Fascinantno - Novak na više od 3/5 grend slemova stigao barem do polufinala!

Autor: Lazar Nikolić
sreda 25.01.2023.
12:16
Izvor: Sportske.net

Na putu je ka 22. grend slem tituli.

EPA-EFE/JAMES ROSS
EPA-EFE/JAMES ROSS

Povezane vesti

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u polufinale Australijan opena nakon što je sa 3:0, po setovima 6:1, 6:2, 6:4, savladao Rusa Andreja Rubljova.

Đoković je tako nastavio svoj put ka 22. grend slem tituli, jubiarnoj 10. u Australiji.

Do sada je naš as uvek osvajao turnir u Melburnu kada je dogurao do polufinala, a naredni protivnik na putu ka tom cilju biće Amerikanac Tomi Pol.

Ono što je posebno zanimljivo i fascinantno posle još jednog savršenog meča Đokovića jeste njegova statistka na grend slemovima, koja dovoljno govori koliko je 35-godišnji Srbin uspešan na najvećoj sceni.

Naime, Đoković je u dosadašnjoj karijeri odigrao ukupno 69 grend slem turnira i na čak 44 sitgao barem do polufinala, što iznosi 63.77 procenata.

Prema ovoj statističkoj kategoriji Srbin je ubedljivo najbolji, a jedini igrač koji ima preko 60 odsto uspešnosti jeste Bjorn Borg (60.7%), ali na uzorku od samo 28 nastupa, 17 puta igrao je u polufinalu.

Na trećem i četvrtom mestu su Novakovi najveći rivali za zvanje najboljeg tenisera svih vremena Rodžer Federer i Rafael Nadal i obojica su na oko 56.7 odsto uspešnosti.

Federer je u karijeri odigrao 81 grend slem i 46 puta stigao među četiri najbolja, dok je isto Nadalu pošlo za rukom 38 puta i 67 pokušaja.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke