Mundijali pišu najlepše romane, a heroj ovog je - Andris Nopert, čovek koga su molili da ostavi fudbal!

Autor: Milovan Longinov
ponedeljak 21.11.2022.
22:50
Izvor: Sportske.net

Neverovatan put i dan za pamćenje.

EPA-EFE/Mohamed Messara
EPA-EFE/Mohamed Messara

Povezane vesti

Svetska prvenstva u fudbalu uvek nam donesu neke nove heroje i čudesne fudbalske priče koje nas podsete zašto toliko volimo ovu igru.

Jedna od takvih neverovatnih priča jeste i životni put i karijera holandskog golmana - Andrisa Noperta. 

Golman Herenvena danas je u svojoj 28. godini dočekao da debituje za nacionalni tim Holandije i to baš na otvaranju Mundijala u Kataru. 

Ono što je posebno zanimljivo jeste podatak da je on iako je za golmane relativno mlad, čak u dva navrata ostajao bez kluba! 

On je prošao sve mkađe kategorije Herenvena, ali kada je trebalo da uđe u prvi tim, nije dobio ugovor pa je kao slobodan prešao u NAC Bredu. Tamo se zadržao četiri godine, ali je sve vreme bio rezervni golman, imao je mnogo problema sa povredama, da bi potom ponovo kao slobodan, po isteku ugovora, potpisao za italijansku Fođu. 

Tamo je tek doživeo udarac. Nije uspeo da se izbori za mesto prvog golmana ni u timu koji je ispao u Seriju C, treći rang italijanskog fudbala! 

Posle neslavne epizode u Italiji, vratio se u domovinu, ali su povrede nastavile da ga sputavaju. Ostao je bez kluba, a onda je Dordreht odlučio da mu ponudi saradnju leta 2019. godine. Ipak, zbog povrede kolena lekarski tim ga je savetovao da završi karijeru, Nopert nije odustajao, ali jeste Dordreht od njega. Ponovo je ostao bez kluba i tako je bilo od jula 2020. do januara 2021. 

Prema dostupnim informacijama, njegova porodica ga je takođe "molila" da prekine mučenje, jer je išao iz povrede u povredu. Ali, on nije odustao i tada je potpisao za GO Ahed Iglse. Uspeo je da se vrati u kakvu takvu formu, pa ga je njegov matični Herenven vratio proteklog leta i to ponovo kao slobodnog agenta, po isteku ugovora!

Luj van Gal je očigledno nešto nanjušio i pomislio da je pravi trenutak baš za njega. Jaspera Silesena je precrtao, Nopert je upao na spisak na zaprepašćenje mnogih, a još veći šok je usledio danas, kada je Van Gal odlučio da baš on bude i starter na otvaranju Mundijala. 

"Da li osećam pritisak zbog izbora golmana? Nisam ga osetio ni kada sam Edvina van der Sara stavio na gol Ajaksa sa 19 godina", u svom stilu je odbrusio Van Gal.

Epilog?

Nopert je danas imao tri fantastične odbrane, doduše, nisu to bili ziceri, ali jesu opasni udarci Senegalaca i to kada se utakmica "lomila". 

Nakon utakmice, Nopert je znao kako da se zahvali i prokomentariše ovaj istorijski trenutak.

"Moj debi na Mundijalu? To je tako poseban dan. Mislim da postoji samo jedan trener na svetu koji je tako nešto smeo da učini mogućim", rekao je Nopert i nastavio:

"U Holandiji se svi podsmehuju da nemamo kvalitetne golmane u reprezentaciji, ali morate dati šansu mlađima da se dokažu. Sreća da postoji čovek koji je hrabar u donošenju odluka. Nekada nije važno da li je logično ili ne, već da pratiš svoj osećaj i budeš spreman da staneš iza svoje odluke", istakao je on. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke