Prosinečki - Limeni doboš

Autor: Boris Jovanović
petak 23.01.2015.
13:18
Izvor: Sportske.net

Robi je bio tiket na kome čekate da FK Zadrugar pobedi Real Madrid i promeni vam život. Zvezda nije naučila baš ništa...

crvenazvezdafk.com
crvenazvezdafk.com

Povezane vesti

Robi bolje vidi, kad se odmakneš izgubiš imunitet na neprijatne mirise. Kada ti smrad postane svakodnevica više ga i ne osećaš, to se zove pristajanje na ovaj jad. 

Pisao sam svojevremeno, terali su ga da skuplja zrnca bolje prošlosti po pepelu, potrajalo je dok na zgarištima fudbala u Srbiji nije ostalo ništa.

Prosinečki je bio tiket za nadu Zvezdinih navijača, zasnovan na premisi da će FK Zadrugar savladati Barselonu i nagraditi tvoju veru u to da se čuda dešavaju.

Kada se pokupio, u onom rancu na njegovim leđima bilo je i razočaranje i olakšanje. Ostavio je doduše mit o tome da se jednog dana revolucija siromašnih neće nahraniti svojom decom.

Iskreno, nije Prosinečki idol onih ošišanih, njima nije do igre, brinu o sopstvenoj predstavi. Kada je šetao kroz Beograd u "Udarnik" čarapama, to nije bio njihov grad. Pripadao je ozbiljnom fudbalskom svetu.

Napisao sam mu kao pohvalu pri odlasku, trajao je duže od kineskog kišobrana braneći neodbranjivo, suludu ideju da je za Zvezdu (i Partizan) jedino bitno da u selu budu prvi. Da u lokalnoj kafani preslišavaju ostale u dominama. I on je pumpao očekivanja steroidima, prenebregnuvši da je za ljubav potrebno troje.

Ono što je srpskim novinarima u Turskoj rekao Prosinečki je upravo suština, potrošili su ga na pleh muziku, razmenili su legendu za lažnu srebrninu, limariju koja ne služi ničemu. Ti klupski muzeji zaudaraju na prezir, u njima oni pravi pehari gledaju ove skorojeviće sa visine.

Ne tuži "Veliki Žuti" Zvezdu, već lažnu predstavu o veličini i pritvornu želju da nostalgijom izazoveš emociju i gurneš posledice lošeg činjenja.

Kao, "Zaudara, ali pogledaj onu šustiklu ispletenu bakinom ljubavlju, eto to su bolja vremena. Malo ćemo je izbeliti, lepo ide uz novi TV na kredit".

Nije ni pitanje kakav je Robi trener. Bolji od onih koje je pokušavao da nauči. I oni su ostali gladni, i hleba i znanja.

Samo, interesantno je da se klub nije odmakao od tog totema nade koji je ostao iza Prosinečkog. Izgleda da nema veze sa personalnim rešenjima, i dalje je "titula" u prvom planu.

Zvezda i Partizan u ovoj deceniji posluju tako što limeni doboš plaćaju novcem koji nemaju.

Posle se čude što on proizvodi muk.

Ne propustite

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Friday, 23.01.2015
14:38

Taj fk zadrugar mora da je mnogo dobar, cim boris ocekuje da pobedi i barsu i real i jos se kladio na njih :)nA sad bez sale, tuzno je sto zvezda (pa moze se reci i partizan) nista nikada nije (niti ce) naucila iz svojih prethodnih gresaka. I polako postaje mucno gledati, nekada veliki klub, kako se muci i polako odumire. Da ovo nije srbija, vec neka nemacka, svajcarska, austrija, engleska... ovaj klub bi vec odavno bio ili potpuno ugasen ili eventualno proglasen bankrot, pa opet sve ispocetka. Ali ono sto je najtuznije je to da, makar se meni tako cini, svi funkcioneri koji dolaze u zvezdu, ne dolaze da je ozive i pomognu joj u oporavku, vec da bi dokazali svoj uticaj i potvrdili svoju moc u ovom drustvu i/ili ukrali jos ono malo sto u zvezdi moze da se ukrade. A u tome ne prezaju ni od cega, pa gaze preko svih, olako trose legende, cija imena bi oni i njima slicni morali da izgovaraju uz prethodno ustajanje i stav mirno, i povrh svega se izuzetno bahato ponasaju. nTako da borise, izuzetno se retko slazem sa tvojim misljenjem, ali moram ti priznati da si ovde potpuno u pravu.