“Čudo na travi” - Perač sudova koji je srušio prepotentnu Englesku!

Autor: Lazar Nikolić
petak 25.11.2022.
11:00
Izvor: Sportske.net

Najveće iznenađenje u istoriji…

PA Images/Reuters
PA Images/Reuters

Povezane vesti

Pisali smo već o verovatno najvećem iznenađenju svih vremena na Mundijalima, šokatnom porazu Engleza od Amerikanaca na SP 1950. Englezi nisu učestvovali pre rata u svom, prepotentnom, stilu tvrdeći da su najbolji i da ne žele da igraju sa amaterima. A onda su se pojavili na šampionatu i šokirala ih je Amerika.

Kvota je bila 70 na engleskim kladionicama na Amerikance, znate i samoi da su mnogi mislili da je u pitanju greška telegrafista, da su "zaboravili" jedinicu ispred engleske nule, odnosno da je rezultat 10:1 za fudbalske "očeve osnivače".

 Utakmica je poznata kao "Čudo na travi", igralo se u Belo Horizonteu, a engleski mediji su bili toliko besni da je jedan deo zahtevao da FA povuče tim iz Brazila kako se ne bi brukali.

"Jadno je bilo gledati umišljene zvezde kako gube od ekipe koju bi većina engleskih amaterskih timova lagano pobedila", napisao je slavni Džon Grajdon. Doduše on je bio Škot, pa se pomalo i naslađivao.

Zanimljivo da su mediji u Engleskoj preneli da je jedini gol postigao Ed Souza iz Fal Rivera u finišu prvog poluvremena.

To nije bilo tačno, ali vesti su sporo putovale iz Brazila, strelac gola je bio Džo Getjens, perač sudova sa Haitija. Radio je u jednom nemačkom restoranu.

Jedino objašnjenje je da su favoriti potcenili nepoznate rivale. Nije bilo Metjusa koji je povređen, ali je napad predvodio Tom Fini koji je za Englesku postigao 76 golova. Nije pomoglo što je u dva pripremna meča šampionata Engleska dala devet golova Belgiji i Portugalu, ali i što je američki tim izgubio od Španaca sa 3:1. I još nešto, "Jenkiji" su verovali da je taj poraz dokaz da napreduju, jer ih je recimo dve godine ranije u Londonu, Italija savladala na olimpijskom turniru sa 9:0.

 U to vreme, reprezentaciju su činili igrači sa istočne obale Amerike, sinovi prve generacije imigranata, iz Škotske, Irske i hispano zajednica (Italijani su već bili zbog Džos DiMađa) inficirani bejzbolom, a i oni su se doseljavali ranije i nisu imali puno veze sa domovinom.

 U stvari, uz strelca Gutjensa, još dvojica igrača Amerike nisu imala državljanstvo (u to vreme nije bilo potrebno da bi se igralo za reprezentaciju), Džo Maka je bio Belgijanac, a Ed MekIlveni Škot.

Valter Bar jedan od junaka te pobede je rekao da nisu imali vremena da treniraju, da su među sobom znali ko treba da igra, ko je bolji i veštiji. Igrali su zajedno neke egzibicione utakmice gde bi se pojavili novi igrači, kvalitetniji, pa bi oni zauzeli mesta rivala. Gatjens je igrao za Brukhatan u Njujorku, niko nije znao za njega, ali su ga priključili timu par nedelja pred prvenstvo. Kasnije je selektor Amerikanaca Bil Džefri priznao da su očekivali da prime nekoliko golova protiv Engleza. Ali, dogodilo se čudo, uz oduševljenje publike koja je listom navijala za Amerikance, ne jer su ih voleli, već jer nisu želeli da se sastanu sa Engleskom. Englezi nisu prošli, ali ni Amerikanci. "Jenkiji" su izgubili protiv Čilea, "Tri Lava" protiv Španaca. Amerika će čekati 40 godina da ponovo zaigra na Mundijalu, a posebno je tužna bila sudbina Džoa Gatjensa. On je jedno vreme bio u Francuskoj, igrao je fudbal, a onda se vratio u Francusku i zaigrao za Haiti. No njegova porodica je podržavala Luisa Dećoja koji je izgubii izbore protiv zloglasnog "Papa Doka" Duvalijea, novog diktatora.

 Braća su se sklonila, status zvezde koji je Gatjens imao ga je čuvao jedno vreme od represije, ali se policija jednog dana pojavila u perionici veša koju je držao, odvela ga u Fort Dimanš zatvor, iz koga se nije vratio. Tek 1972. pouzdano je utvrđeno da je nesrećni fudbaler streljan u tamnici. Bilo je to 1964. godine, posthumno je primljen u fudbalsku kuću slavnih Amerike, a u njegovu čast, slavni Kosmos sa Peleom i ostalim zvezdama odigrao je prijateljski meč sa predstavnicima imigracije Haitija u Americi.

AdmiralBet nudi kvotu 7.20 na pobedu Amerikanaca večeras od 20 sati.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke