Da li je Gana prva mina za Ronalda?

Autor: Milovan Longinov
četvrtak 24.11.2022.
13:40
Izvor: Sportske.net

Hoće li Portugal konačno zaigrati na nivou igrača koje ima?

EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO
EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

Povezane vesti

Malo je nedostajalo da jedini meč ikada, između Portugala i Gane i ne bude odigran. Drama je nastala u taboru Afrikanaca koji su zaratili sa savezom zbog neisplaćenih bonusa, a pre utakmicu su suspendovani Sali Muntari i Kevin Prins Boateng zbog noćnog života u Brazilu.

Meč je ušao u istoriju, naime bilo je čak 35 udaraca na gol, samo četiri su bila u tom pogledu ofanzivnija na SP 2014.

I svi su napustili teren pognute glave.

Portugalu je bila potrebna velika pobeda nakon katastrofe od Nemaca i remija sa "Jenkijima", dobili su 2:1 golom povređenog Ronalda, ali nije bilo dovoljno. S obzirom da su Amerikanci gubili u isto vreme od budućeg svetskog prvaka, na 1:1 su na pola sata do kraja "Crne zvezde" shvatile da pobedom idu dalje. Promašili su par šansi, kako rekosmo Ronaldo je presudio desetak minuta pre kraja, ali bila su im potrebna još tri gola kako bi izbrisali katastrofu od Nemaca koja ih je dovela u izgubljeni položaj pred poslednje kolo.

Nisu uspeli, a razočarani Ronaldo je rekao na kraju gorko da je njegova zemlja, "mala i nema dovoljno igrača da se nosi sa velikanima". Dve godine kasnije Portugal će osvojiti svoju jedinu seniorsku titulu, prvenstvo Evrope u Francuskoj.

Šta se desilo toj generaciji?

Ispraćeni su sa velikim nadama, kao anestetik za veliku finansijsku krizu koja je četiri godine drmala zemlju, ali skepsa sa njima uvek postoji. Naime, Portugal je do sada igrao na sedam prvenstava, prvo je u režiji "Crnog Pantera" Euzebija donelo svetsku slavu i treće mesto, ali se onda 20 godina nisu pojavili nigde. Iako su imali sjajnu generaciju (uostalom tada je Porto postao prvak Evrope, a imali su i sjajno EP u Francuskoj 1984.) u Meksiku su završili u prvom kolu. Čekali su novi vek da ispadnu u Japanu i Koreji 2002. takođe u prvoj rundi, a jedini vredan rezultat je četvrto mesto iz 2006. Na poslednja tri prvenstva, Portugal je ispao u osmini finala 2010. i na prošlom Mundijalu, a kako rekosmo u grupi su ostali i u Brazilu 2014. S obzirom na to kakve su ekipe dovodili na prvenstva, jasno je da su svi Mundijali u prošloj deceniji doživljavani kao neuspeh. I sada imaju mnogo zvučnih imena, ali isti je bio slučaj na prošlim šampionatima. Pomenute 2014. je Ronaldo doživeo posle iscrpljujuće sezone sa Realom povredu pred šampiona. Sada je odmorniji imajući u vidu jesen u Junajtedu, ali i mnogo stariji. Izjavio je da će se odmah povući ako osvoji Mundijal, ali u to niko ozbiljan ne veruje (u osvajanje, ne povlačenje)

Pratićemo pomno ovu grupu jer se naša ukršta sa njima, tu su još Urugvaj i Južna Koreja, po nama su Južnoamerikanci favoriti u prvoj utakmici, ali verujemo da mogu i do prvog mesta u grupi.

Ako nas pitate, mi bismo više voleli Portugal u osmini finala (naravno treba prvo proći grupu), ali bili smo ispred njih u kvalifikacijama, pokazali da smo bolji tim, na momente dominirali u Lisabonu i jasno je da Portugal manje vredi kao tim nego kada gledate invidualni kvalitet fudbalera.

Gana?

“Crne zvezde” niko nije očekivao na Mundijalu?

Naime, ova generacija za raziiku one Asamoe Đana (on je golom Portugalu 2014. postao najbolji afrički strelac na svetskim šampionatima, pretekao legendarnog Rože Milu), 

šokirala Nigeriju u plej-ogu, i to pošto je smenjen povratnik Rajevac nakon lošeg izdanja na Kupu Afrike. Oto Ado je bivši reprezentativac, sećate ga se iz Dortmunda, dobio je poverenje, doduše malo ko je očekivao da će proći Nigeriju, pa nisu imali novo rešenje.

Od tada Gana nije blistala, pogubili su prijateljske mečeve, čak i od Katara, ali su dobili Švajcarce, naše rivale na proveri. Doduše, rekli smo, pripremni mečevi ne znače ništa. Deluju disciplinovanije nego u nekim prošlim vremenima, pojačali su se Partijem i Inaki Vilijamsom, mogu da budu opasni za prepotentne Portugalce. A mogu i da daju gol, što je naš prvi tip za ovu utakmicu...

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke