Srbija - Fudbal loših đaka

Autor: Boris Jovanović
subota 11.10.2014.
21:20
Izvor: Sportske.net

Srbi spadaju u one fudbalske nacije koje veruju da će vremenom zid popustiti ako ga udaraju glavom. Dik Advokat nije krivac što smo terali pristojnu mašinu po džombama i što smo na Kavkaz otišli kao loši đaci, zaboravivši i ono što smo znali...

Beta/BranislavBožić/Ev
Beta/BranislavBožić/Ev

Povezane vesti

Fudbalska reprezentacija Srbije podseća na optuženog koji će u trenutku kada mu izreknu kaznu, povikati, "Kriv je advokat!"

Na nesreću drugari, ovog uvoznog selektora koji zastupa interese nas osumnjičenih teško ćete okriviti za sopstvenu nesavršenost. Doduše, uvek možete, kao nesretni Englezi, da tvrdite da je Kapelo pobeđivao slučajno, a da je jedino radeći sa njihovim sitim zvezdama pokazao pravo lice, ali to je prilično budalast argument.

Dik Advokat sigurno nije zaturio trenersku vrlinu u poslednjih nekoliko meseci, ali potrebno mu je vreme da tim koji podseća na hordu, dovede u red. Sve loptačke reprezentacije na ovom Balkanu su pačija škola, sporo pamte, brzo zaboravljaju.

Uvek su odlučni u neodlučnosti, smeli u nemanju plana, odsutni kada treba negde postojati. Platon je takve krstio rečju koju neću upotrebiti na ovim stranicama, bojim se da neće razumeti, ali jasno je da smo se vrlo brzo vratili na početak.

Nemojte biti na kraj srca, objasnio sam vam već da ćemo dirigenta kakav je Siniša Mihajlović svećom tražiti. Jer, on je sličan nama samima, vođa čopora koji ima najveće zube, sujetni kapetan posade koja gotovo uvek o sebi misli da je bolja nego što jeste. Takvu družinu je naučio da kliza po palubi, mi smo baš sedeli na zadnjici u prošlim kvalifikacijama, ali smo pred kraj delovali kao pristojan fudbalski tim.

Čak je i Mihajlović osetivši da bi mogao da napravi veliki rezultat progutao ego i vratio Matića. Što se Ljajića tiče, da mu je stvarno bio potreban, nemojte biti naivni, njegove pevačke sposobnosti bi bile zanemarene.

Otišao je i ostavio nam više od krntije, sad što smo šest meseci terali pristojnu mašinu po džombama, rasklimali sedišta, pogađali se oko selektora kao oko krompira za tezgom, to je već usud. Ili bolje rečeno talenat da upropastiš sve čega se dotakneš. Onaj frigijski kraj,  Mida je pretvarao u zlato sve čega se dotakne, fudbalski Srbi su antipod, osušili bismo tropsku prašumu tvrdoglavošću i neznanjem.

Umesto da sa definisanim stvarima dočekamo kvalifikacije, mi krpimo odbranu kao rasparene čarape, nosimo u kavkaske nedođije svesku sa otvorenim pitanjima, uigravamo ekipu kada treba čupati bodove.

Na sreću, Platini je napravio sistem u kojima i prosečni mogu da diplomiraju, ovo ionako nije zemlja odličnih đaka, neće nam teško pasti da se plasiramo, odemo u Francusku i budemo dekor. Mi ne verujemo da možemo više, niti smo spremni da se odreknemo bilo čega kako bi zgrabili šansu da na duže vreme budemo pristojni.

Sad treba pobediti Albaniju, uz prisustvo svih onih sa jeftinim ulaznicama što će doći da mrze, jer su naši orlovi beli, a njihovi crni. Sa njima će biti još teže, ali računam da imamo toliko klase da pobedimo i te loše đake što promašuju poentu.

Makar to, ako već pristajemo da zauvek ostanemo fudbalski "dvojkaši".

Ne propustite