Grupa B - Real udarao u švajcarsku vreću, Liverpul preživeo ludnicu!

Autor: Mihajlo Vidojević
utorak 16.09.2014.
22:38
Izvor: Sportske.net

Aktuelni šampion Evrope ubedljivom pobedom otvorio je novu sezonu u Ligi šampiona a fantastična utakmica na "Enfildu" umalo je donela senzaciju. Posle šest godina posta "Kop" je proslavio pobedu ali tek u nadoknadi vremena i penala koji je skrivio bivši g

Beta/AP Photo/Andres Kudacki
Beta/AP Photo/Andres Kudacki

Povezane vesti

Šest godina čekali su navijači Liverpula na utakmicu u Ligi šampiona a kada su rezultati konačno omogućili "Crvenima" da se vrate na veliku scenu umalo je usledio šok. Debitant u Ligi šampiona i klub koji je u kvalifikacijama eliminisao Partizan isprsio se na "Enfildu" i umalo odneo bod.

Vicešampion Engleske savladao je Ludogorec rezultatom 2:1 (0:0) u fantastičnom susretu koji je rešen u poslednjih deset minuta, dok je u drugom susretu grupe "B" Real Madrid očekivano ubedljivo savladao Bazel rezultatom 5:1 (4:1).

Liverpul: Minjole, Lovren, Sako, Moreno, Havi Mankiljo, Džerard, Kutinjo, Henderson, Lalana, Sterling, Baloteli

Ludogorec: Borjan, A. Aleksandrov, Minev, Moci, Kaisara, Abel, Đakov, Marselinjo, M. Aleksandrov, Bezjak, Misiđan

Golove pogledajte OVDE!

Gostovanje Ludogoreca na "Enfildu" značilo je povratak Lige šampiona na ovaj stadion posle šest godina i posta koji su navijači Liverpula teško podnosili.

Bez suspendovanog Lazara Markovića Liverpul je dočekao debitanta u elitnom takmičenju ali je već u prvom delu igre postalo jasno da četa Brendana Rodžersa neće tako lako izaći na kraj sa timom koji je kroz kvalifikacije za LŠ eliminisao i viceprvaka Srbije.

Prvih 45 minuta igre donelo je očekivanu sliku, agresivni Liverpul i Ludogorec koji je svoje šanse tražio iz prekida i kontranapada.

Uprkos činjenici da su izabranici Brendana Rodžersa diktirali tempo igre i tek na mahove dozvoljavali protivniku da uhvati dah, "Crveni" su u prvom poluvremenu zapretili tek nekoliko puta.

Pokušaji Balotelija iz 21. i Lalane iz 38. minuta predstavljali su najbolje prilike za postizanje gola ali su defanzivci Ludogoreca na čelu sa sjajnim golmanom Milanom Borjanom uspevali da se odbrane.

Prilika koju je Ludogorec čekao desila se u 30. minutu nakon prekida sa desne strane kada je Rumun Kozmin Moci glavom tukao za malo pored desne stative Minjoleovog gola. Ispostavilo se da je to bila jedina prilika za Bugare do odlaska na odmor ali je i te kako ohladila navijače domaćeg tima.

Na startu drugog dela igre gledali smo preslikanu sliku iz prvog poluvremena. Fudbaleri Liverpula testirali su budnost bivšeg golmana Rada sa dva udarca sa distance ali je oba puta Borjan sigurno intervenisao jer je lopta išla po sredini gola.

Prva sjajna prilika u drugom poluvremenu viđena je u 53. minutu nakon nešto lošije intervencije Misiđana kada je lopta stigla do Mankilja ali je bivši fudbaler Sevilje loše reagovao i propustio priliku da savlada Borjana u situaciji kada je Kanađanin bio u teškoj poziciji da brani njegov udarac.

Sredinom drugog dela igre Ludogorec je uspeo da stvori dve solidne prilike ali je oba puta lopta otišla van okvira gola pa nije bilo promene rezultata.

U periodu od 69. do 74. minuta usledila je prava ludnica. Najpre je Mario Baloteli glavom tukao pod prečku gola Milana Borjana ali je ovaj sjajno intervenisao i izbacio loptu u korner, a onda je Ludogorec u 72. minutu stigao do najbolje prilike na meču.

Loptu je po desnoj strani dobio Bezjak a onda je topovski udarac po zemlji završio na levoj stativi gola Simona Minjolea a u nastavku akcije ni Minev nije uspeo da pogodi mrežu Belgijanca.

Dva minuta kasnije na drugoj strani Henderson tuče glavom ali lopta odlazi za malo pored leve stative čime su se stvorili svi uslovi da u poslednjih deset minuta Liverpul krene u totalnu ofanzivu.

A završnica meča omogućila nam je da uživamo u svemu što fudbal jeste. U jeku napada gostujućeg tima sevnula je kontra Liverpula a onda i sjajan potez "Super Marija" koji se oslobodio dvojice čuvara a potom matirao nemoćnog Borjana za vođstvo Liverpula od 1:0.

Kada su svi pomislili da će utakmica biti završena minimalnom pobedom Liverpula usledio je hladan tuš za navijače domaćeg tima. Fantastičan kontranapad izveli su Bugari a kompletna odbrana Redsa ispala je smešna kod gola koji je postigao Dani Abalo u prvom minutu nadoknade vremena za 1:1!

Sudbinu "malih klubova" na svojoj koži oserio je Ludogorec koji je savladan nakon greške najboljeg pojedinca na meču. Milan Borjan želeo je da umiri loptu nakon što su mu je defanzivci vratili ali je to loše uradio pa je u nastavku akcije skrivio penal koja u prva tri boda za Liverpul pretvara Džerard golom sa bele tačke.

Spain Soccer Champions League

Real Madrid: Kasiljas, Pepe, Ramos, Marselo, Načo, Kros, Hames Rodrigez, Bejl, Modrić, Ronaldo, Benzema

Bazel
: Vaclik, Samjuel, Šar, Suši, Safari, Zufi, F. Fraj, Elneni, Džaka, Štreler, Gonzales

Golove pogledajte OVDE!

Očajan početak sezone i subotnji poraz u madridskom derbiju očigledno nije znatnije uticao na ekipu Karla Anćelotija koja je večeras na otvaranju sezone u LŠ deklasirala švajcarski Bazel koji je platio za sve neuspehe Kraljevskog kluba u minulom periodu.

Već posle prvog dela igre bilo je jasno da će se šampion Švajcarse u Madridu provesti kao "ćuran na svadbi" a goleada je počela već u 14. minutu nakon što je Načo pokušao da ubaci loptu u srce šesnaesterca a posao koji je trebalo da dovrši neko od igrača Reala uradio je Marek Suši.

U pokušaju da otkloni opasnost češki internacionalac vara svog golmana i šalje loptu u mrežu za vođstvo Reala od 1:0.

Od tog trenutka Tomaš Vaclik, golman Bazela, postaje glineni golub a aktuelni šampion Evrope u periodu od sedam minuta (30. do 37. minuta) postiže tri gola i već tada stavlja do znanja Švajcarcima kakva bi trebalo da im bude taktika u drugom poluvremenu.

Golovi su se nizali kao na traci a u listu strelaca upisali su se Bejl, Ronaldo i Hames Rodrigez a slika posle četvrtog pogotka posvedočila je da nesuglasice među igračima Real Madrida nisu tolike kakvim su ih španski mediji napravili tokom prethodnih dana.

Mrlja na sjajan učinak Kraljevskog kluba u prvih 45 minuta bio je gol koji je Rodrigez postigao u 38. minutu na asistenciju Zufija. Nakon što su izveli loptu sa centra fudbaleri Bazela krenuli su u brz napad dok se odbrana Real Madrida femkala što je rezultiralo pogotku kojim su Švajcarci smanjili prednost domaćih pre odlaska na odmor.

Činilo se posle prvog dela da će Real Madrid sve svoje nesupehe od početaka sezone naplatiti Bazelu sa još nekoliko "komada" u mreži Vaclika ali je umesto toga tim Karla Anćelotija spustio tempo.

Do kraja utakmice šampion Evrope postigao je još jedan gol preko Karima Benzeme čime je Kraljevski klub upisao željene bodove na način koji je bio očekivan.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke