Priča o “danskom dinamitu”!

Autor: Milovan Longinov
subota 26.11.2022.
09:25
Izvor: Sportske.net

Jedan od timova koji su svi voleli…

Povezane vesti

O njima su pisanje knjige, snimane serije, bio je to jedan od najatraktivnijih timova koje su videle osamdesete. Jugoslaviji su 1984. spakovali pet komada, nikada nisu osvojili ništa, ali su svi pričali o njima.

Deo te ekipe je doživeo i da osvoji titulu prvaka Evrope 1992. ali to ipak nije isti tim. Zanimljivo baš te godine danski fudbal je postao profesionalan. Drugim rečima, velika generacija iz osamdesetih je stasala na amaterskim osnovana. Ali, bili su toliko dobri da su odmah bivali meta velikih klubova, jednom je Mihael Laudrup, duhovni vođa te generacije rekao da je Danska "evropski odgovor" na Brazil.

Sep Pjontek, nemački trener bio je selektor, stvorio je nestvarnu kombinaciju velikih radnika kakvi su bili Sivebek, kapiten Olsen, Molbi, Lerbi i majstora poput Laudrupa, brbljivo Prebena Elkjera, veterana Simonsena i Franka Arnesena. Ta Danska je valjda jedini tim koji se osamdesetih u Evropi približio standardu Krojfove Holandije iz prethodne decenije.

Nazvani su "Danskim Dinamitom" po pesmi navijača "Oni su crveni, oni su beli, oni su danski dinamit".

I jesu rasturali sve pred sobom, brzi, tehnički sjajno obučeni, delovali su razuzdano van terena, okoreli pušači, ispijali su litre piva, ali i igrali fantastičan fudbal. Mogli su da pobede svakoga, ali i da razočaraju kada svi očekuju poslednji korak. Mediji u Danskoj su to prikazivali kao tradicionalnu opuštenost naroda koji baš ništa ne mora.

Nije bilo ni sreće. Šta bi se desilo da Alan Simonsen nije polomio nogu u prvom meču na EURO 1984. protiv Francuza? Prošli su grupi, ali je onda Elkjer u polufibalu dva puta pogodio stativu protiv Španaca, a zatim i na penal-lutriji promašio, pa je znatno lošija "Crvena furija" otišla u finale.

U Meksiku 1986. bili su u grupi smrti.

Sastav da se smrzneš, Zapadna Nemačka, Škotska sa Fergijem na klupi i Urugvaj, u tom trenutku šampion Južne Amerike, sa Frančeskolijem, Da Silvom, Gutijerezom, Alzamendijem, neki od njih su bili osnova velike River Plate tog vremena.

Danska je savladala Škotsku, Elkjer je odlučio, a onda su spakovali šest komada Urugvaju i prošli dalje. A onda je Pjontek, po mnogima izvršio samoubistvo. Umesto da odmori tim, izveo je prvi sastav protiv Nemaca, dobili su sa 2:0 i kao ubedljivo prvi otišli dalje. 

I onda raspad. Prvo nije bilo Arnesena, dobio je crveni karton protiv Nemaca. Iako su golom Elkjera poveli protiv Španije, usledilo je nverovatan preokret i jedna od najtežih noći u istoriji danskog fudbala. Jesper Olsen najintiligentniji igrač tima je napravio glupost karijere, driblingom izbacio Salinasa, a onda odigrao pas ka golmanu Hogu, samo umesto Danca, tamo je bio "Lešinar" Butragenjo. Ubacio je loptu u praznu mrežu i priča je bila završena. Jer, Danci su promašili dve šanse u drugom poluvremenu, primili gol u 56. minutu i onda promenili taktiku u nešto što je ličilo na 3-1-6. Španija ih je uništila na kontru, četiri gola je dao "El Buitre", čak se i "Mesar iz Bilbaoa" Goikoečea upisao u strelce. Nikada više Danska nije imala tako dobar tim, čak ni 1992. kada su postali prvaci Evrope, to je aksiom u ovoj zemlji. Od danskog "dinamita" nije bilo boljeg. Kraj je bio 1988. kada su u grupi sa Nemačkom, Italijom i Španijom zauzeli poslednje mesto. Načeli su ih, pogađate Španci, pobedom od 3:2 u Dizeldorfu (Butragenjo im je opet dao gol). Posle toga je otišao Pjontek, nasledio ga Meler-Nilsen, nisu otišli ni na Mundijal u Italiji, ni na EP u Švedskoj, tačnije nisu izborili plasman, ali su ih sankcije Jugoslaviji odvele na prvenstvo i na kraju do titule, najvećeg uspeha u istoriji.

Ali to je nek druga priča…

AdmiralBet nudi odličnu kvotu na tip GG, čak 2,12, vredi probati.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke