EP - Prvi poraz Srbije, bacanja presudila!

Autor: Darko Mitrović
subota 02.09.2017.
18:03
Izvor: Sportske.net

Posle startne pobede nad Letonijom, reprezentacija Srbije danas je poražena u duelu sa selekcijom Rusije.

EPA/TOLGA BOZOGLU
EPA/TOLGA BOZOGLU

Povezane vesti

U drugom kolu Grupe D na Evropskom prvenstvu, Srbija je danas doživela poraz od Rusije rezultatom  75:72.

Baš kako su juče posle pobede nad Letonijom (92:82) i najavljivali naši košarkaši, danas ih je čekao veoma nezgodan rival, odlična ekipa Rusije.

Duel sa Rusima otvorio je Vladimir Lučić, pogotkom za tri poena, ali onda kreće prva ozbiljnija serija rivala, od 10:0 i njihovo prvo osetnije vođstvo. Tu seriju obeležio je Aleksej Šved, najbolji ruski košarkaš, koji je od samog starta podesio nišanske sprave i vezao dve trojke.

To je, praktično, bila najava onoga što naše ''Orlove'' čeka u većem delu ovog meča, s obzirom da su Rusi danas forsirali šut za tri poena i iako nisu imali visok procenat šuta, pogodili su znatno veći broj šuteva van linije 6.75 u odnosu na naš tim.

Ono što je od starta bilo vidljivo, to je da je Bogdan Bogdanović posle jučerašnje odlične partije protiv Letonije i 30 postignutih poena, danas bio pod većim pritiskom, pa su morali i ostali da daju mnogo veći doprinos u ofanzivi, što je, s druge strane i dobro.

Inače, prva deonica protekla je u velikim serijama dve ekipe. Pomenuli smo početnu rusku od 10:0, ali onda je usledila srpska od 12:0, za vođstvo od 15:10.

Činilo se tada da ''Orlovi'' uspostavljaju kontrolu dešavanja na terenu, dobili su prvu četvrtinu sa 21:18, ali onda opet kreće nova serija poena reprezentacije Rusije, koja početkom druge četvrtine vodi sa 25:21.

Srbija je nešto kasnije okrenula na 32:28, ali ponovo sledi pad u našoj igri, pa Rusi stižu do ''plus pet'' u finišu prvog poluvremena - 40:35.

Poenima Jovića prišli smo na 40:38, što je bio rezultat posle 20 minuta igre, Bogdanović je na startu treće četvrtine izjednačiio na 40:40, ali opet Rusi imaju odgovor, posebno Šved, ali i Kulagin i Kurbanov, pa je selekcija Sergeja Bazareviča tokom ovog dela igre uglavnom imala vođstvo, koje je poraslo i na sedam poena razlike u jednom trenutku - 58:51.

Ipak, ono što je počelo da nas hrabri, to je da je Bogdan Bogdanović ponovo počeo da pogađa, takođe Boban Marjanović je pravio dosta problema Rusima ispod koša, imali su dosta prekršaja nad njim, a naš gorostas je bio prilično precizan sa linije penala. Lučić je takođe bio sasvim solidan danas, ali je nedostajao zapaženiji učinak igrača sa klupe.

Nakratko smo poveli sa 60:59 početkom poslednjeg perioda, ali po ko zna koji put smo dozvolili sebi veliki pad u igri, Rusi ponovo prave veliku seriju, ovoga puta od 7:0 i na ulasku u poslednja četiri minuta su imali osetnih 68:61.

Nadali smo se da će ''Orlovi'' uspeti ponovo da uzvrate, ali Kurbanov pogađa za 70:61, što je bilo najubedljivije vođstvo Rusije od početka meča.

Uspeli su naši da se primaknu na minus pet, ali opet Šved preuzima odgovornost na drugoj strani i održava prednost.

Na 72:68 smo imali veliku priliku da uhvatimo priključak, ali Kuzmić ispušta loptu pod protivničkim košem, na drugoj strani poentira Mozgov i već tada je bilo jasno ko dobija današnji meč, pogotovo posle tehničke greške Mačvanu nešto kasnije.

Ipak, imali smo šansu u samom finišu, napad na 75:72, sedam sekundi pre kraja, ali je Bogdanović fauliran pre nego što je došao u priliku da pokuša za tri poena.

Usledila su slobodna bacanja, ali nažalost, Bogdan je oba puta bio neprecizan i san o velikom preokretu i eventualnim produžecima otišao je u nepovrat.

Boban Marjanović i Bogdan Bogdanović bili su najefikasniji u reprezentaciji Srbije sa po 19 poena, pratio ih je Vladimir Lučić sa 12 poena.

U pobedničkoj ekipi, Šved 21 poen, Mozgov i Kurbanov po 11 poena.

Sledi dan odmora, a onda još jedan težak ispit za ''Orlove'' koji će u ponedeljak odmeriti snage sa domaćom selekcijom Turske.

Ne propustite

Komentari

44 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
MultiMagic
Sunday, 03.09.2017
03:56

Igra se sa 8 igraca, zato sto Lazic, Stimac, Bircevic i Micic igraju katastrofa i nemaju nikakav doprinos. Od ovih ostalih Kuzmic igra takodje slabo ali sigurno bolje od Stimca pa nam nema druge, valjda se selektor uzda da ce konacno nesto pokazati od onog sto bi trebalo, Guduric - dobar u odnosu na minutazu, odbrana mu nije jaca strana i to se dosta vidi u nekim momentima ali je u napadu prilicno pozitivan, Lucic - crno-belo igra, dobra je on napadacka opcija i veoma je potreban, odlicno skace ali pravi izuzetno glupe faulove i koncentracija mora na znatno visem nivou, svakako jos uvek nije pokazao najvise sto bi mogao, Milosavljevic - isto crno-belo igra, u nekim trenucima odlican u drugim hladan tus kao da ga prodje i pogubi se potpuno, svakako i on moze bolje i morace ako mislimo nesto vise i u grupi a pogotovu u nokaut fazi, Macvan - dobar u prvoj utakmici, u drugoj jeste bio slabiji ali nije los bio, zapravo on radi mnogo dobrog posla u odbrani koji se mozda ne primecuje na prvi pogled ali daje rezultate, dobro iskace, onemogucava protivnicke paseve i u tom segmentu je dobar, borben je dosta i prilicno pozitivna ocena, mada od ove danasnje utakmice ipak mora i moze svakako bolje, ono sto je problem i u prvoj i drugoj utakmici jeste sut za tri koji on moze da izvuce na zavidan procenat a trenutno je katastrofa u tom segmentu jer ne cuvaju ga dovoljno dobro, zna da se izvuce i ima po 4,5 suta i kada bi pogadjao u narednim mecevima po 2 trojke bilo bi fantasticno, Jovic - mora bolje ukupno gledano, nije igrao lose, daleko od toga ali on je potreban sada reprezentaciji dosta i ima i ok sut te bi mogli i njemu da prave blokove za suteve sa polu distance, prodore, on moze to da odradi svakako, ne mora jedine opcije da budu Marjanovic i Bogdan, ima i drugih igraca koji znaju da igraju, a Jovic je svakako jedan od, Marjanovic dobar ali bi mogao i bolje, vidi se da nije igrao sa ovim igracima previse, nekako mi u nekim momentima sve to u kombinaciji sa njim deluje smuseno, kao kad imas osmaka u timu protiv petaka pa daj njemu samo da bacamo on to moze jer je visi za glavu, ali Marjanovic ima i dobar sut i to bi mogao vise da koristi, a odbrana mu je standardno slaba, svaki jaci centar ga dobija u duelu, previse je trom ali to je sto je, nema veze, svakako je dosta pozitivnog doneo, u napadu pre svega, Bogdanovic - u prvoj utakmici izuzetan, drugoj nesto slabiji ali opet je ipak bio vrlo dobar, definitivno nas najbolji igrac, prva violina ali da bi se doslo do zavrsnice morace jos neko pored njega i Marjanovica da bude konstantan, barem jos jedan igrac tipa Lucic plus da se Jovic takodje malo oslobodi i da vise napada i onda bi vec sanse za veliki uspeh bile znacajne.

avatar
Spartanac96
Sunday, 03.09.2017
15:53

Konacno neki realan komentar na ovom portalu, potpuno isto razmisljanje imam

avatar
sef9
Saturday, 02.09.2017
23:09

los napad nismo puno primili poena al dobro bice bolje

avatar
Mario Žile Stajić
Saturday, 02.09.2017
22:30

Ništa strašno. Realno mi u ovoj ekipi imamo dva kvalitetna igrača (Bogdanovića i Bobija), ostali su prosječni. Ali, ne sumnjam ja u Saleta i momke. Biće oni najbolji kada bude najpotrebnije. Samo hrabro, muški i biće to sve kako treba.

avatar
masimomorati
Saturday, 02.09.2017
21:49

Ovaj Marjanovic se ne da gledati. Covjek preko 220cm bez ikakve centarske tehnike, igraci 10 cm nizi ga izguraju iz reketa. Igra samo na visinu. Ne skace uopste. Spas je samo sto ga moraju faulirati cesto zbog njegovog dometa, a sasvim dobro sutira slobodna bacanja. Igra manje od 20 minuta, zacas se zamori i brekce. Kuzmic pojma nema. Micic i Bircevic, kao i Stimac ne znam zasto su pozvani. Lazic, Guduric dno dna. Macvan je tu, jer nema bolje, mada ponekad zna da u reketu proda nekom neku fintu.Zasto, ali zasto niko ne zna da prenese loptu preko pola terena, a da ne ide cik-cak?! ja ne vjerujem da nemamo plejmejkera koji zna da kontrolise loptu u svom posjedu. Smijali smo se Markovicu u napadu, ali on je za razliku od Jovica znao da prenese loptu preko pola. Cak sta vise, imao je odlicnu kontrolu lopte. Zasto ne sutamo otverene suteve? Zasto se Lucic i Milosavljevic boje da sutiraju?!

avatar
Spartanac96
Sunday, 03.09.2017
15:54

Druze ako ti se toliko ne svidja nasa igra, nemoj gledati, problem resen

avatar
masimomorati
Sunday, 03.09.2017
19:33

Ja sam navijac reprezentacije/zemlje , a ne pojedinaca/igraca i nacina kako oni igraju. Otuda kritika.

avatar
pepyslav
Saturday, 02.09.2017
21:47

Najveci problem tanka klupa, Micic, Bircevic i Lazic nemaju kvalitet i pogresan su izbor za EP, plus neiskusan Guduric, odmah 4 igraca manje....nadam se boljoj igri i rezultatu, ali u borbi za medalje samo ako nas pogleda zreb, tj odgovarajuci protivnici...

avatar
MultiMagic
Monday, 04.09.2017
01:25

Dobar je Guduric bio, odbrana mu jeste slaba strana ali u napadu dobar, cak bi kada se juri rezultat mogao on vise da se forsira, ima prilicno dobar sut. Stimac je takodje rupa, sa njim, Bircevicem, Lazicem i Micicem koji toliko dobro organizuje igru da ga ne bih zvao ni na basket imamo 4 igraca manje plus Guduric los u odbrani, Kuzmic igra kao da ima nesto manji IQ, Milosavljevic nekad kao da se plasi, Lucic izuzetno glupe faulove pravi, Marjanovic standardno los u odbrani, Jovic mora bolje, mora da potpuno preuzme inicijativu, bio je dobar ali moze on a i mora bolje od ovoga, Macvan je iskusan dosta i to i pokazuje, svakako pored Bogdana i Marjanovica najbolji nas igrac, samo sut za tri mora da popravi.

avatar
Plava Horda
Saturday, 02.09.2017
21:04

Ne shvatam kako igraci koji ceo zivot treniraju ne mogu da daju kos kad su ispod obruca, meni se to u basketu nikad ne desava. Bukvalno im ruke budu na par santima od obruca.

avatar
Obican navijac
Saturday, 02.09.2017
19:13

Ljudi polako, jesmo li na Svjetskom prvenstvu izgubili 3 utakmice u grupi pa odigrali briljantno do finala posle( Mislim da Grcka i Brazil jos sanjaju one utakmice protiv nas). Jesmo tada bili u jacem sastavu, ali ako jedan Sale Djordjevic ne trazi alibi u otkazima ljetosnjim i istice da je medalja glavni cilj vjerujuci bezuslovno u ove momke onda moramo i mi navijaci vjerovati i to ne samo u Bogdana i Bobija vec u svih 12 kosarkasa.

avatar
bagra
Sunday, 03.09.2017
10:14
avatar
calavera
Saturday, 02.09.2017
19:10

Tacno se znalo da dok svi uzdizu Letoniju da ce neko da nas iznenadi od ovih ekipa tipa Rusije.Imamo neke nerezonske promasaje,i losa slobodna bacanja,ali nije nista strasno.Skloni smo mi oscilacijama na pocetku turnira ali ispravi se sve to kad dodju najbitnije utakmice.

avatar
Burazer
Saturday, 02.09.2017
19:03

Maksimum nam je cetvrt finale.

avatar
theDarkKnightRises
Saturday, 02.09.2017
18:49

Ako izgubimo i od turske onda smo ili 3 ili 4. A to znaci Spanija ili Hrvatska tesko kje da bude sa ovim sastavom ako ne pocnu bolje da igraju a znaju i moraju Idemoo Breee!!!! Srbija!!!!

avatar
Saturday, 02.09.2017
18:24

Нема Јокића, нема Теа и Радуљице у тандему, али не треба да има ни очајавања иако ово данас није ваљало! Ваљда ћемо подизати форму током првенства...

avatar
theDarkKnightRises
Saturday, 02.09.2017
18:17

Neznam sta se desava u reprezentaciji Ali Djordjevic kje to da sredi posle ove sramne igre.Nije mi krivo sto smo izgubili nego kako su pojedini igraci igrali nemogu da svatim Kuzmic pa covek nemoze da pogodi Ni Sam kad je pored kosa.Lucic promasuje 3 Slobodna bacanja za redom kad se lomi utakmica to kakav i da Si igrac ne smes da dozvolis sebi Bircevic doso da nosi vodu Stimac doso da daje peskire.Ajde momci sta je ovo !!!

avatar
Markо Đorđević
Saturday, 02.09.2017
20:08

Ne znam, ne smem, dosao, upoterebi tacku, zarez. Tek kad se opismenis imas prava da kritikujes momke koji su ovoj drzavi doneli toliko srece.

avatar
Markо Đorđević
Tuesday, 05.09.2017
18:39

Jesu. Oni su osvajaci svetskog I olimpijskog srebra, ti samo nebitni lik koji komentarise na sportskim.

avatar
theDarkKnightRises
Tuesday, 05.09.2017
14:27

Pa nisi Stimac i Bircevic doneli radost nego zna se Koji su doneli medalje i radost nasoj zemlji

avatar
Rise up
Saturday, 02.09.2017
18:16

Jeste da nisu bas blistali Bogdan i Bobi ali opet napadacki su jedino njih dvojica dali neki doprinos. Mnogo gresaka a slobodna bacanja su posebna prica. Idemo dalje sta sad, poraz kao opomena, mozemo do drugog mesta u grupi i onda bi valjda u nokaut fazi isli na Hrvate ili CG.

avatar
Nicklas Bendtner
Saturday, 02.09.2017
18:12

Opet treba naci pozitivne stvari, odigrali smo losu utakmicu i opet smo bili u igri. Bolje I sad nego u osmini ili cetvrfinalu. Prije dvije godine smo imali sve pobjede pa izgubismo kad je najbitnije.

avatar
BarsaSaMarsa10
Saturday, 02.09.2017
18:11

Kakvo je drvo ovaj Kuzmic,bukvalno je beskoristan u svakom segmentu igre.Nije mi jasno zasto je Guduric cuvao sveda dobar deo poslednje cetvrtine,a Lazic sve to gledao sa klupe iako bi mogao mnogo bolje da odradi odbranu.Lucic svaki dan po 3 bacanja da sutne.Bogdana ne ide sut za 3 cele pripreme,a tako se nastavilo i na prvenstvu,inace nemam zamerku za njega,decko igra bukvalno sam (mada je morao bolje da odigra poslednji napad).

avatar
zevs
Saturday, 02.09.2017
18:10

Mačvan, Milosavljević i Kuzmić trojka koja ne znam šta traži ovde... a mislim da ne znaju ni oni... prelazne ocene za Bogdanovića i Marjanovića... ovo ostalo išamarati da se zamisle i razmisle gde su došli...

avatar
masimomorati
Saturday, 02.09.2017
21:56

Tebi Bobi ima prolaznu ocjenu!!!?? Ljudino od Macvana i Kuzmica niko nista ne ocekuje, kao ni od Bircevica, Stimca, Lazica, Gudurica,Milosavljevica...Oni su tu silom (ne)prilika. Ali se ocekuje od Jovica i Lucica pomalo, a narocito od Bogdana i Bobija! Bobiju danas nisi mogao papir ispod nogu izvuci kad skoci. Sva sreca pa sutira slobodna bacanja dobro.

avatar
bagra
Sunday, 03.09.2017
10:16

Bobi je mozda dao 19 poena, ali pola.sa.bacanja, odbrana nula, bacao vrgetine sa 5 metara, ne moze da ugura nikoga, ne moze da zakuca, ne da nijeprelazna ocena nego sedi jedan

avatar
Poznavalac
Saturday, 02.09.2017
18:09

Iskreno,medalja nije realna..previse nedostaju ovom timu teo i markovic ali i bjelica tj.jokic..sem bogdana,marjanovica i lucica ostali su cist neki prosek ili i ispod proseka..nedostaje pre svih teo u organizaciji ali i markovic u odbrani..previse zavisimo od bogdana i preopterecen je jer nema ko da ga rastereti i preuzme nekad odgovornost...nadam se da ce biti bolje.

avatar
bagra
Sunday, 03.09.2017
10:17

Ocete li vose prestati da kukate fali ovaj, fali onaj, pa sta sada. Imamo to sto imamo i ovih 12 igra.

avatar
Savoa
Saturday, 02.09.2017
18:07

A dobro da smo malo precuzniji bili pobedili bi. Neka realna prognoza mozda bronza.

avatar
Sad il\' nikad!
Saturday, 02.09.2017
18:05

Bogdan ispalio Jovica u onoj kontri pre poslednjih bacanja. Ne mogu da verujem da je Djordjevic drzao Lazica na klupi i pustao Gudurica da civa Sveda. Imas najboljeg defanzivnog beka u Evropi a tebi odbranu igraju Guduric i Gagi, ne kazem da je Gagi bio los ali Branko bi bio bolji.

avatar
Emperador(2018)
Saturday, 02.09.2017
18:05

Lucic na momente dobar na momente los ,kao i Kuzmic. Jasno je da stimac micic guduric i lazic nemaju sta da traze u reprezentaciji ali nemamo bolje. Bolje sad poraz nego u eliminacionoj fazi

avatar
AC REVOLTIZAN
Saturday, 02.09.2017
18:47
avatar
Joker777
Saturday, 02.09.2017
21:22

Ni Gagi ni Lucic, da nas sramote pored Micica Bruka

avatar
Emperador(2018)
Saturday, 02.09.2017
19:10
avatar
M_85
Saturday, 02.09.2017
18:04

Mozda je i bolje sto smo izgubili. Medjutim, Rusija je toliko lose igrala da bih ja sam mogao da ih pobedim. Ovo nam je opomena.

avatar
La bestia negra
Saturday, 02.09.2017
18:04

Kuzmic najgori igrac ubedljivo danas,Bircevica i Micica apsolutno ne racunam.Mozemo i moramo bolje od ovoga

avatar
Paris Saint Germain
Saturday, 02.09.2017
18:04

Zahvaliti se teu i jokicu zauvek. Neka igraju za ameriku. Mnogo smo slabi, tesko da cemo iz grupe. Raspad

avatar
Markо Đorđević
Saturday, 02.09.2017
20:09

Veze sa zivotom nemas. I sramota me je sto delimo istu drzavu i navijamo za istu.

avatar
Joker777
Saturday, 02.09.2017
21:23
avatar
Radovan Filipovic
Saturday, 02.09.2017
20:45

Danas, kao što vidiš svako ima pravo da iznosi svoje mišljenje, pa čak i ovakvi tipovi.