savladal Argentinu sa 1:0 i okitila se četvrtom titulom prvaka sveta!

Beta/AP Photo/Francois Xavier Marit, Pool
Beta/AP Photo/Francois Xavier Marit, Pool

Povezane vesti

Joakim Lev se odlučio da izvede identičan sastav koji je demolirao Brazil u polufinalu. Međutim, problemi Kedire sa mišićem su naterali Leva da u poslednjem trenutku pruži šansu Krameru, mladom igraču Menhengladbaha.

Nemačka: Nojer - Lam, Humels, Boateng, Hevedes - Kramer, Švajnštajger, Kros - Ozil, Miler - Klose.

Ni Sabelja nije ništa menjao u odnosu na polufinalni duel sa Holandijom.

Argentina: Romero - Zabaleta, Demikelis, Garaj, Roho - Maskerano, Bilja, Perez - Mesi, Laveci, Iguain.

Nemci će u slučaju trijumfa četvrti put postati svetski prvaci, prvi put od ponovnog ujedinjenja zemlje, Argentincima bi u slučaju pobede to bila treća titula.

"Gaučosi" imaju i ulogu čuvara kontinenta, budući da Evropljani nikada nisu osvojili titulu na južnoameričkom tlu. Na prtehodna dva Mondijala evropske reprezentacije su postajale šampioni sveta, Nemci će imati priliku da zabeleže prvi evropski 'het trik'.

Evropa uoči ovog finala ovdi protiv Južne Amerike sa 10:9 u titulama.

Nemci agresivni na početku, izborili su slobodnjak u zoni šuta, ali ga i loše izveli. Sevnula je kontra, probao je Iguain, iskosa, ali realno nije bilo nikakve opasnosti za Nojera.

Nemci imaju inicijativu, probao je Mesi iz kontre u 8. minutu, ali je izostao završni pas. Jasno je, Argentina će se braniti...

"Gaučosi" solidni u desetak minuta, koriste rupe na nemačkoj polovini, ali nisu stigli do šanse. Na drugoj strani Miler nije uspeo da zahvati loptu posle centaršuta Lama.

U 20. minutu prva velika šansa, neverovatna greška Nemaca, Kros je praktično asistirao Iguainu, koji je sam pred Nojerom, loše šutirao.

Uzbuđenja u 27. minutu, opasna akcija Nemaca, Romero je odbio loptu, ali je Miler prethodno bio u nedozvoljenoj poziciji.

U 30. minutu kratkotrajna radost Argentinaca, Iguain je matirao Nojera, ali je gol poništen zbog ofsajda. Novi peh, Kramer koji je zamenio Kediru mora van terena zbog povrede, ulazi Šurle.

U 35. minutu brza kontra Argentine, Mesi je bio u akciji, nije uspeo da proigra Lavecija. Argentina je bolji tim u ovom meču.

Izvela je Nemačka konačno dobar napad, udarac Širlea i intervencija Romera, bez promene rezultata.

Nemci drhte, 40. minut, Mesi je pobegao odbrani Nemaca, sa gol linije neko je izbacio loptu. Mnogo problema u nemačkoj poslednjoj liniji, Argentinci brži i konkretniji.

U 43. minutu akcija Milera i Ozila, Kros je šutirao sa 16 metara, traljavo, Romero bez većih problema interveniše.

Na kraju poluvremena fantastična prilika za Hovedesa posle kornera, pogodio je stativu. Nemačka je bila blizu vođstva.

Ali na startu drugog dela ponovo Argentina bolja, pobegao je Mesi, šutirao iskosa, već je Nojer bio savladan, lopta je završila pored gola. Još jedna opomena za nemačku odbranu koja deluje zaista loše.

Pripretili su "Panceri" u 53. minutu, akcija Širlea i Milera, ponovo bez pravog pasa u završnici.

Ljutili su se Argentinci u 55. minutu, Nojer je izbacio loptu ispred Iguaina i udario ga kolenom. Sporna situacija, podsetilo je na sudar Šumahera i Batistona iz 1982. Doduše, "Pipita" je bolje prošao od Francuza.

Probao je i Klose glavom, ali to nije zabrinulo Romera.

Mirniji deo utakmice, i jedni i drugi oprezniji.

Probao je Mesi, koji se ne vidi u drugom poluvremenu, ali njegov udarac u 75. minutu nije bio opasan.

Dobar napad Nemaca, Ozil je vratio loptu ka Krosu koji je plasirao i nije pogodio, 81. minut.

Posle devedeset minuta, bez pobednika. Slede produžeci.

Već u prvom minutu produžetka velika šansa za Nemačku, još jedan duel Širlea i Romera, ponovo je sjajan argentinski golman.

Red je na Argentinu, pogrešio je Humels, Palasio sam, probao je da lobuje, na kraju se obrukao, velika šansa za "Gaučose".

Do kraja prvog produžetka, ponovo oprez, umor, nema promene 0:0.

I onda u 113. minutu sjajna akcija Nemaca, Gece je lepo primio loptu, i matirao Romera, 1:0, Nemačka pred titulom!

U 118. minutu probao je Mesi glavom iz teške pozivcije, Argentinci primetno šokirani primljenim golom.

Na kraju, pravda zadovoljena, Nemačka koja je bila i najbolji tim na ovom šampionatu uspela je da se domogne titule, iako je Argentina odigrala mnogo bolje od očekivanog u finalu.

Die Beste, Nemačka slavi!


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke