Horor koji bi promenio svet - Kako je propao napad Al-Kaide na englesku reprezentaciju?

Autor: Lazar Nikolić
nedelja 04.12.2022.
11:00
Izvor: Sportske.net

Mundijal 1998. I utakmica Engleske i Tunisa…

EPA PHOTO /MICHELE LIMINA
EPA PHOTO /MICHELE LIMINA

Povezane vesti

Kada se pomenu mečevi Engleske sa afričkim timovima, naravno da prvo pada na pamet ono legendarno četvrtfinale kada su posle produžetaka uspeli da savladaju "Neukrotive Lavove" iz Kameruna i stignu do polufinala, što je bio najbolji rezultat od jedine titule 1966. i tek je ova generacija polufinalom u Rusiji izjednačila rezultat selekcije koju je vodio Ser Bobi Robson.

Kada se sve sabere, Engleska je sa timovima iz Afrike odigrala sedam mečeva i pobedila tek tri puta. Ostali mečevi su završavani remijima, a zanimljivo da nisu, ako se računaju podsaharski timovi (da ne ubrajamo pomenuti produžetak protiv Kamerunaca) nikada slavili. Dobili su dva puta Tunis i jednom Egipt, a u ovom tekstu prisetićemo se 1998. i pobede nad Tunižanima od 2:0.

Ne zbog onoga što se dešavalo na terenu (Širer i Skols su slomili ekipu sa severa Afrike u prvom meču francuskog Mundijala), već zbog onoga što se nije desilo, a verovatno bi promenilo istoriju koju poznajemo.

Naime, Al-Kaida je planirala da izvrši teroristički napad tog dana na Velodromu, prema zamisli Osame Bin Ladena, samoubica je trebalo da preskoči ogradu utrči na teren i pored Dejvida Simana aktivira eksploziv, u trenutku kada bude dosta igrača u kaznenom prostoru. Ironija je što je Siman branio za Arsenal, klub za koji je vođa Al-Kaide navijao i koji je gledao 1994. na Hajberiju, kada je njegov omiljeni igrač Jan Rajt dao gol.

Eksploziv na Simana je bio samo početak, u gužvi koja bi nastala, drugi napadač je trebalo da baci ručne granate, jednu među engleske navijače, drugu ka engleskoj klupi, kako bi stradao Hodl i verovatno neko od novih momaka, zvezda u usponu, poput Ovena, na klupi su bili Bekam, Rio, MekManaman.

Treći napadač, koji je trebalo da bude redar je trebalo da iz pištolja ustreli Alana Širera koga su teroristi videli kao simbol Engleske. Da su uspeli u nameri, ovo bi bila preteča 11. septembra, ili se taj napad najverovatnije ne bi dogodio, jer bi svet krenuo u obračun sa teroristima.

Al-Kaida je i ovde želela da napravi seriju napada i tako zada strašan udarac u srcu Evrope. Još jedan terorista je kao zaposleni u hotelu u kome su bili smešteni Amerikanci trebalo da se raznese eksplozivom kada tim bude na okupu u hotelskoj sali ili restoranu. Takođe, planirana je otmica aviona koji bi prema zamisli kreatora užasa trebalo da se zabije u nuklearnu elektranu u Poitijeu na severozapadu Francuske.

Čitava ideja nastala je još 1994. a pisma koja su zaplenjena kada se krenulo posle napada na Ameriku i prepiska Osame sa Abu Hamzom jednim od najbližih saradnika, pokazuju da je najveći zločinac našeg vremena poimence nabrojao igrače koje bi trebalo napasti i likvidirati.

U pismu stoji: "Širer, kao vođa tima, selektor, i po mogućstvu mladi igrači koji su najveće zvezde, Oven i Bekam" napisao je u jednom od poslednjih uputstava Osama.

Kada je sve zamišljeno, 15-tak spavača je poslano u Evropu, u saradnji sa alžirskim islamistima, oružje je prokrijumčareno u brodskim kontejnerima. Članovi alžirske ćelije su par godina živeli u Marseju, neki su bili članovi grupa navijača. Cilj je bio da se prijave za volontere-obezbeđenje na utakmicama Mundijala.

Kako je akcija "provaljena"?

Belgijska policija je pratila Farida Meluka specijalistu za izradu lažnih dokumenata. Tri meseca pred prvenstvo napali su njegovu kuću u Briselu, odgovorio je vatrom, ali su ga savladali pomoću suzavca. U "bunkeru" su pronašli oružje, lažna dokumenta, mape i fotografije stadiona, fotografije engleskih i američkih fudbalera. Ništa nije preduzimano, policija je počela da prati ćelije, kako bi sačekala sledeći potez.

Bin-Laden je dao naređenje za napad mesec dana pred prvenstvo, ali je 26. maja, par nedelja pre početka, Policija upala u skrovišta terorista u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Švajcarskoj i Belgiji. Zaverenici su pohapšeni, a napad sprečen. Al-Kaida se okrenula operacijama u Africi, dva meseca posle, krajem leta, bombaški napadi u Keniji i Tanzaniji su odneli živote 224 ljudi...

AdmiralBet nudi sjajnu kvotu 2.45 da će Engleska i Senegal dati makar po gol u osmini finala Mundijala.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Tipico.Tipico
Sunday, 04.12.2022
17:01

Novinar zašto pišete ovakve teme koje nisu SPORT. Ako ste sportke vesti onda se bavite sportom! Nemojte o politici, terorizmu, oružiju i svim tim stvarima koje nisu SPORT. Pročitao sam vaš tekst i odmah obrisao vašu aplikaciji. Razočarali ste sa tom objavom. Znam da mi nećete objaviti komentar!!! I MOLIM vas nemojte više o Politici, Terorizmu, ubistvima, oružiju.!!! HVALA.