Srbija - Hoćemo li skinuti crninu?

Autor: Boris Jovanović
ponedeljak 25.06.2018.
20:22
Izvor: Sportske.net

Narikače teško da će prepasti Nejmara. Kako se ponašamo, Rusi će nas zamoliti da napustimo kuću neupokojenih duša jer je Mundijal završio. Nije li vreme, da, pošto smo opet oterali dostojanstvo kao gubavu lutalicu, mislimo o onome što dolazi?

EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Povezane vesti

Dobro je da se fudbalu ne daje četrdeset dana, inače bi se Mundijal završio, Rusi rasklonili kulise i vratili se odbrojavanju do sezone hokeja, a mi bismo još upokojavali dušu raba Gospodnjeg, nepravedno pogubljenog srpskog fudbala.

Javnost nije, igrači, nadam se jesu, skinula crninu sa onog Džakinog i Šaćirijevog orla što nam je zaklonio brazilsku Auriverde, zvezdano nebo na kome bi, makar deklarativno trebalo da vladaju red i progres.

Ljudi, možda će vam zazvučati čudno, ali nismo ispali sa Mundijala, makar nam šansa bila tanka kao procena Feliksa Briha kad srpski strip junak Dikan, odnosno Mitar (u modernoj verziji) baci dvojicu rivala na zemlju oštrim pogledom.

Nismo, dakako, propustili šansu da se jednačimo u bedi, baš ono što sam preklinjao da ne činimo, jer, setite se, ma šta Džaka i Šaćiri urade, uvek imaš izbor, da ne ispiješ bočicu tog otrova koji su ti velikodušno, zemljački ponudili.

djerdan saciri

Mnogi su pisali, lupetali, pravdali i osuđivali, što reče naš panonski, pesnik najveći, važno vrteli prstima dok ih kupuju za špricer i kavurmu, to se valjda radi kad hoćeš da se dopadneš masi koja traži krivca.

Nemojte biti licemerni, da je Srbija pobedila i da je Džaka postigao gol i uradio ono što je prethodno dogovorio sa Šaćirijem (to sada znamo, i to i Švajcarci znaju), reakcije, osim onih džepova društva i margine po kojoj šetaju likovi ponosni na lik ratnog zločinca na grudima ne bi bilo. Makar ne ovakve, da se jedino razgovara o posledici, umesto uzroka poraza.

Jer, vidite, nije dao crni orao gol, razbili su nas Šaćiri i Džaka, potpomognuti Valonom Behramijem koji se mudro ne upušta u igru "moja je mržnja ispravnija od tvoje". Tačnije drži se dogovora sklopljenog u "Nati" svlačionici pre nekoliko godina kako bi reprezentacija otresla sa ramena perut plaćenika nesposobnih da uz novac prihvate i vrednosti društva koje im je pružilo šansu.

Srbija

Švajcarci to nisu uspeli, da integrišu gladnih među zadovoljne i site, nismo ni mi, pa je malo nezgodno deliti im lekcije, svedoci smo da tribine kada igra reprezentacija najčešće razliju kolektivnu frustraciju u kojoj živimo. Opet, to sa našim igračima nema nikakve veze i to je jedna od retkih stvari na koju bismo mogli da budemo ponosni, iako to nije bio slučaj uvek u prošlosti. Mitrović nikoga nije provocirao na terenu posle gola, niti se dogovarao sa cimerom da natura stvari na krvave noseve rivala, ako se stvari završe povoljno po njegov tim.

Nama je dostojanstvo isparilo preko noći, jer sutradan je bolelo više, ne Krstajića, već sve nas, pa je selektor pomešao pravo i pravdu, sudiju i ratne zločince. Najporaznije je da je to lik koji personalizuje odsustvo niskih strasti kada je isti jezik i različita vera u pitanju, pokazao je to kroz karijeri. Na kraju krajeva, ima i materijalni dokaz na stadionu u Bijeljini.

Ali, njemu to možemo da oprostimo jer ga je verovatno najviše pojela noć u kojoj se premotava poraz i atmosfera u kojoj ti je nešto oduzeto, u kojoj ti je iscurilo iz ruku i peče te krivica.

Srbija


Nama samima da se opravdamo je nemoguće, kad na dron odgovoriš stolicom po leđima, kada se uvlačiš huljama koje žive za ovakve trenutke, i tvoj orao je taman i on zaklanja tužnu spoznamju da Brazil uvek dođe pre nego što se nadaš.

Danas je ponedeljak i mi i dalje tumaramo među grobovima poraza, lelek baba se čuje do Moskve. A nije da će to uplašiti Nejmara, delotvornije bi bilo da ga Sosidž lansira ka onim zvezdama sa brazilske zastave u trećem minutu. Možda bismo, ma koliko nemoguće zvučalo, mogli da pobedimo inferiornost, tu sluzavu kućicu u koju se zavučemo kada ugledamo opasnost, bodlju, oštrije zube. Na žalost, na svetu postoji baš dosta sredstava za suzbijanje ničim izazvanog kurčenja i nekako se ti preparati prečesto testiraju na Srbiji.

Srbija

Imamo 90 minuta kojih moramo da budemo dostojni, i to nema veze sa rezultatom, već sa karakterom. Moramo da uverimo sebe prvo, a onda i Brazilce, da smo bolji nego što jesmo.

I onda ćemo imati neku tanušnu šansu. Pokušajte makar, već ste u lagodnoj poziciji, dali ste sve i niko vam ništa neće zameriti.

Kako god završi, izborili ste veliku stvar, niko vas se, za razliku od nekih drugih generacija, neće stideti, uverili ste nas da vam je stalo dole na terenu, koliko i nama.

Bolju polaznu tačku ne možete da imate...

Ne propustite

Komentari

12 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
zauvek tvoj
Wednesday, 27.06.2018
16:27

ISTORIJA JE I sorensen 1982(PENAL ZA SPANIJU METAR VAN 16),ISTORIJA JE I larionda 2010(NEDOSUDJEN CIST PENAL PROTIV AUSTRALIJE),ISTORIJA JE I brih PRE 5 DANA(SVI ZNAMO ZASTO)ISTORIJA SE PISE I DANAS,11 PRIPADNIKA DIVLJEG PLEMENA SA BALKANA(KAKO NAS SVET VIDI)ISTRCACE DANAS PRED STRASNI BRAZIL,BOZE MOLIM TE DOKAZI DA SU CUDA MOGUCA

avatar
Ser Keba
Tuesday, 26.06.2018
11:00

Svaka čast za tekst, bravo! "Na žalost, na svetu postoji baš dosta sredstava za suzbijanje ničim izazvanog kurčenja i nekako se ti preparati prečesto testiraju na Srbiji", posebno sam oduševljen ovom rečenicom...

avatar
prike
Tuesday, 26.06.2018
09:20

p.s. Sto bi reko Balerina: "Sta me briga, ajmo u grad. Sutra ionako idemo kuci." Ili mozda...

avatar
prike
Tuesday, 26.06.2018
09:16

Ako ce nam biti lakse, mozemo na celu stvar da gledamo i ovako: Dosli smo na Svetksko prvenstvo, odigrali dve tekme, jednu dobili, drugu izgubili. U sesnestini finala igramo s Brazilom. Sta da radimo, pao nam se Brazil, on u vrhu pristiglih mi na dnu. Zato Brazil. Ako pobedimo, u osmini nas ceka...

avatar
magister
Monday, 25.06.2018
23:52

Priprema za novu utakmicu uopšte nije upitna. Naravno da to rade i fudbaleri i stručni štab. Stigle su i kazne, oštrije za nas, a meni ni to, zaista, nije problem. Problem je ipak, a to nema veze sa pripremom za utakmicu, što se FIFA uopšte ne bavi regularnošću, zbog koje je valjda uvela VAR i što nema nikakvog komentara u vezi sa situacijom oko faula nad Mitrovićem, a to je najočigledniji faul u šesnaestercu dosad na prvenstvu, a em nije suđen, em sudije koje gledaju snimak (VAR sudije), nisu tražile da se snimak pogleda. Pa zašto bi to trebalo prećutati?

avatar
nenadnenad1234
Monday, 25.06.2018
23:32

Skupiti m**a i uci u legendu, jer nemamo u sredu sta da izgubimo, posto svi znamo da su tekstovi u novinama vec pripremljeni. Kao sto kaze Rajko u Montevideo: "Kad je taj Brazil igrao fudbal?" :)

avatar
Patrick Bateman
Monday, 25.06.2018
22:44

Tekst je realan samo koliko god mi Srbi voleli fudbal, takvi smo kakvi smo (prosecni). Nikako da shvatimo da je ovo samo sport i kao sto smo u kosarci uvek bili u najmanju ruku veoma dobri tako smo ovde prosecni. I to treba prihvatiti. A i sta ce prosecan Srbin imati od toga ako prodjemo u sledecu rundu osim zadovoljstva koje ce trajati par dana...Manite se ljudi nerviranja oko fudbala, imamo vaznijih stvari oko kojih treba da brinemo.

avatar
neme
Monday, 25.06.2018
22:07

Svet voli pobednike ali medu nama ih nema mi smo vazali a ne revolucionari najbolje se ponasamo kada nas skroz prislone u zid pa nemas kud a dotle jos nismo dosli.

avatar
Dragan Jelena
Monday, 25.06.2018
22:02

Polako pocnite da se pakujete da krenete put Srbije....

avatar
sef9
Monday, 25.06.2018
21:26

mi smo sami sebe pobedili protiv svajcarske to jest protiv albanije das go i povuces se , posle 75 minuta nemas vise snage a krsta dve izmene i to jedna pred kraj utakmice a protiv brazila hmm bice potrebno vise od srece mnogo vise

avatar
Al-Ahli najtrofejniji na svetu
Monday, 25.06.2018
20:34

Hocemo li skinuti mrak bolje zvuci

avatar
Amar Zornic
Monday, 25.06.2018
20:33

Ovaj put kapa dole za text , potpisujem svaku rec 👌