Italija u suzama, ciao Pablito, otišao heroj Mundijala

Autor: Vladimir Stojanović
četvrtak 10.12.2020.
08:25
Izvor: Sportske.net

Apenine probudila užasna vest, veliki Paolo Rosi noćas preminuo...

EPA/David Martinez Pelcastre
EPA/David Martinez Pelcastre

Povezane vesti

Kad se kaže Pablito, svi znaju o kome se radi.

Italija i fudbalski svet ostao je bez Paola Rosija, kralja strelaca Mundijala 1982. u Španiji. Čovek čijim je golovima reprezentacija "Azura" stigla do treće svetske krune je preminuo u 64. godini života.

Njegova supruga Federika je potvrdila vesti, iza sebe je ostavio troje dece Sofiju Elenu, Mariju Vitoriju i Alesandra...

Paolo Rosi je italijanski heroj, njegovim golovima "Azuri" su stigli do finala. Iako je bio na meti kritika posle grupne faze, usledili su mečevi protiv Brazila gde je dao het-trik, Poljaka koje je srušio sa dva gola i pogotka u pobedi protiv Nemaca u finalu, od 3:1.

Time je stvoren "kult Pablita", čoveka koji je suspendovan pre Mundijala zbog umešanosti u "Totonero" kladioničarski skandal što je do kraja života poricao.

Trenirao je sa Juventusom iako nije igrao, a mnoge je čudila upornost Azelja Vićinija da ga povede u Španiju, bio je to ključno poraz na putu ka tituli.

Rosi je legenda Juventusa gde je i počeo, ali nije dobio šansu, ekslodirao je u Vićenzi koja je zahvaljujući njegovim goloviam stigla do druge pozicije u šampiona. Sa Juventusom je za četiri godine osvojio dva skudeta, KPK, KEŠ, karijeru je završio u Veroni.

Ali, ono najvažnije kako rekosmo, napravio je na Mundijalu, šest golova u tri meča kojima jew trasirao put do svetske titule. Za Italiju je odigrao samo 48 mečeva i dao 20 golova.

Zamerali su mu da je krhke građe, ali je imao neverovatan osećaj za gol, prvo je bio krilo, ali mu je u Vićenci mister Fabri promenio ulogu. Nije bio ni dobar skakač, ali je sjajno igrao fudbal. Mnogi su Pipa Inzagija videli kao njegovog naslednika, ali je Rosi bolje igrao fudbal od Inzagija, plus bolje se kretao i stvarao prostor za saigrače, mada je Inzagi bio bolji strelac.

Rosi je u Vićenci bio najbolji strelac Serije A, bio i drugi strelac Mundijala u Argentini, na oba svoja Mundijala bio je u idealnoj postavi, osvojio je i Zlatnu Loptu pošto je bio najbolji strelac i igrač SP u Španiji. On je i proglašen za jednog od 100 najboljih igrača prošlog veka, bio je 42. u izboru FIFA.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke