Partizan - Kad epruveta eksplodira u lice...

Autor: Boris Jovanović
petak 11.12.2015.
00:07
Izvor: Sportske.net

Partizanu su klecala kolena kada je bilo stvarno važno. Šta je razlika između smelih i hrabrih? Zbog čega se srpski šampion ogrnuo provincijskim kaputom? I kakve veze sa tim ima Homer Simpson?

BETA/BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/EV
BETA/BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/EV

Povezane vesti

Jednom je Homer Simpson svojoj deci objasnio suštinu neuspeha.

"Probali ste i slavno propali, naravoučenije je da ne treba da pokušavate".

Prevedeno u Partizanov slom, eksperimenti ovakvog tipa su predodređeni da završe u suzama. Kada skačete iz voza u pokretu što Partizan čini par puta nedeljno, jedino u crtanom filmu ste sposobni da ustanete, otresete prašinu i nastavite dalje.

Ovaj ogled se otrgao kontroli. Sve tokom  sezone je bila improvizacija, treneri koji se uče, haotični tim koji pleše pet minuta kao Nurejev pa onda pola sata gazi partnera po nogama.

I završilo se kako smeli obično završavaju, u suzama. Pričao sam već o antičkim razlikama hrabrog i smelog, ovaj prvi zna put, drugi je poput guske u magli, gubitnik koji se nada da će mu se posrećiti kad stane kuglica.

To sa srećom, dragi moji, nema veze, sreća je posao kao i svaki drugi. Partizan je večeras ušao upravo da proba, da napipava u mraku, bez ikakvog plana i sa klecavim kolenima. Nedostatak samopouzdanja i odsustvo vere u sopstvene mogućnosti su blizanci, večeras smo dobili definiciju u slici u Humskoj.

Odlučili su da ne budu odlučni, nisu imali hrabrosti da priznaju da su uplašeni.

brasanac

Ono od čega su zadrhtali jeste pritisak, u Augsburgu je bilo lako. Stariji će se setiti sa gorčinom, nedostatak očekivanja je od svih onih reprezentacija država u kojima smo živeli načinio šampionima nebitnih mečeva.

Kada je bilo važno, kada te pritisne ono što drugi vide u tebi, problem je što ti ne vidiš to isto. Predaš se da bi ubedio okolinu da te je precenila...

Partizan nije verovao sebi, obukao je kaput provincijalca kome gori u stomaku kada vidi Konjarnik (ne pitajte odakle znam), propao je pokušavajući da se sakrije od mogućnosti da napravi nešto ozbiljno.

Uz to, posmatrao je Evropu kao alibi, gunj kojim će se ogrnuti na onoj prvenstvenoj hladnoći, koja čisto da napomenem za ove što seire, ne znači ništa. I one Partizanove titule, bez potvrde u Evropi, su bile bljutavo instant zadovoljstvo, oni sa jeftinijim ulaznicama to saznaju obično na avgustovskoj vrućini.

Ne biva. Nije moralo ovako surovo, ali bilo je zapisano, srpskom fudbalu kao saliven pristaje epitaf "Mnogo hteo, mnogo započeo..."

Nevolja što se na novi eksperiment mora čekati, a vremena ponestaje.

Ne propustite

Komentari

11 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
ahab
Friday, 11.12.2015
23:19

Ne razumem poentu teksta, osim prenaglašene poetike i upotrebe do sulude 3 metafore po rečenici. Jedina poruka teksta je - Partizan je pogubljen. To može sa mnogo manje drame i mnogo više analize problema, odgovornosti, uspeha i neuspeha, predloga za dalje. Od ovih floskula nema ništa...

avatar
BorisJ
Sunday, 13.12.2015
12:47

Čim ne razumete, nije tekst za vas. Nemojte gubiti vreme, dragoceno je.

avatar
neme
Monday, 14.12.2015
19:12

Evo ti bez poetike kada ti je B.Obradovic potparolka,Vazura glavni,Ruzic odgovorni,Vucela nadlezni,Sneza Borjan direktorka,Ilijev sportski,a Stefan kapitenski stoji na centru sa trakom na ruci onda onaj odozgo gleda i kaze Dzigi ova tvoja ide na precku dalje neces moci ja vam nedam.

avatar
Choi
Friday, 11.12.2015
23:08

Da li je neko zaista procitao ovaj uzasan tekst?!

avatar
BorisJ
Sunday, 13.12.2015
12:48
avatar
Dropkick Murphys
Friday, 11.12.2015
20:53

Borise,voleo bih da vise(cesce) pisete............Pozdrav.......

avatar
BorisJ
Sunday, 13.12.2015
12:48

Hvala, proredio sam, ne stižem.

avatar
Stefan Lazović
Friday, 11.12.2015
11:27

13.12. Rad - Partizan

avatar
Zoran Vukic
Friday, 11.12.2015
01:57

Drulovicev veliki zalogaj gde je izgubio sve prekid ocajan u svom kazneno prstru i u napadu lose ubacuju loptu u sesnes bez cilja slabo se sut4a van sesnest upsteno

avatar
BenkovackiManitas31*
Friday, 11.12.2015
01:27

Partizan je katastrofalan kao i stanje u nasem fudbalu. Nazalost, nece ni Zvezda dalje u Evropi.

avatar
Friday, 11.12.2015
01:24

Je li iko pred početak takmičenja očekivao da će poslednji meč odlučivati o prolasku Partizana? Mislim da su napravili uspjeh. Mogli su da prođu ali nisu..