Jubilarni golovi na Mundijalima - Ko je postigao prvi, a ko poslednji, 2548?

Autor: Lazar Nikolić
nedelja 20.11.2022.
13:22
Izvor: Sportske.net

Ovo su "specijalni" mundijalski golovi.

EPA/ANDREJ CUKIC
EPA/ANDREJ CUKIC

Povezane vesti

Novo, 22. po redu Svetsko prvenstvo počinje danas u Kataru. 

Domaćin će od 17 sati odmeriti snage sa selekcijom Ekvadora u prvom kolu grupe A, a svi jedva čekamo da se "bubamara" konačno zakotrlja "pustinjom".

Ono što svi najviše volimo jesu golovi, na Mundijalima oni imaju posebnu težinu i draž, a u ovom tekstu prisetićemo se nekoliko "vanvremenskih".

Prvi gol na Svetskim prvenstvima postignut je 13. jula 1930. godine, na prvom Mundijalu u Urugvaju. Postigao ga je Francuz Lusijan Loran iz voleja u blizini peterca na utakmici protiv Meksika na asistenciju Ernesta Libertata. 

"Kada sam postigao gol, koji je bio prvi na turniru i moj prvi za Francusku, čestitali smo jedni drugima, ali nismo skakali jedni preko drugih, kao što se to danas radi“, objasnio je Loran na svečanoj večeri koju su organizovali organizatori 1990. Svetsko prvenstvo u fudbalu u Italiji.

Stoti gol na Mundijalima viđen je već na narednom Svetskom prvenstvu u Italiji, a postigao ga je fudbaler "azura" Anđelo Skjavio koji je bio i jedan od najznačajnih aktera na putu Italijana do osvajanja titule. 

Broj mundijalskih golova postao je trocifren u 64. minutu utakmice grupne faze Italija - Sjedinjene Američke Države kada je Skjavio kompletirao svoj het-trik protiv nemoćnih Amerikanaca.

Na 500. gol čekali smo sve do Mundijala u Švedskoj 1958 godine i Škota Roberta Kolinsa. Škotska je u meču grupne faze izgubila od Paragvaja sa 3:2, a Kolins na kraju samo ublažio poraz svog tima, ali zato sebi doneo "besmrtnost".

Hiljaditi pogodak na Mundijalima bio je delo Holnađanina Roba Rensenbrinka na Svetskom prvenstvu u Argentini 1978. godine.

Holanđani su na tom šampionatu stigli do finala, gde su poraženi od domaćina, a napadač Rensenbrink bio drugi strelac turnira sa pet golova. Jedan od njih postigao je u grupnoj fazi protiv Škotske, taj je bio jubilarni, 1000. na Mundijalima, ali nedovoljan da se izbegne poraz od 3:2.


Novi "jubilarac" bio je čuveni Argentinac Klaudio Kaniđa koji je na Mundijalu 1994. godine u Sjedinjenim Američkim Državama postigao 1500. gol na Svetskim prvenstvima.

Argentinci su u meču grupne faze gubili od Nigerije sa 1:0 već posle osam minuta, ali su preokrenuli i stigli do pobede sa dva gola Kaniđe, a prvi je bio istorijski.


Na 2000. mundijalski gol čekalo se sve do novog mileniju. Te, 2006. godine na Mundijalu u Nemačkoj postigao ga je Šveđanin Markus Albak.

Albak je ovaj gol postigao na utakmici protiv Engleske u grupnoj fazi i njime izjednačio na 1:1, pre toga je Džo Kol fenomenalnim pogotkom doneo vođstvo Englezima, a meć je završen rezultatom 2:2.

Na prošlom šampionatu sveta u Rusiji na red je došao i 2500. mundijalski pogodak u režiji Tunišanina Fahredina Ben Jusefa. 

Jusef je bio strelac izjednačujućeg pogotka protiv Paname u poslednjem meču grupne faze. Do kraja su Tunišani uspeli da preokrenu, slave sa 2:1 i upišu drugu pobedu na Mundijalima ikada.


Poslednji, 2548. gol na Mundijalima postigao je Hrvat Mario Mandžukić u finalu prošlog Svetskog prvenstva. Njegov pogodak nije mnogo promenio u finalnom orkšaju, Francuska je slavila sa 4:2, a Mandžukić iskoristio ogromnu grešku kapitena šampiona sveta Uga Ljorisa i ispsao finalni čin hrvatske bajke u Rusiji.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke