Srbija u Elbasanu - Osveta bez iskupljenja

Autor: Boris Jovanović
sreda 07.10.2015.
18:58
Izvor: Sportske.net

Jedno je sigurno, u Albaniji nećemo videti noge Šeron Stoun u karakterističnom položaju, a nadajmo se ni šiljak za led. Utakmica u Elbasanu na radost budalastih nema veze sa fudbalom. Ona će poslužiti kao preludijum za mantru o oproštaju.

Beta/AP Photo/Darko Vojinovic
Beta/AP Photo/Darko Vojinovic

Povezane vesti

Sećam se toga kao da je bilo juče (ne ono kad je babo Atif otišao od kuće) nego kada Srbija nije otišla u Brazil.

Bio sam uveren, o slatke li gluposti, da nam je Siniša Mihajlović ostavio solidan tim i da će biti dovoljno da ne ometamo tu talentovanu decu na putu ka Francuskoj.

Sistem takmičenja je takav da jedino fudbalski osnovci neće biti na toj ekskurziji. Da, baš ekskurziji, jer bitno je bilo plasirati se, od nas, i nama sličnih, u tim završnicama, nema se šta očekivati. Obično se posvađamo oko boje kopački i toga čiji će kum igrati u prvoj postavi, pa završi u suzama U prtljagu obavezno poneseno šićardžijsku nadu da su remi i pobeda na prevaru dovoljni za drugi krug. Ta, nokaut faza već sadrži automatizam uspeha za malene u igri slonova.

Elem, kada sam u tom tekstu posle žreba molio onaj mračni savez dve kule, ligu i FSS da ne streljaju, bilo neznanjem novog selektora, bilo klupskim loženjem, tu generaciju, javio se tip sa konstatacijom:

"Bitno je jedino pobediti Albaniju, ostale utakmice su nevažne".

Na kraju svelo se na projekciju tog vlasnika jeftine ulaznice, Srbija je Elbasan proglasila za nacionalni interes. I ma koliko bio sklon da "nepoznatom proroku" dodelim "Zlatnu malinu" za shvatanje života i fudbala, na kraju guram sopstveni rep u farmerke i magareće uši pod šešir.

Bio je u pravu, većina je potvrdila.

Serbia Albania Euro Soccer

O razlozima sam pisao u "Albanizaciji fudbala".

Mi smo sašili stvari po meri komšija čiji je orao crn. Prihvatili smo jednačenje po fudbalskoj bedi, korišćenje fudbala kao deterdženta za pranje frustracija za koje igra nije kriva.

Naseli smo na vašarski trik sa dronom, na kraju šibicarenjem sudova završili u nemoćnoj kletvi sa pesnicom okrenutom prema nebu.

Sad, mnogi će požuriti da gurnu u provaliju činjenicu da sudbina Srbije nije bila zapisana na onoj groznoj zastavi, niti one odvratne večeri u Beogradu. Ali jste zgodna prilika da prigrliš sudbinu kletu kao alibi i nadaš se da će to prekrečiti tvoju krivicu.

Fatalizam kojim se Srbija služi umesto onih zlatnih viljušaka sa srednjevekovnih dvorova dok kusa posledice je kao naručen za ovakve situacije.

Pobedite i sve će se zaboraviti, to je naša mantra za četvrtak uveče.

albanija

Jedino u čemu ću se složiti je da Albaniji nije mesto na tom prvenstvu, ali ne jer je u pitanju Albanija, već zbog prevare, ona nema nacionalni predznak. Svi ti što izdaju igru i služe se trikovima, su braća rođena, ma kakve boje navlačili.

Sve ostalo je samo buka benastih, skretanje pažnje krivih i zaklanjanje iza mase frustriranih.

Podsetiću vas da imamo un punticino, što kažu Italijani, bodić, isto koliko i surovi San Marino, i jedan više od moćnog Gibraltara i neugodne Andore.

U Elbasanu nema veze sa fudbalom jer da ima, za Srbiju bi to bio kamenčić u cipeli pred odluku protiv Portugala. Žuljao bi, jer bi nas čekao Kristijano, kao žrtva koju ćemo ugraditi u slavoluk uspeha. O njemu bi razmišljali, umesto da slušamo pokliče nekog anonimusa nedovoljno dobrog da igra za Švajcarsku i urlikanje o "škijama" dok se slika sa gospodarom drona.

Umesto da se bojimo što nam Albanija odvraća pažnju od Portugala, mi igramo u Elbasanu istorijske utakmice. To je kao da na maturski ples povedeš...Ma, znate već...

Pa šta je ovo, ako fudbal nije?

Niske strasti drugari, samo bez Šeron Stoun i njenih nogu u karakterističnom položaju.

Nadajmo se i bez šiljka za led...

Ne propustite

Komentari

6 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
akademski
Thursday, 08.10.2015
12:37

Teško je u sve ovo poverovati. Ne želim nikoga da podcenjujem, ali figurativno, igra reprezentacija Premier Lige protiv reprezentacije Čempion Šipa. To ne znači da PL mora da pobedi. S druge strane, ova utakmica ne donosi nam ništa. Zar zaista želimo da se nadinaćujemo? Verovatno ćemo pobediti, ali, iskreno, ovo je za mene jedna nebitna utakmica. One bitne smo već izgubili. Delimično nepravedno smo kažnjeni, ali dok se nejaki Uroš i strašni Bogdanov, šetaju okolo i tabaju, a svi normalni ih se plaše, a vlast ih zbog nečega toleriše i podstrekava, možemo da očekujemo takve kazne.

avatar
Bojan Samardzic
Thursday, 08.10.2015
09:11

Sto se mene tice ova utakmica je sasvim nevazna. Volio bih da smo nekako zavrsili na 0 bodova jer je to ocjena kompletnog ovog projekta, pocevsi od Toleta pa sve do onog igraca koji je jednom pozvan i tu utakmicu presjedio na klupi. Cak se nadam i da necemo pobijediti jer bi to bio neki kisobran za neuspjeh, kao eto pobijedili smo Albaniju napravili smo nesto. Na kraju ne smije biti ni jedan pozitivan utisak, jer stvarno nista pozitivno nije bilo u ovom ciklusu.

avatar
Charlie Sheen
Wednesday, 07.10.2015
20:40

Samo hrabro momci do pobede.

avatar
zvezdu VOLI SEKTA!
Wednesday, 07.10.2015
19:05
avatar
Stefan_Chelsea(Sic)
Wednesday, 07.10.2015
19:03

Za mene je ovo utakmica zivota sa ovom pobjedom vam prastam sve nesupehe do sada samo pobijedite tamo

avatar
РЕВОЛТ
Wednesday, 07.10.2015
19:01

Sta ce Sulejmani na tribini? :-D