Kraj "zlatne" generacije - Belgiji se ovo nije desilo u 21. veku!

Autor: Lazar Nikolić
četvrtak 01.12.2022.
20:00
Izvor: Sportske.net

To bi bilo to.

EFE/MOAHAMED MESSARA
EFE/MOAHAMED MESSARA

Povezane vesti

Reprezentacija Belgije odigrala je neršeno, 0:0, protiv Hrvatske u poslednjem kolu grupe F Mundijala.

Ovaj remi bio je nedvoljan "crvenim đavolima" da se plasiraju u nokaut fazu Svetskog prvenstva. Tako je propala, verovatno poslednja šansa "zlatne" generacije belgijskog fudbala da dođe do trofeja.

Da stvari budu još gore po Belgijance, njihov državni tim po prvi put je neko veliko takmičenje završio već u grupnoj fazi u ovom veku.

Belgija je učestvovala na Mundijalu 2002. godine, gde je ispala u osmini finala. Od tada ih nije bilo na velikim takmičenjima sve do 2014. godine kada je po prvi put na globalnu scenu izašla u njihovim medijima nazvana "zlatna" genracija predvođena Kurtoom, De Brujneom, Azarom i Lukakuom i završila takmičenje u Brazilu u četvrtfinalu.

Belgijanci su se 2016. vratili na EURO posle 16 godine i ponovo stali u četvrtfinalu. Ova generacija predvođena sada većbivšim selektorom Robertom Martinezom dostigla je zenit na Mundijalu u Rusiji 2018, ali se tada na putu ka zlatnoj "Boginji" isprečila Francuska u polufinalu, a Belgija morala da se zadovolji bronzom.

Na Evropskom prvenstvu prošle godine Belgijanci nisu mogli dalje do četvrtfinala, a sada je ova generacija neslavno otišla u istoriju, ispadanjem već u grupnoj fazi Mundijala.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke