Berićeva poenta - Nema kod nas divljanja i svi znamo zahvaljujući kome!

Autor: Pavle Knežević
utorak 12.09.2017.
15:47
Izvor: Sportske.net

Trofejni reprezentativac prisetio se u razgovoru za Sportske nekadašnjeg rivalstva sa Italijom i izneo očekivanja pred sutrašnji meč. Mlađima je preneo i kakav je selektor bio kao igrač.

Epa/Anja Niedringhaus
Epa/Anja Niedringhaus

Povezane vesti

Trofejni reprezentativac Miroslav "Mića" Berić dobro se seća košarkaškog rivaliteta nekadašnje Jugoslavije i Italije, za koji ipak veruje da je ostao u prošlom veku. Sutrašnji okršaj Srbije i "azura" u četvrtfinalu Evropskog prvenstva vidi kao jako neizvestan duel, u kome Srbija mora da bude favorit.

Mnogi igrači i treneri iz SFRJ i Srbije napravili su karijere u Italiji i pomogli razvoju italijanske košarke, do te mere da je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih počeo da se razvija rivalitet, koji je kulminirao krajem veka. SFRJ, SRJ i SCG uglavnom je izlazila kao pobednik, ali je Italija bila bolja na bar dva takmičenja - EP 1999, kada je uzela zlato, i Olimpijskim igrama u Atini 2004, kada je igrala finale.

"Naravno da postoji rivalitet, ali se on izgubio poslednjih godina", počeo je Berić priču za Sportske.

Nekadašnji igrač Partizana, Verone i Skavolinija bio je član možda i najčuvenije reprezentativne generacije (možda), takozvane "evropske noćne more", koja je od 1995. do 1998. godine osvojila sve što je bilo realno moguće osvojiti - dva evropska zlata, svetsko zlato i olimpijsko srebro. Italija je često bila "mušterija" te generacije, ali su se stvari sada, više od 20 godina kasnije, promenile.

"Italija od 2004. godine nije zabeležila neki veliki rezultat. Te 1999. su osvojili zlato i igrali finale sa Argentinom. Italija je i onda te '99. osvojila šampionat. Imala je stvarno dobru generaciju, mogla je da dominira, ali nije uspela, ne znam zašto. Možemo da kažemo da je taj rivalitet više iz prošlog veka, ali bez obzira, Italija je košarkaška sila i svi znamo da se decenijama najbolja klupska košarka igrala u Italiji", rekao je Berić.

Miroslav Beric

Italija je poslednji put pobedila Srbiju u važnom meču 1999. u polufinalu Evropskog prvenstva u Francuskoj.

"Mislim da je to bio poslednji bolan poraz od njih. Posle toga se dugo nismo sastajali, ali to sada ne mora ništa da znači. Mnogo naših igrača i trenera je radilo u Italiji. Oni jako cene staru Jugoslaviju i Srbiju, pamti se šta su oni uradili i to je jedan razlog više za nekadašnje rivalstvo. Apsolutno se sve do sada zaboravlja, ovo je sve novo. Možda ih ima koji se sećaju tih dana kada smo česte sastajli, ali ovo sada je sasvim drugačije", rekao je Berić.

Sada je situacija sasvim drugačija. Srbija je došla bez sedmorice igrača koji su osvojili olimpijsko srebro, ali i Italija nije kompletna.

"Nemaju Galinarija, ali nemaju ni Barnjanija, bez obzira što mu je karijera u silaznoj putanji, on da je zdrav bi im sigurno pomogao. Đentile nije tu jer nije mnogo igrao...ali daleko je teže kada u prvih 12 nema sedam igrača sa poslednjeg velikog takmičenja. Sa te strane, stvarno nezgodno", kazao je proslavljeni reprezentativac.

"Oni su se podigli. Počeli su jako loše u grupi, Gruzija je maltene imala pobedu u džepu, a posle bi im bilo teže u osmini finala. Iskusna je to ekipa, igraju za velike klubove, a Mesina je veliki trener. Oni su svoju najbolju utakmicu odigrali u osmini finala", objasnio je Berić.

Srbija takođe ima iskusne igrače, a Berić je istakao nešto što Srbija ima najbolje na šampionatu.

"Mi imamo dobre igrače, ali smo pre svega tim. Mi smo kao tim ubedljivo najbolji na šampionatu, zna se ko šta radi. Verujem da imamo snage iskreno mislim da će biti teška utakmica. Možda nam njihov stil ne odgovara, igraju, da se fudbalski izrazim, dekadentno: na mali broj poena, usporavaju utakmicu. Igraju čvrsto, odbrane su im na ivici faula", rekao je Berić.

Prognoza?

"Ne volim da prognoziram stvarno, ali moram da kažem da smo mi blagi favoriti. Prosto moramo mi uvek da budemo favoriti osim ako ne igramo protiv Španije", rekao je Berić.

Srbiju od 2014. godine vrlo uspešno vodi Aleksandar Đorđević, jedan od najvećih košarkaša Srbije i Jugoslavije i Berićev nekadašnji saigrač. Mnogi mlađi ljubitelji košarke se ne sećaju koliko je "Sale nacionale" bio veliki kao igrač i kakva je "faca" bio u Evropi u svim takmičenjima. Zato smo zamolili Berića da se podseti tih dana.

Aleksandar Djordjevic

"Jednostavno, on je pre svega lider. Imao je ogromno samopouzdanje, s razlogo, pogotovo kad se rešava utakmica. Odigrao je toliko koje će ostati upamćene, nisu u pitanju jedna-dve, a davao je toliko poena u završnicama. Ulivao je veliko povrenje svima. Znaš kada si igrao da je tu Saša Đorđević, sigurna ruka i čovek za završnice. Veliki as, ali pre svega lider", ispričao je Berić.

Kako se to prenosi na reprezentaciju?

"Prenosi se itekako, prenosi im svoj karakter, daje im samopouzdanja, skida pritisak sa njih i breme sa leđa. Pokazao je svih ovih godina koliko to uspeva, opustio ih je, ali se opet zna i ono staro, naše prepoznatljivo - sistem, disciplina. To je uvek bila razlika između nas i ostalih. Nema kod nas divljanja, iskakanja, to je nemoguće. Tako je i sada i to uliva nadu", objasnio je on.

"E sad, videćemo da li će to biti dovoljno. Retko koja reprezentacija, pa čak i Španija, može da izdrži da joj ne bude tu sedam od prethodnih 12 igrača. Ali, postoji hemija, postoji hijerarhija, to mi uliva poverenje. Nezgodan je jako protivnik za četvrtfinale, ali ja sam optimista, moram da budem", rekao je Miroslav Berić.

Utakmica Italija-Srbija igra se sutra od 20.30.

Ne propustite